رئيس سازمان نهضت سوادآموزي كشور به جزئيات تغييرات در اين سازمان اشاره كرد و گفت: به هر كسي كه بتواند فرد بي سوادي را باسواد كند، دستمزد مي دهيم.
علي باقرزاده، معاون وزير آموزش و پرورش در گفتوگو با فارس به تغييرات سازمان نهضت سوادآموزي اشاره كرد و اظهار داشت: تلاش كرديم به فهرست اسمي از جامعه هدفمان كه افراد بيسواد كشور هستند، دست پيدا كنيم.
وي به سرشماري سالهاي گذشته اشاره كرد و افزود: سرشماري سالهاي گذشته، آماري در اختيار ما قرار ميدهد، اما پيدا كردن مصداقهاي اين آمارها در جمعيت كشور كار بسيار سختي است.
باقرزاده به بانك اطلاعات اسمي اشاره كرد و ادامه داد: بر اساس اين بانك، به فهرستي از افراد بيسواد گروه 10 تا 49 سال دست پيدا كرديم و براساس آن اقدامات خود را آغاز كرديم.
* كاهش زمان تحصيل در نهضت سواد آموزي
رئيس سازمان نهضت سوادآموزي كشور، به تغيير دورهها و زمان آموزشي در سازمان نهضت سوادآموزي اشاره كرد و اظهار داشت: در گذشته فردي كه ميخواست تا كلاس پنجم ابتدايي درس بخواند، بايد در دوره مقدماتي ثبتنام ميكرد و امتحان ميداد و سپس دوره تكميلي و پاياني را ميگذراند تا ميتوانست مدرك تحصيلي بگيرد.
وي اضافه كرد: در مجموع يك فرد بزرگسال بيسواد بايد 1520 ساعت كلاس آموزشي ميگذراند تا ميتوانست پايه پنجم تحصيلي را به پايان برساند.
باقرزاده با بيان اينكه دوره تحصيل در سوادآموزي كاهش يافت، افزود: يك دوره 400 ساعته معادل سوم ابتدايي و يك دوره 600 ساعته معادل ششم ابتدايي در نظر گرفته شد و افراد با گذراندن 1000 ساعت آموزشي ميتوانند مدرك ششم ابتدايي را دريافت كنند.
* كتب نهضت سواد آموزي اصلاح شد
اين مقام مسئول در سازمان نهضت سوادآموزي به اصلاح كتابهاي درسي افراد بزرگسال در نهضت سوادآموزي اشاره كرد و گفت: كتابهاي درسي گذشته نهضت سوادآموزي از كتابهاي آموزش و پرورش الگو گرفته بود و روشهاي به كار گرفته در آنها، روشهاي آموزشي خردسالان بود.
وي ادامه داد: افراد بزرگسال با انگيزه تحصيل در دوره نهضت سوادآموزي وارد ميشدند، اما وقتي با تصاوير بچگانه كتابهاي درسي و روشهاي آموزشي خردسالان مواجه ميشدند، اعتماد به نفسشان دچار خدشه ميشد و به همين دليل ريزش در كلاسهاي قبلي نهضت سوادآموزي زياد بود.
معاون وزير آموزش و پرورش اضافه كرد: بر اين اساس، تصاوير، متن و نوشتههاي كتابهاي نهضت سوادآموزي متناسب با افراد بزرگسال و نياز آنها تغيير پيدا كرد، البته هنوز كتابهايمان به طور كامل با آنچه مدنظرمان است تغيير نيافته است و نياز دارد كه وقت بگذاريم و مشكلاتش را كامل كنيم.
* آموزش 4 مهارت در نهضت سوادآموزي
باقرزاده با بيان اينكه در گذشته برنامه درسي براي آموزش بزرگسالان وجود نداشت، گفت: نداشتن برنامه به اين معني است كه الگويي براي توليد كتابهاي درسي بزرگسالان نداشتيم كه هم اكنون راهنماي توليد كتابهاي درسي بزرگسالان به تصويب شوراي عالي آموزش و پرورش رسيده است.
وي به شيوههاي ارزيابي از آموختههاي بزرگسالان اشاره كرد و ادامه داد: در آموزش و پرورش، ارزشيابي دوره ابتدايي توصيفي ـ كيفي است، اما در بزرگسالان نميخواهيم تمام ابعاد تربيتي را مدنظر قرار دهيم، چرا كه افراد مسير شكلگيري شخصيت را طي كردند و تنها چهار مهارت خواندن، نوشتن، حسابكردن و روخواني قرآن را آموزش ميدهيم.
رئيس سازمان نهضت سوادآموزي كشور اضافه كرد: چهار مهارت يادشده با ابزارهاي معمولي قابل سنجش است و به راحتي ميتوانيم افراد بزرگسال را سنجش كنيم.
* در مديريت نهضت سوادآموزي، وحدت و يكپارچگي ايجاد شد
معاون وزير آموزش و پرورش با بيان اينكه در مديريت نهضت سوادآموزي، وحدت و يكپارچگي ايجاد شده است، اظهار داشت: تمام واحدهاي نهضت سوادآموزي را با آموزش و پرورش ادغام كرديم و اكنون مديركل آموزش و پرورش استانها مسئول نهضت سوادآموزي در استان ها هستند.
وي افزود: هماكنون مديركل آموزش و پرورش استانها، مدير آموزش و پرورش شهرستانها و مدير مدارس، مسئول در زمينه سوادآموزي هستند و بايد مراحل چندگانه سوادآموزي از شناسايي، جذب، آموزش، ارزيابي، تحكيم و پشتيباني را دنبال كنند كه وظايف مديران مدارس را وزير آموزش و پرورش ابلاغ كرده است، ضمن اينكه ساختار اداري نيز اصلاح شد.
* مشاركت ساير دستگاه ها براي سواد آموزي
باقرزاده، به مشاركت نهضتسوادآموزي با ساير دستگاهها اشاره كرد و گفت: سوادآموزي مسئله اجتماعي است و صرفاً نهضت سوادآموزي نميتواند مدعي شود كه به تنهايي اين كار را انجام ميدهم، بلكه بايد از ظرفيت تمام دستگاهها استفاده كرد.
وي ادامه داد: در حال حاضر با نهادها و سازمانهايي همچون كميته امداد، بهزيستي، نيروهاي مسلح، سازمان زندانها، وزارت كشور، سازمان تبليغات، شوراها، دهياريها، جهاد كشاورزي و عشاير موافقتنامه امضاء كرديم تا از تمام ظرفيتها براي سوادآموزي استفاده كنيم.
* هر كسي كه بخواهد فردي را باسواد كند، ميتواند اقدام كند
رئيس سازمان نهضت سوادآموزي كشور، با بيان اينكه در اين سازمان، زمينه برونسپاري سوادآموزي انجام شده است، عنوان كرد: به ندرت كشوري را ميتوان يافت كه دولت متكفل كامل بحث سوادآموزي باشد بلكه تشكلهاي مردمنهاد ورود پيدا ميكنند.
وي با بيان اينكه برونسپاري به اين دليل است كه سوادآموزان باقيمانده پراكنده هستند و امكان تشكيل كلاس درس واحد وجود ندارد، گفت: بايد در بحث سوادآموزي انعطاف به خرج ميداديم و در زمان و مكان به بحث برونسپاري ميرفتيم؛ به همين دليل به استانها اعلام كرديم كه كارگروه تشكيل دهند و هزينه باسواد شدن هر نفر را حساب كنند.
باقرزاده اضافه كرد: هزينه موردنظر را به هر فرد واجدالشرايطي كه بتواند فردي را باسواد كند، ميپردازيم و اين موضوع منحصر به آموزشيار نهضتسوادآموزي نيست، بلكه هر كسي كه بخواهد فردي را باسواد كند، ميتواند اقدام كند.
منبع: رجانيوز