معرفي وبلاگ
حمایت از تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی
دسته
آرشيو
آمار وبلاگ
تعداد بازديد : 248438
تعداد نوشته ها : 140
تعداد نظرات : 11




چاپ اين صفحه  حمايت از توليد ملي

حمايت از توليد ملي کار و سرمايه ايراني

 حمايت از توليد ملي
Made In Iran

ما مي توانيم

حمايت از توليدات با كيفيت

Rss
ويرايش قالب
حمايت از توليد ملي
هند واردات نفت ايران را از سر مي‌گيرد

شركت‌هاي بيمه هندي موافقت خود را با بيمه تانكرهاي حامل نفت ايران به مقصد پالايشگاه‌هاي هندي اعلام كردند.

به گزارش فارس به نقل از بلومبرگ، هند، سومين خريدار بزرگ نفت ايران قصد دارد تانكرهاي حامل نفت ايران را كه از سوي شركت‌هاي اروپايي تحت تحريم قرار دارد به صورت دولتي تحت پوشش بيمه قرار دهد.
 
"سابياساچي هاجارا" رئيس شركت كشتيراني هند گفت: به دنبال موافقت شركت‌هاي هندي با پوشش بيمه نفت ايران به ميزان 100 ميليون دلار در هر سفر، شركت كشتيراني هند به زودي ارائه خدمات خود به ايران را از سر خواهد گرفت.
 
از سر گيري اين خدمات به پالايشگاه پتروشيمي مانگلور كه بزرگترين خريدار هندي نفت خام ايران است و ديگر شركت‌ها كمك مي‌كند تا واردات نفت خود را از سر بگيرند.
 
براساس اين گزارش، تحريم‌ها همچنين كشتيراني چين، ژاپن و كره جنوبي كه بيش از 90 درصد آنها تحت پوشش بيمه شركت‌هاي اروپايي قرار داشتند را هدف قرار داده است.
 
وي گفت: با افزايش نگراني‌هاي هند ما تلاش مي‌كنيم از ابزارهاي حاكميتي خودمان استفاده كنيم و نگاه عمل گرايانه‌اي به آن داريم.
 
اين درحاليست كه پالايشگاه مانگلور بعد از شروع تحريم‌ها به دليل عدم دريافت پوشش بيمه‌اي خريد نفت ايران را متوقف كرده بود. اين موضوع باعث شد كه پالايشگاه نفت مورد نياز خود را از بازارهاي ديگر تهيه كند كه هزينه آن بسيار بالاتر بود.
منبع: رجانيوز
۱۰ نكته درباره تحقق اقتصاد مقاومتي

اقتصاد مقاومتي ماهيتاً اقتصادي مردمي است. ضروري است كه مردم وارد اين عرصه شوند تا از ورود رانت‌خوارها به اقتصاد جلوگيري كنند. اگر ما فضا را براي حضور جوانان مؤمن و خلاّق ايران اسلامي در عرصه‌ي اقتصادي فراهم كنيم، قطعاً تحولات مثبتي را در اين عرصه شاهد خواهيم بود.

 براي شناخت بسترها و زمينه‌هاي تحقق اقتصاد مقاومتي، ابتدا بايد به آسيب‌شناسي اقتصاد كشور و موانع و نيازمندي‌هاي تحقق اقتصاد مقاومتي پرداخت. اولين نياز اين است كه مركزيت و محوريتي براي فعاليت در عرصه‌ي اقتصاد مقاومتي داشته باشيم. فعالان اين عرصه بايد بتوانند اطلاعات و دستاوردهاي خود را در جايي به اشتراك بگذارند. فرماندهي هوشمند و متمركزي براي هدايت فعاليت‌هاي اين حوزه و شناسايي و آموزش نيروهاي مستعد و مناسب براي فعاليت علمي و عملياتي در اين عرصه لازم است.
 
افراد دغدغه‌مند و مراكز تحقيقاتي و اجرايي كه به اين موضوع ورود كرده‌اند، مي‌بايد در شبكه‌اي فعال و مؤثر، از فعاليت‌هاي مهم و مسائل جديد مطلع ‌شوند و سامانه‌اي پويا و هوشمند براي اين مسأله وجود داشته باشد. مراكزي چون شوراي عالي امنيت ملي كه در اين موضوع ورود خوبي داشته‌اند، بايستي با عنايت به مسائل فوق در كمك گرفتن از ديگر نيروها پويا و چابك باشند.
 
نياز دوم آن است كه فعاليت در عرصه‌ي اقتصاد مقاومتي نياز به رصد و ديده‌باني فضاي اقتصادي داخلي و بين‌المللي و نيز گردآوري آمارهاي دقيق و ‌روزآمد دارد. بدون اين دو، فعاليت براي تحقق اقتصاد مقاومتي امكان ندارد. ضمناً براي اين‌كه به اين دو برسيم، به شاخص‌هاي بومي نياز داريم تا ميزان مقاومت و آسيب‌پذيري اقتصادمان را بر اساس آنها شناسايي كنيم و بدانيم اين اقتصاد ما تا چه اندازه مي‌تواند در برابر فشارها مقاومت كند و اين سد اقتصادي چه ميزان فشار را مي‌تواند تحمل كند؟ اقتصاد غربي براي خودش شاخص دارد و ما به شاخص‌هاي بومي متناسب با اين مسائل بومي خودمان نياز داريم؛ كاري كه از جوانان ما به‌خوبي برمي‌آيد.
 
مسأله‌ي سوم، ضرورت طراحي يك الگوي مشخص از شيوه‌ي زندگي متناسب با اقتصاد مقاومتي براي عموم مردم و به‌ويژه براي مدافعان انقلاب و نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران است؛ آنهايي كه قائل به صحت و صدق ايده‌ي اقتصاد مقاومتي هستند. يعني ما چه الگوي مشخصي را براي بدنه‌اي از مردم ارائه مي‌دهيم كه بدانند نيازها و مقتضيات انقلاب چه نوع سبك زندگي را مي‌طلبد؟ ابتدا بايد دولت را در سبك اداره‌ي امور و سپس اين بخش از مردم را به سبك زندكي متناسب با انقلاب تشويق و تأييد كرد تا بدين‌وسيله سبك زندگي متناسب با مقتضيات انقلاب را در جامعه پُررنگ‌تر كنيم.
 
وقتي يك شيوه‌ي زندگي را بر اساس سه‌گانه‌ي «اعتماد به‌نفس ملي، روحيه‌ي جهادي، و پرهيز از لقمه‌ي حرام» طراحي كرديم، مي‌توانيم به كارآمدي آن اميدوار باشيم. توجه به معنويت ديني در اين سه‌گانه نقشي اساسي ايفا مي‌كند. البته طبيعي است كه جنگ نظامي براي مردم ملموس و باورپذيرتر باشد، اما جنگ نرم‌افرازي اين‌گونه نيست. بنابراين وجود روحيه‌ي جهادي منبعث از آموزه‌هاي ديني در آن سبك زندگي بسيار مهم و كليدي است. وقتي يك شيوه‌ي زندگي را بر اساس سه‌گانه‌ي «اعتماد به‌نفس ملي، روحيه‌ي جهادي، و پرهيز از لقمه‌ي حرام» طراحي كرديم، مي‌توانيم به كارآمدي آن اميدوار باشيم. توجه به معنويت ديني در اين سه‌گانه نقشي اساسي ايفا مي‌كند. البته طبيعي است كه جنگ نظامي براي مردم ملموس و باورپذيرتر باشد، اما جنگ نرم‌افرازي اين‌گونه نيست. بنابراين وجود روحيه‌ي جهادي منبعث از آموزه‌هاي ديني در آن سبك زندگي بسيار مهم و كليدي است. در روايات ما اين عبارت وجود دارد كه اگر كسى در ميدان جنگ نبوده باشد يا در دلش حديث جهاد نخواند، به گونه‌اى از نفاق زندگى را ترك مي‌كند.1
اين شور و حماسه‌ي زندگي مقاوم و جهادي را بايد به عرصه‌ي عموم علاقمندان انقلاب بكشانيم تا چهره‌ي زندگي را از اتراف و بي‌تفاوتي بزداييم. اين مهم بايد در نعليم و تربيت رسمي و غير رسمي اقتصادي متناسب با انقلاب اسلامي پيگيري شود و ما بايد نظام تعليم و تربيت اقتصادي خاص خودمان را براي مقاومت اقتصادي و جهاد اقتصادي، تبيين و طراحي و سپس اجرا كنيم.
 
بديهي است اقتصاد مقاومتي بر پايه و اساس سرمايه‌ي معنوي افراد و جامعه استوار است. بدون معنويت و سلامت معنوي، مقاومت شكننده است. مثال مهم اقتصادي در اين زمينه، پرهيز از لقمه‌ي حرام است. لقمه‌ي حرام هر الگويي را كه از شيوه‌ي زندگي متناسب با اقتصاد مقاومتي ارائه بدهيد، بي‌استفاده و بي‌فايده مي‌كند.
 
كسي كه شكمش از حرام پر باشد، پاي هيچ مبارزه و مقاومتي حاضر نخواهد شد. لقمه‌ي حرام مانند يك ويروس كشنده و خطرناك است كه ايمني دستگاه تشخيص و عملكرد افراد را به‌كلي نابود مي‌كند. لذا يكي از اهداف اساسي ما بايد اين باشد كه مسير لقمه‌هاي حرام و ميزان آن را در اقتصاد كشورمان بررسي كنيم و سپس با كانون‌هاي آن به‌شدت مقابله نماييم.
 
مسأله‌ي چهارم عبارت از اين است كه نظام آموزشي ما متناسب با اقتصاد مقاومتي عمل ‌كند. كاركرد نظام آموزشي آن است كه كودكان و نوجوانان و جوانان يك كشور را متناسب با شرايط و نيازهاي تاريخي آن برهه تربيت كند. اما متأسفانه در كشور ما اين اتفاق به‌خوبي نمي‌افتد. به يك مثال از عملكرد آمريكا در دشمن‌سازي اشاره مي‌كنم.
 
وزارت دفاع آمريكا كتابي را در 400 صفحه منتشر كرده كه موضوعات امنيت ملي آمريكا را در آن برشمرده و توضيح داده است. مخاطبان كتاب هم عموماً معلمان دبيرستان‌هاي آمريكا هستند و از آنها خواسته شده تا ضمن بحث‌هاي خودشان به اين موارد هم اشاره كنند. يعني آمريكايي كه مشكل امنيتي با همسايگان خود ندارد و اساساً خودش بحران ساز براي ديگران است، با استفاده از نظام آموزش و پرورش خود كاري كرده كه در ذهن جوانان و نوجوانان اين كشور همواره دغدغه‌ي امنيت اقتصادي و دشمنان اقتصادي مطرح باشد.
 
حال اين سؤال مطرح است كه نظام آموزشي ما چه اندازه به دنبال جهادي بارآوردن مخاطبان خويش است و آيا اصلاً فكري براي اين‌ دارد كه فرزندان اين مرز و بوم را جهادگر باربياورد؟! ما نياز داريم كه از سطح پيش‌دبستان براي اين مسأله برنامه داشته باشيم. ما به شعر و داستان و كاريكاتورهايي احتياج داريم كه كودكانمان را به اين سمت هدايت كنيم. بنابراين توجه به نظام آموزشي و تربيتي در اين عرصه بسيار مهم است.
 
مورد پنجم هم درباره‌ي نظام رسانه‌اي و تبليغاتي ما براي رواج آموزه‌هاي اقتصاد مقاومتي است. ما به نظام تبليغاتي هماهنگ و منسجمي احتياج داريم كه بتواند اين آموزه‌ها را از طريق رسانه‌هاي رسمي و غير رسمي مختلف، به‌خوبي و در بسته‌بندي‌هاي مناسب به مردم عرضه كند؛ همان‌گونه كه در دوران دفاع مقدس به هر حال دستگاه‌هايي مسئول كاري شبيه اين كار بودند و براي آن فكر مي‌كردند. بنابراين ما بايد از ظرفيت همايش‌ها، سخنراني‌ها، اينترنت، شبكه‌هاي تلويزيوني و راديويي و حتي مجالس مذهبي و هيئات براي رسيدن به اين مقصود استفاده كنيم.
 
مسأله‌ي ششم، امكان واكنش سريع نظام اقتصادي ما در برابر حملات اقتصادي است؛ اين‌كه چقدر توان واكنش به كنش‌ها و حملاتي را داريم كه به نظام اقتصادي ما وارد مي‌شود و چقدر مي‌توانيم در اين واكنش سريع استقامت داشته باشيم. اگر بحراني پيش بيايد، تا چه ميزان مي‌توانيم مصارف كشور را پايين بياوريم؟ مردم تا چه اندازه و در چه مدتي مي‌توانند خودشان را با اين تغييرات هماهنگ كنند؟ قوت‌هاي ما در اين زمينه مي‌بايد تكميل و ضعف‌هايمان ترميم شوند.
 
مسأله‌ي هفتم، ايفاي نقش پررنگ مردم در اقتصاد مقاومتي است. اقتصاد مقاومتي ماهيتاً اقتصادي مردمي است. دوباره به تعاريف ابتداي بحث برمي‌گرديم؛ اگر قرار باشد ما اقدام به نهادسازي‌هاي موازي در اقتصاد مقاومتي كنيم، هيچ لزومي ندارد كه اين نهادسازي را دولت انجام دهد، بلكه ضروري است كه مردم وارد اين عرصه شوند تا از ورود رانت‌خوارها به اقتصاد جلوگيري كنند.
 
الان كه بحث تحريم‌ها و مشكلات مبادله‌ي پول مطرح است، نهادهاي اقتصادي مردمي و سازمان‌هاي مردم‌نهاد مي‌توانند نقش بسيار پررنگ و تعيين‌كننده‌اي داشته باشند. اگر ما فضا را براي حضور جوانان مؤمن و خلاّق ايران اسلامي در عرصه‌ي اقتصادي فراهم كنيم، قطعاً تحولات مثبتي را در اين عرصه شاهد خواهيم بود.
 
اقتصاد مقاومتي بر پايه و اساس سرمايه‌ي معنوي افراد و جامعه استوار است. بدون معنويت و سلامت معنوي، مقاومت شكننده است. مثال مهم اقتصادي در اين زمينه، پرهيز از لقمه‌ي حرام است. لقمه‌ي حرام هر الگويي را كه از شيوه‌ي زندگي متناسب با اقتصاد مقاومتي ارائه بدهيد، بي‌استفاده و بي‌فايده مي‌كند. كسي كه شكمش از حرام پر باشد، پاي هيچ مبارزه و مقاومتي حاضر نخواهد شد. لقمه‌ي حرام مانند يك ويروس كشنده و خطرناك است كه ايمني دستگاه تشخيص و عملكرد افراد را به‌كلي نابود مي‌كند.
در زمان جنگ جهاني دوم، اقتصاددان‌هاي معروف آمريكا در واحد اقتصادي وزارت دفاع اين كشور برنامه‌ريزي كردند كه چگونه مي‌توانند از شرايط موجود و ظرفيت‌هاي مردمي براي جنگ استفاده كنند. امروز ما نياز داريم كه يك بار مهارت‌هاي مردم خودمان را كاملاً رصد كنيم تا دريابيم كه در روز مبادا مهارت چه كساني براي اين كشور به كار مي‌آيد و اگر كساني چند مهارت دارند، كدام مهارتشان در اولويت استفاده قرار دارد.
 
به گمان من براي اين‌كه عمليات جهاد اقتصادي ما موفق باشد، بايد بازيگران اصلي اين اقتصاد را نه به صورت كلي، كه كاملاً جزئي تعيين كنيم. يعني تقسيم‌بندي خود را از حالت مردم و مسئولين به يك تقسيم‌بندي تخصصي تبديل كنيم كه شامل اساتيد دانشگاه، اساتيد حوزه، دانشجويان، طلاب، دانش‌آموزان، معلمان و زنان خانه‌دار و همه‌ي اقشار ديگر بشود.
 
مسأله‌ي هشتم، لزوم توجه و دلجويي و حمايت دولت از فعالان اقتصادي است. اگر دولت در شرايط عادي از فعالان اقتصادي و از كشاورزان و كارگران و كارمندان حمايت كند، آن وقت مي‌تواند انتظار داشته باشد كه آنها هم در روز مبادا به كمك كشور بيايند. اما اگر دولت آنها را رها كند و به مشكلات آنها اهميتي ندهد و فقط به فكر خود باشد، ديگر تواني براي مقاومت در اين اقشار نمي‌ماند كه بخواهند در روز مبادا مقاومت كنند؛ چنان‌چه حضرت اميرالمؤنين عليه‌السلام در نامه‌شان به مالك اشتر به اين معنا اشاره كرده‌اند.
 
نكته‌ي نهم، تحرك دستگاه ديپلماسي كشور براي فعال كردن ظرفيت‌هاي بالقوه و فرصت‌هاي جهاني در اقتصاد مقاومتي است. اقتصاد مقاومتي در شبكه‌اي پويا از اقتصاد جهاني معنادار مي‌شود و كشف و بكارگيري و ساخت ظرفيت اين شبكه برعهده‌ي ماست. جهاني شدن اقتصاد موجب شده تا مقاومت اقتصادي نيز تعاريف جديد به خود بگيرد، لذا ما نيازمند بازيگراني خاص در عرصه‌ي اقتصاد جهاني و بازي در لايه‌هاي مختلف آشكار و پنهان آن هستيم.
 
همچنين لازم است تا گردآوري و استفاده از تجارب اقتصادي ديگر كشورها در زمينه‌هاي مشابه را مجدانه پيگيري كنيم. به هر حال ممكن است هر كشوري در يك برهه‌اي با مشكلات اقتصادي مواجه بوده باشد؛ اگر دستگاه ديپلماسي كشور اين تجربيات را گردآوري كند و در اختيار فعالان و محققان اقتصادي بگذارد، اين مسأله براي اقتصاد كشور بسيار راهگشا خواهد بود.
 
نكته‌ي دهم و پاياني، لزوم تبديل بحث اقتصاد مقاومتي به گفتمان رايج در دانشگاه‌ها، مراكز علمي و مجامع مذهبي است. همين صحبت كردن و گفت‌وگو پيرامون اين موضوع و توجه به ابعاد مختلف آن، در سرعت حركت به سمت تحقق اقتصاد مقاومتي تأثيري بسزا خواهد داشت. اين مسأله بايد در كلاس‌هاي درس و پروژه‌هاي علمي از محققان و نخبگان خواسته شود و از سوي استادان اقتصاد كه درد دين دارند يا حداقل آزاده و ميهن‌دوست هستند، جدي گرفته شود.
 
مجموعه‌ي اين مطالب، درآمدي بود بر مسأله‌ي اقتصاد مقاومتي براي آغاز بحث‌هاي علمي. البته مطالب هر بند نيازمند تفصيل و نقشه‌ي راهي مشروح است كه با پيگيري دستگاه‌هاي مسئول در هر بخش، ان‌شاالله ادامه مي‌يابد.
 
دكتر عادل پيغامي، استاد اقتصاد و عضو هيأت علمي دانشگاه امام صادق عليه‌السلام،
 
منبع:پايگاه اطلاع‌رساني دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت‌الله‌العظمي سيدعلي خامنه‌اي (مد‌ظله‌العالي)
 
* منبع: رجانيوز
وانت 151 و هاچ بك تيبا به بازار مي آيد

معاون مالي و اقتصادي سايپا ضمن تشريح آخرين جزييات از تخصيص وام هزار ميليارد توماني بانك ها به اين شركت، از چشم انداز سودآوري هاي "خساپا" در سال مالي جاري رونمايي كرد.

حسن اميري هنزكي با اشاره به ابلاغيه كارگروه حمايت از توليد به بانك مركزي براي تخصيص تسهيلات هزار ميليارد توماني از سوي بانك هاي عامل، اظهار كرد: در حال حاضر نامه مذكور به دست سايپا رسيده و پيگيري ها براي نحوه تعامل و چگونگي ارايه اين تسهيلات با بانك هاي عامل آغاز شده است.

وي با بيان اينكه تخصيص وام هزار ميليارد توماني به معناي كمك بلاعوض يا تسهيلات ارزان قيمت نيست، تصريح كرد: اين منابع به گروه سايپا اجازه مي دهد تا خارج از حدود و سقف هاي اعتباري سابق، بتواند از تسهيلات به شكل مناسبي بهره مند شود كه نحوه استفاده از اين ظرفيت به توافق هاي صورت گرفته با بانك هاي عامل بستگي خواهد داشت.

با تسهيلات هزار ميليارد توماني چه مي كنيد؟

هدف از تخصيص تسهيلات هزار ميليارد توماني به خودروسازان پرسشي بود كه وي در پاسخ گفت: رشد طولي و عرضي خودروسازان و افزايش تيراژ توليد در سال هاي گذشته باعث شد تا روند افزايش سرمايه آنها متوقف و با تضعيف نقدينگي در گردش مواجه شوند كه به هر ترتيب مصوبه جديد كارگروه حمايت از توليد اجازه خواهد داد تا خودروسازها خارج از سقف هاي قبلي بتوانند از اين منابع بهره مند شوند.

اين مقام مسئول راجع به كم و كيف ابلاغيه كارگروه حمايت از توليد خاطر نشان كرد: صحبت درباره نحوه باز پرداخت اقساط تسهيلات يا نرخ بهره دريافتي بانك ها به نحوه تعامل با بانك هاي عامل بستگي داشته كه تا اين لحظه نامشخص است.

در مجموع مصوبه كارگروه توليد بر تخصيص 60 درصد از اين تسهيلات به قطعه سازان تابعه شركت يا شركت هاي مستقل خصوصي تأكيد داشته كه مي تواند فشار هاي ناشي از نقدينگي مورد نياز آنها را تسهيل نمايد.

خيال قطعه ساز راحت مي شود

اميري در ادامه افزود: قطعه سازان به لحاظ تنگ تر شدن حلقه تحريم ها و محدود شدن استفاده از اعتبارات اسنادي كوتاه مدت و مدت دار (يوزانس و ريفانيانس)، به شدت نياز به نقدينگي براي تأمين برخي قطعات وارداتي را افزايش داد چرا كه اين شركت ها مجبور بودند بجاي اختصاص 20 درصد از سرمايه در گردش خود، به دليل مشكل شدن نقل و انتقالات وجوه بانكي، با 100 درصد از اين منابع با طرف هاي تجاري رو به رو شوند كه در نهايت نياز به تأمين نقدينگي را بيش از پيش بالا مي برد.

به هر ترتيب قطعه سازان از شركاي خودروسازاني همچون سايپا محسوب شده و با توجه به اينكه بخش عمده قطعات خودرو از سوي قطعه سازان داخلي تأمين مي شود، بهبود ساختار مالي و تقويت اين بخش به ارتقاء شرايط خودروسازان خواهد انجاميد.

قيمت محصولات سايپا افزايش مي يابد

معاون مالي و اقتصادي گروه خودروسازي سايپا از ارايه درخواست به سازمان حمايت از مصرف كنندگان و توليد كنندگان براي افزايش قيمت محصولات اين شركت خبر داد و گفت: با توجه به افزايش قيمت نهادهاي توليدي، پيشتر با ارسال مدارك و صورت هاي مالي شركت به سازمان حمايت، بازنگري در تعيين نرخ محصولات را خواستار شده كه بسته به نوع قيمت تمام شده توليد، آندسته از خودروهايي كه ارزبري بيشتري را به خود اختصاص دهند با افزايش نرخ بيشتر و محصولاتي كه با نوسان نرخ نهادهاي توليد همچون مس، آلومينيوم، ورق فولادي و غيره سروكار دارند در قيمت هاي بهينه تري تغيير خواهند يافت.

رابطه قطعات با تحريم ها

اميري با بيان اينكه عمده قطعات و كالاهاي خريداري شده سايپا با پرداخت ريالي تسويه مي شوند، يادآور شد: تأمين قطعات منفصله (CKD) در گروه سايپا حجم چنداني را به خود اختصاص نداده و اين در حالي است كه ورود و خروج قطعات اتومبيل به كشور مشمول تحريم ها قرار نگرفته اند.

با اين حال تأثيرپذيري از تحريم نقل و انتقال منابع بانكي، باعث شده تا در مواجهه با طرف هاي تجاري و تأمين قطعات گاهي اوقات افزايش هزينه ها تحميل شود اما اينكه چه تأثيري بر سودآوري و يا توليد برجاي مي گذارد بايد گفت تا به امروز مشكل حادي از اين بابت براي سايپا وجود نداشته است.

سايپا عمده مواد اوليه خود را از طريق قطعه سازان داخلي تأمين و تعداد محدودي از قطعات و كالاهاي نيمه ساخته را از همين طريق وارد مي كند.

سايپا و سرعت گير ارز

به باور وي تفاوت كمي و كيفي هر قطعه وارداتي، نحوه تخصيص ارز دولتي يا آزاد را متفاوت كرده و اينكه ارايه ارز ترجيحي تا كجا مشمول شركت مي شود بايد ديد در كدام يك از الويت هاي آن گنجانده مي شود.

همه كالاها تأمين شد

اين مقام مسئول با بيان اينكه گروه سايپا براي تأمين برخي كالاها اقدام به تكميل موجودي خود حتي تا پايان سه ماهه چهارم امسال نموده، افزود: سايپا در برخي قطعات مورد نياز خود همچون ورق، مجبور به سفارش گذاري در برنامه پيمانكاران بوده اما در برخي قطعات بايد همسو با خط توليد تأمين شوند كه بخش عمده اي از آنرا قطعات كوچك تشكيل مي دهند.

از اينرو تأمين و دپوي قطعات اساسي و سفارش گذاري ها صورت گرفته است.

هنر خودروسازان در حاشيه سود

وي هزينه هاي ارزي سايپا در تأمين مواد اوليه را بر مبناي ميانگيني ميان نرخ ارز آزاد و دولتي اعلام كرد و افزود: در حال حاضر خط توليد سايپا با پنج هزار قطعه مختلف رو به رو است كه معلوم نيست كدام يك با ارز ترجيحي و كدام با ارز دولتي بايد تأمين شوند. اينكه ارز به نرخ مرجع به خودروسازان تخصيص نمي يابد هيچ شكي نيست اما نحوه استفاده بهينه از مصارف ارزي و تغيير در حاشيه سودآوري ها به هنر آنها باز مي گردد.

ديگر تعيين قيمت به دست سازمان حمايت نيست

اميري در دست گيري تعيين قيمت برخي خودروها از سوي سايپا را عنوان كرد و افزود: با تعيين سقف قيمتي كه سازمان حمايت سال گذشته براي خودروسازان ايجاد كرد، مقرر شد مديريت قيمت آندسته از خودروهايي كه نرخ آنها از سقف مذكور فراتر رود از سوي خودروسازان صورت گيرد كه در اين زمينه گروه سايپا براي محصولاتي همچون تيانا، زامياد و در مجموع عمده خودروهاي سنگين و لوكس خود را با اين روش تعيين قيمت مي كند.

علت كاهش توليد چه بود؟

وي در ادامه دليل كاهش توليد خودروسازان را ناشي از فروش هاي اعتباري و تضعيف نقدينگي اعلام كرد و گفت: در سال هاي گذشته با هزينه هاي گزافي كه از بابت تسهيلات و اعتبارات بانكي ايجاد مي شد از سوي خودروسازان دنبال گرديد كه در نهايت با افزون شدن نياز به نقدينگي و كاهش حجم فروش هاي اعتباري، روند توليد با كاهش مواجه شده است.

از سويي ديگر نياز خودروساز و قطعه ساز به منابع مالي براي پوشش ريسك خود در نقل و انتقالات بانكي و از همه مهم تر بلاتكليف بودن موضوع پايه ارزي مصارف ارزي در دو ماه پاياني سال گذشته، باعث شد تا قطعه سازان پيشاپيش صنايع ديگر، با مشكل تأمين نقدينگي و كاهش توليد مواجه شوند.

بعد از تابستان كمبودها جبران مي شود

معاون مالي و اقتصادي سايپا با اشاره به عملكرد سه ماهه اول امسال سايپا، گفت: خودروسازان داخلي همواره به دليل تعطيلات تقويمي و فصلي در نيمه اول سال از عملكرد مطلوبي برخوردار نبوده و در واقع از شش ماهه دوم سال با افزايش توليد و فروش رو به رو مي شوند.

با اين همه تلاش شده كاهش حجم فعلي توليد را با تزريق بخشي از تسهيلات بانكي تا پايان مرداد ماه جاري به شركت هاي تابعه كه تاكنون اخذ شده و تداوم آن در ماه هاي آتي، افت ظرفيت توليدي در نيمه دوم سال جبران و دوباره به ارقام سال گذشته باز گردد.

البته با توجه به از دست دادن بخشي از توليد در سه ماهه اول سال تلاش شده با فروش برخي سرمايه گذاري هاي گروه از جمله بلوك بانك پارسيان و شناسايي درآمد آن در شركت هاي تابعه، اطمينان خاطر سرمايه گذاران مبني بر توانايي براي تحقق پيش بيني سود برآوردي در بودجه فراهم شود.

گزينه اي جديد براي اجراي جدي برنامه افزايش سرمايه

وي از برنامه افزايش سرمايه سايپا نيز سخن گفت و افزود: گرچه سال هاي بسياري براي تحقق اين برنامه تلاش شده اما به دليل شموليت اصل چهل و چهار قانون اساسي و جاي گيري در فهرست واگذاري ها، اين امر محقق نگرديده است.

با اين همه رايزني ها براي استفاده از برخي مدل ها ادامه داشته تا اينكه بتوان از اختيارات وزير اقتصاد در شرايط خاص بهره مند شد.

طرح توجيهي افزايش سرمايه شركت كه رقم مناسبي را در بر مي گيرد اكنون آماده بوده اما همسو با آن تأمين مالي منابع كوتاه مدت و بلند مدت پيگيري مي شود.

در اين راستا براي انجام پروژه ها انتشار اوراق مشاركت و صكوك و براي تأمين سرمايه در گردش شركت اوراق مرابحه برنامه ريزي شده است.

فروش دارايي هاي مازاد

همچنين برنامه فروش دارايي هاي مازاد و غير استراتژيك سايت اصلي شركت در دستوركار كميته سرمايه گذاري شركت قرار گرفته كه با توجه به اعداد و ارقام تعيين شده از سوي هيأت مديره، هر ماه پيگيري مي شود.

اوراق مشاركت و صكوك اجاره سايپا منتشر مي شوند

اميري در خصوص انتشار اوراق مشاركت سايپا گفت: اوراق مشاركت سايپا كاشان به ارزش 150 ميليارد تومان با تعهد پذيره نويسي از سوي بانك پارسيان وعرضه از سوي شركت لوتوس پارسيان براي مدت چهار سال و با نرخ سود 20 درصد بزودي منتشر و پس از آن صكوك اجاره سايپا به ارزش 250 ميليارد تومان با تعهد پذيره نويسي شركت تأمين سرمايه ملت و نرخ سود 20 درصد هر سه ماه يكبار براي اجاره يكسري ساختمان ها در فرابورس عرضه خواهند شد.

در عين حال انتشار اوراق مرابحه در دست پيگيري است كه همسو با فروش دارايي هاي غير مولد در دستوركار قرار گرفته است.

سايپا كاشان نبايد ارزان فروشي شود

اين مقام مسئول درباره علت تعويق عرضه سهام سايپا كاشان نيز سخن گفت و افزود: با وجود نهايي شدن تمامي امور اين عرضه، به دليل مناسب نبودن شرايط حاكم بر بورس و براي جلوگيري از ارزان فروشي اين ثروت ملي، زمان عرضه به تعويق افتاده كه بسته به شرايط بورس در زمان بهتري واگذار خواهد شد.

از سوريه نگران نيستيم

صحبت درباره روند صادرات محصولات سايپا نكته ديگري بود كه وي اظهار كرد: بخشي از سهام كارخانه سايپا در كشور سوريه متعلق به شركت بوده كه با وجود شرايط حاكم بر اين كشور تا به حال هر آنچه از كالاهاي توليدي كه به اين مجتمع فرستاده شده ، بطور كامل وجوه آن پرداخت و منتقل شده است.

در حال حاضر نيز تنها 500 دستگاه موجودي كالا در اين مجتمع وجود دارد كه وجوه آنها دريافت نشده كه نگراني خاصي ندارد.

حتي در شرايط بحراني فعلي سطح توليد در سوريه حفظ و بخش اعظمي از آنها به فروش رسيده است.

بهترين بازارهاي صادراتي سايپا

در عراق اما بهترين بازار هدف براي سايپا فراهم شده بطوريكه طي سه ماه اخير در مقايسه با مدت مشابه سال قبل، حدود 100 درصد افزايش فروش محصول محقق شده است.

در مصر نيز به دليل همساني شرايط اقتصادي، جغرافيايي و درآمد سرانه با ايران، بازارهاي خوبي فراهم شده كه رو به گسترش مي باشد.

همچنين در اكراين، روند صادرات تيبا كليد خورده و در عين حال آنكه صادرات به كشورهاي تونس، الجزاير سودان در دستوركار قرار دارد.

تولد 2 خودروي جديد

با توجه به استراتژي پنج ساله اي كه تعريف شده توليد پلتفرم ها و خودروهاي تجاري جديد برنامه ريزي شده كه پيش از آن توليد خودروي وانت 151 و هاچ بك تيبا (211) در ظرف امسال و سال آينده به بازار ارايه خواهند شد.

به گروه بهمن بدهي نداريم

وي درباره واگذاري بلوك بانك پارسيان و رابطه تسويه بدهي هاي سايپا با گروه بهمن عنوان كرد: معامله بلوكي سايپا از سوي گروه بهمن با كنسرسيومي متشكل از چند شركت در سال هاي گذشته صورت گرفته و در اين ميان سايپا هيچ بدهي به گروه بهمن ندارد.

جالب آنكه واگذاري بلوك بانك پارسيان يكسال قبل در هيأت مديره سايپا سياست گذاري شده كه بخشي از منافع آن مربوط به سايپا و بخشي ديگر به سرمايه گذاري سايپا ارتباط دارد.

چرا ايدرو و رنا از سود مجمع صرفه نظر كردند؟

وي در برابر اين پرسش كه صرفه نظر ايدرو و سرمايه گذاري رنا از بابت دريافت سود تقسيمي مجمع تا چه حد به نبود نقدينگي در سايپا مربوط مي شود، پاسخ داد: مصوبه مجمع لازم الاجرا بوده و براساس آن سهامداران مي توانند سود تقسيمي خود را بدون هيچ اجباري مطالبه كنند.

اما وقتي سهامدار عمده دغدغه ها و مشكلات حاكم بر صنعت را مي بينند و با نگاهي مثبت به اصطلاح نوعي حمايت از سهام را با صرفه نظر از دريافت سود تقسيمي بوجود مي آورد، نكته اي مثبت براي سرمايه گذاراني است كه مي توانند به ثبات و افق روشن شركت در بلند مدت حساب كنند.

در بحث حمايت از سهام سايپا چنانچه حاشيه سازي ها در مسير حركت "خساپا" قرار نگيرد يكي از سياست هاي است كه بطور حتم از سوي هيأت مديره دنبال و اعمال مي شود.

گفته مي شود خودروسازان رايزني هاي گسترده اي با بانك هاي عامل براي تخصيص وام هزار ميليارد توماني با نرخ بهره 7 درصدي آغاز كرده اند.

منبع: رجانيوز

موفقيت شبكه خدمات پس از فروش گروه سايپا

مدير امور نمايندگي‌ها و مناطق سايپايدك اعلام كرد: شبكه فروش و خدمات پس از فروش گروه سايپا با استقبال از طرح‌هاي تحولي سايپايدك و پرداختن به كسب و كارهاي جديد، كارنامه درخشاني از خو بر جا گذاشته‌اند.

  به گزارش پايگاه اطلاع رساني «عصرخودرو» ، عباس رباني گفت: ما در يك سال گذشته موفق شديم در حوزه فروش مقام اول رضايت مشتري و در حوزه خدمات پس از فروش و گارانتي رتبه ممتاز را دريافت كنيم.
 
وي در ادامه با اشاره به خدمات نوين ارائه شده از سوي سايپايدك، افزود: گروه خودروسازي سايپا از حدود يك سال پيش تمام خدمات پس از فروش محصولات خود را در يك بسته خدمت تحت عنوان كارت نارنجي تجميع كرده است كه در آن نيازهاي فعلي و آينده مشتريان محصولات سايپا پيش‌بيني شده و تحت پوشش خدمات پس از فروش قرار گرفته است.
 
مدير امور نمايندگي‌ها و مناطق سايپايدك از طرح تمديد گارانتي به عنوان يك خدمت جديد تحت پوشش كارت نارنجي ياد كرد و در توضيح اين خدمت جديد گفت: در طرح تمديد گارانتي، مشترياني كه مدت گارانتي محصولات آنها رو به اتمام است مي‌توانند با پرداخت هزينه مناسبي خودروي خود را به مدت يك سال ديگر يا 20 هزار كيلومتر پيمايش، گارانتي كنند.
 
رباني افزود: در حال حاضر خدمات مختلفي از جمله گارانتي بدنه، ارائه خدمات در محل مشتري، سرويس‌هاي دوره‌اي رايگان پوشش كارت نارنجي به دارندگان محصولات سايپا ارائه مي‌شود.
 
وي همچنين درباره طرح گارانتي بدنه كارت نارنجي اظهار داشت: در گارانتي بدنه در قالب كارت نارنجي هيچ گونه محدوديتي در تعداد تصادفات وجود ندارد و به طور كلي براي دارندگان كارت نارنجي در صورت تصادف، تمام هزينه‌هاي تعمير و تعويض قطعات رايگان خواهد بود، ضمن‌ آنكه در كارت نارنجي علاوه بر گارانتي بدنه، دو خدمت سرويس رايگان و ارائه خدمات سرويس در محل مشتري نيز ارائه مي‌شود.
 
مدير امور نمايندگي‌ها و مناطق سايپايدك در ادامه به معرفي خدمتي ديگر ازگروه خودروسازي سايپا پرداخت و گفت: گروه سايپا در جهت افزايش رضايت مشتريان خود اقدام به طراحي و اجراي جايگزيني خودروهاي كار كرده با محصولات نو سايپا نموده است. در اين طرح با توجه به گستردگي شبكه نمايندگي‌هاي فروش و خدمات پس از فروش در سطح كشور، تعدادي از نمايندگي‌هاي منتخب سايپا نسبت به ارائه خدمات جايگزيني فعاليت مي‌نمايند تا با ايجاد مراكز تخصصي مشاوره و خريد و فروش خودروهاي دست دوم در جهت افزايش رضايت مشتريان وفادار سايپا اقدام نمايند.
 
وي گفت: خودروهاي دست دوم خريداري شده از مشتريان پس از بازديد فني و شناسايي نيازهاي تعميراتي خودرو، در تعميرگاه‌هاي مجاز سايپايدك مورد بهسازي قرار گرفته و پس از آن خودروهاي بهسازي شده مشمول گارانتي و ارائه خدمات پس از فروش قرار خواهندگرفت.
منبع: رجانيوز

آمار صادرات و واردات اعلام شد

رئيس كل گمرك جمهوري اسلامي گفت: حجم تجارت ايران در چهار ماه نخست سال جاري به 29.2 ميليارد دلار رسيده كه سهم صادرات غيرنفتي 12 ميليارد دلار است.

به گزارش واحد مركزي خبر ، عباس معمار‌نژاد گفت : در اين مدت 12 ميليون و 500 هزار تن كالا به ارزش 17 ميليارد و 273 ميليون دلار وارد شده كه از نظر وزني در مقايسه با مدت مشابه پارسال 12.5درصد افزايش و از نظر ارزش 7 درصد كاهش يافته است.

 

رئيس كل گمرك اعلام كرد : صادرات غيرنفتي در اين مدت به 24 ميليون و 200 هزار تن به ارزش حدود 12 ميليارد دلار رسيده است.

 

معمارنژاد گفت : اين رقم در مقايسه با مدت مشابه پارسال از نظر وزن 7.5 درصد كاهش و از نظر ارزشي 16 درصد كاهش نشان مي‌دهد. 

 

وي در باره تركيب واردات هم گفت: 71 درصد از كالاهاي وارداتي شامل مواد اوليه و واسطه‌اي توليدي ، 17 درصد كالاي سرمايه‌اي و 12 درصد كالاي مصرفي بوده است.

 

رئيس كل گمرك جمهوري اسلامي ايران تاكيد كرد : در گمرك دو هدف عمده را در سال توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني پيگيري مي كنيم كه شامل كاهش زمان و كاهش هزينه تشريفات گمركي است.

 

معمار نژاد گفت :در فرايند تشريفات گمركي ، غير از خود گمرك 14 تا 15 سازمان درگير هستند.

 

وي افزود : اگر تاخيري در تشريفات گمركي اتفاق مي افتد به هيچ وجه به اين معني نيست كه فقط گمرك موجب طولاني شدن زمان آن شده است چون اگر كسي كالايي را به گمرك بياورد و اسناد و مدارك مورد نياز و مجوزهاي فني، بهداشتي و قرنطينه اي را به طور كامل ارائه نكند ، نمي تواند كالا را ترخيص كند.

 

معمارنژاد اظهار داشت : در كار خودمان مطالعه زمان سنجي و سه مسير سبز، زرد و قرمز داريم كه كالاها متنساب با شرايط خود در يكي از اين مسيرها اظهار مي شود و تشريفات گمركي صورت مي گيرد.

 

وي گفت : در سال 1390 در مسير سبز زمان اجراي تشريفات گمركي 4 ساعت ، در مسير زرد 22 ساعت و در مسير قرمز (كه طولاني ترين زمان است) 33 ساعت بوده است.

 

معمارنژاد افزود : ايجاد سرويس ارزيابي ويژه براي واحدهاي توليدي، اولويت در ايجاد انبارهاي اختصاصي براي واحدهاي توليدي، كاهش برخي مراحل ترخيص مواد اوليه واحدهاي توليدي ، هدايت اظهارنامه‌هاي وارداتي واحدهاي توليدي و صادركنندگان نمونه به مسيرهاي سبز و زرد، ترخيص بدون وقفه كالاهاي وارداتي واحدهاي توليدي معرفي شده، انجام تشريفات ارزيابي در محل كالاهاي صادراتي بدون محدوديت زماني و مكاني، اختصاص مسير يا درب خروج مرزي ويژه براي صادرات، پذيرش نمونه‌هاي صادرات واحدهاي توليدي و رسيدگي خارج از نوبت به ارزش اظهارنامه‌هاي واحدهاي توليدي از تسهيلاتي است كه گمركات سراسر كشور در سالجاري به واحدهاي توليدي مي دهد.

منبع: رجانيوز

 

چه اقداماتي به توليد ملي لطمه مي‌زند؟

قبل از ورود به اين بحث لازم است بدانيم كه صحبت از بخش خصوصي و عملكرد موفق آن تنها در نظامي تحت عنوان اقتصاد آزاد معنا پيدا مي‌كند. البته اين آزادي به هيچ عنوان به معناي هرج و مرج و يا عدم حضور دولت نيست بلكه اتفاقاً شرط موفقيت در عملكرد يك اقتصاد آزاد، برخورداري از حمايت و پشتيباني دولتي مقتدر و كارآمد و صد البته قانونمند و پاي‌بند به تعهدها و حفظ حريم بخش خصوصي مي‌باشد. تجارب تلخ كشورهاي سوسياليستي و نيز كشورهايي كه به پيروي از نسخه‌هاي صندوق بين المللي پول به يك باره دست به آزاد سازي اقتصاد خود زدند، مؤيد مطلب ياد شده است.

اين تجارب نشان داد كه به همان اندازه كه اقتصاد دولتي مطلق قادر به تخصيص بهينه‌ي منابع و بهره‌گيري كارا از آن نيست، به همان اندازه نيز در صورت نفي كامل حضور دولت، نتيجه­اي جز شكل‌گيري انحصارها و ركودهاي عميق و تورم‌هاي شديد به بار نخواهد آمد. بنابراين شايد بتوان يكي از اهداف مهم تدوين اين سلسله نوشتارها را معين كردن مرزهاي ظريف اما حساس عملكرد دولت و بخش خصوصي در اقتصاد دانست. به طوري كه بتوان اين حضور همزمان را يك تعامل سازنده و پيش برنده ناميد.

نگراني اصلي و دغدغه‌ي اين نوشتار اين است كه دولت به هنگام حمايت از محصولات داخلي دچار سردرگمي نشود و منابعي را كه اين روزها و با توجه به شرايط تحريمي به سختي به دست مي‌آيد، نادرست و نابه‌جا تخصيص ندهد. به خصوص كه تجربه نشان داده است كه اين گونه حمايت‌هاي غلط بيش از هر چيز به توليد داخلي ضربه زده است. بنابراين تلاش خواهيم نمود تا در ابتدا تصوير صحيحي از نحوه‌ي حمايت دولت از توليد داخلي، آثار، پيامدها و پيش نيازهاي آن ايجاد نماييم و آن گاه با تكيه بر چنين تصوير صحيحي به ارايه‌ي راهكارهايي براي عملياتي نمودن اين حمايت بپردازيم.

مزيت رقابتي

شايد بتوان كليدي‌ترين واژه را در بحث توليد داخلي و حمايت از آن، مفهوم «مزيت رقابتي» دانست. اين اهميت از آن جهت است كه سنگ بنا و محور تمام بحث‌هاي مربوط به رقابت ميان بنگاه­ها با يك‌ديگر و هم‌چنين رقابت ميان بنگاه‌هاي داخلي با رقباي خارجي را مسأله‌ي مزيت رقابتي شكل مي­دهد. به رغم استفاده‌ي وسيعي كه در متون مطبوعاتي و نيز در كلام مديران اجرايي و حتي گاه نظريه پردازان از اين واژه مي­شود اما متأسفانه به نظر مي­رسد كه مفهوم آن به درستي درك نشده است و از اين رو ارايه‌ي تعريفي دقيق از آن لازم به نظر مي­رسد. هر محصول يا خدمتي كه به يك مصرف كننده عرضه مي­شود بي­گمان براي آن فرد سطحي از رضايت خاطر يا در اصطلاح اقتصاددانان مطلوبيت به همراه دارد.
 
البته هر كالا يا خدمتي داراي ويژگي‌هاي متعددي است كه هر يك از اين ويژگي‌ها در ايجاد مطلوبيت كل كالا نقش دارد و بنابراين، رضايتي كه از مصرف يك كالا براي فرد حاصل مي­شود، مجموع و برآيند مطلوبيت تك تك ويژگي‌هاي اشاره شده است. به عنوان مثال اگر كالاي مورد نظر يك خوراكي باشد، ويژگي‌هاي مهم آن را مي­توان مزه، رنگ، نشان، خواص پزشكي و نظر مثبت يا منفي مردم راجع به آن، ماندگاري و فساد ناپذيري، قيمت آن و... دانست.

بدون شك فرد به هنگام خريد اين محصول به طور خودآگاه يا حتي ناخودآگاه تمام مشخصه‌هاي آن را در نظر مي­گيرد، آن گاه اين مشخصه­ها را با مشخصه­هاي ساير كالاي مشابه مورد مقايسه قرار مي‌دهد و در نهايت يكي را به ديگري «ترجيح» داده و اقدام به خريد آن مي­كند. مفهوم مزيت رقابتي دقيقاً در هنگام شكل‌گيري ترجيحات آشكار مي­شود. به عبارت بهتر «مزيت رقابتي» ناشي از آن دسته مشخصه‌ها و ويژگي‌هايي از يك كالا (يا خدمت) است كه منجر به ترجيح نهايي آن كالا به كالاها (و خدمات) مشابه مي‌شود و عاملي است كه موجب برتري و ترجيح عملي محصول يك شركت نسبت به ديگر شركت‌ها از سوي مصرف كنندگان مي‌گردد و از اين رو نقش اصلي را در ميزان فروش يك محصول ايفا مي‌كند.

در ارتباط با اين مفهوم به ظاهر ساده و در واقع پيچيده، دانشمندان بحث‌هاي زيادي انجام داده‌اند و موشكافانه ابعاد و نحوه‌ي شكل­گيري و تشخيص آن را مورد بحث قرار داده­اند. در واقع تنها راه اين كه علت ترجيح يك كالا به خصوص بر ساير كالاها را بدانيم، درك مزيت رقابتي نهفته در آن است. ناگفته نماند كه اگرچه بسياري از اين مزيت‌ها طبيعي و ماهيتي مي­باشند اما بسياري ديگر نيز پس از مطالعات فراوان و دقيق از سوي شركت‌هاي سازنده (با حمايت دولت‌ها) در محصول گنجانده شده‌اند و بدين طريق موفق به فتح بازارهاي داخلي يك كشور و حتي رسوخ عميق به بازارهاي كشورهاي ديگر گرديده­اند.

انواع مزيت رقابتي

دسته‌بندي‌هاي متعددي براي مزيت رقابتي وجود دارد. اما آنچه كه در اين مجال طرح آن مناسب و بلكه ضروري است، تبيين و تشريح «مزيت ناشي از هزينه‌ي كم‌تر» در مقابل «مزيت ناشي از تمايز بيش‌تر» است كه اولي دلالت بر ترجيح يك كالا از سوي مصرف كنندگان به دليل قيمت كم‌تر و به عبارت بهتر ارزان‌تر بودن نسبي است در حالي كه دومي تمايز و تفاوت زياد برخي وجوه يك كالا را نسبت به كالاهاي مشابه نشان مي­دهد. هم‌چنين يادآور مي‌شويم كه هر شركتي در هنگام اتخاذ استراتژي توليد و فروش خود معمولاً تنها خلق يكي از اين مزيت‌ها را سرلوحه‌ي كار خود قرار مي‌دهد و بر آن متمركز مي‌شود. (اين موضوعي است كه متأسفانه در غالب شركت‌هاي داخلي در ايران رعايت نمي‌گردد.) يك مثال خوب از مزيت هزينه‌اي را مي‌توان استراتژي برخي شركت‌هاي چيني دانست كه با آگاهي از وضع تورم و سطح درآمد پايين در بسياري از كشورهاي آسيايي به رغم اين كه توانايي زيادي در ساخت محصولات با كيفيت و استفاده از مواد اوليه‌ي خوب و كارگران متخصص دارند، اما با اقدام به كاستن از كيفيت تلاش مي‌كنند تا به مزيت رقابتي هزينه‌ي كم‌تر دست يابند و در عمل نيز با اين استراتژي بازارهاي بسياري از كشورهاي ياد شده را اشغال نموده‌اند.

در مقابل بايد از مزيت رقابتي ناشي از تمايز بيش‌تر نام برد كه حتي با وجود قيمت‌هاي بالاتر، عموماً با اقبال بيش‌تر مصرف كنندگان مواجه مي‌شود و شركت‌هايي كه اين استراتژي را در پيش گرفته‌اند، موفق مي‌شوند كالاهاي خود را گاه حتي با چندين برابر قيمت كالاهاي مشابه به فروش برسانند. از اين گروه مي‌توان خدمات برخي از شركت‌هاي هواپيمايي خارجي را نام برد كه رمز موفقيت آن‌ها تمايز و تفاوت فاحشي است كه مشتريان در مقايسه ميان خدمات آن‌ها با خدمات ساير شركت‌ها احساس مي‌كنند و از اين رو با وجود قيمت‌هاي بسيار بيش‌تر، با تقاضاي زيادي مواجه هستند. به عنوان مثال خدمات متمايز بانك‌هاي سوئيس را مي‌توان يك نوع ديگر از اين استراتژي دانست. بسياري از اين بانك‌ها داراي كاركناني مي­باشند كه هر يك به حداقل چهار زبان بين‌المللي مسلط هستند و از اين رو به هر مشتري با هر گويشي از اقصي نقاط جهان مشاوره داده و از آن‌ها حمايت مي‌شود و مشتريان نيز به سهولت در امور مالي نياز خود را در ميان مي‌گذارند.
 
اين مسأله مزيتي است كه تنها در بانك‌هاي اين كشور مشاهده مي‌شود و بر اساس تعريفي كه در ابتداي مقاله عنوان شد، مزيتي رقابتي به شمار مي‌رود. مزيت رقابتي ديگري كه اين بانك‌ها را از ساير رقبايشان متمايز مي‌كند، عدم افشاي اطلاعات شخصي و مالي مشتريان در مقابل هيچ دولت يا نهاد بين‌المللي است. در مجموع اين مزيت‌ها موجب گرديده است كه اين بانك‌ها بتوانند با وجود سود كم‌تري كه نسبت به ساير بانك‌هاي رقيب به سپرده­هاي مشتريان مي­دهند هم‌چنان با اقبال مواجه باشند. به طوري كه حتي شنيده شده است كه برخي از اين بانك‌ها سپرده‌هاي با سود منفي نيز دارند يعني در مقابل نگهداري پول و حفظ امنيت آن و نيز عدم افشاي اطلاعات از مشتري مبلغي هم دريافت مي‌كنند.

دولت و مزيت رقابتي

لذا مهم‌ترين نكته‌اي كه بايد به آن توجه داشت، اين است كه كار دولت به هيچ عنوان خلق مزيت رقابتي نيست بلكه حمايت از آن است. به عنوان مثال دست‌يابي به مزيت‌هاي متمايز معمولاً با هزينه‌هاي بالايي ميسر است كه دولت مي‌تواند برخي از آن‌ها را كاهش دهد.
 
شايد اكنون بتوان به پرسشي كه در ابتدا طرح گرديد، پاسخي هر چند به اجمال داد. دولت بايد از مزيت‌هاي رقابتي ايجاد شده توسط توليد كنندگان داخلي حمايت كند. البته در آينده بيان خواهد شد كه دولت هم در مرحله‌ي ايجاد و خلق مزيت رقابتي و هم در مرحله‌ي حفظ و گسترش آن مي­تواند حضور بسيار مؤثري داشته باشد اما با توجه به اين كه اين سلسله نوشتار با هدف روشن شدن فضا و كمك به دولت مردان و نجات آنان از سردرگمي در چگونگي حمايت از توليد داخلي تدوين گرديده است، بيان مفصل اين موضوع را در دستور كار خود قرار داده و از اين رو نوشتارهاي آينده به نحوه‌ي ورود صحيح دولت به عرصه‌ي حمايت از مزيت رقابتي اختصاص خواهد يافت.

منبع: رجانيوز

اصول توسعه از ديدگان امام خميني:

قبل از ورود به اين مبحث يادآوري چند نكته علاوه بر آنچه درباره يكپارچگي نظريات امام و لزوم منظور داشتن آن به عنوان كليتي غير قابل تجزيه و انفكاك در پايان بخش قبل ذكر شد - ضروري است.

اول - امام خميني كلمه توسعه را در پيامها و بيانات خود بكار نبرده اند، اگر هم باشد بسيار نادر است. آن حضرت بيشتر از عباراتي نظير "بازسازي"، "نوسازي"، " تعمير"، "بناكردن"، "ساختن"، "آباد كردن" استفاده كرده اند.

دوم - در نظر امام بازسازي و آباد كردن كشور بدون احياء فرهنگ اصيل اسلامي، زدودن آثار طاغوت از جامعه و ترقي در ساير زمينه ها مانند عدالت اجتماعي، آموزش و پرورش، خودسازي، تقوا و. . . ميسر نيست. همانطور كه اشاره شد توسعه از نظر معظم له امري فراگير و همه جانبه است و تمامي عرصه هاي حيات آدمي را در بر مي گيرد كه اين معني خيلي وسيعتر و عميق تر از مفهوم توسعه در ادبيات كارشناسان فن است. آنان عليرغم اينكه در دهه هاي اخير توسعه را علاوه بر مفهوم اقتصادي شامل ساير عرصه ها مانند سياست، آموزش، و غيره مي دانند، لاكن هرگز هيچكدام به خودسازي و ارتباط با خداوند متعال و لحاظ كردن توسعه به عنوان يك تكليف شرعي نمي پردازند. در آراء حضرت امام تمامي اين مفاهيم منظور شده است.

بنابراين در آراء ايشان امر توسعه داراي مقدماتي لازم و منظور داشتن شرايط و اقداماتي همگام و توام با مديريت توسعه ضروري و اجتناب ناپذير است.

سوم - تقسيم بندي اصول توسعه و لواحق آن كه در اين مقاله بيان مي شود از پيامها و بيانات حضرت امام در زمانهاي مختلف و بصورتي كلي استخراج شده است، طبعا مي تواند به صورتهاي گوناگوني طبقه بندي و بررسي شود. لاكن در هر صورت اين تقسيم بندي ها به منظور درك بهتر انديشه معظم له بوده است و همواره امكان طبقه بندي و درك عميق تر نظريات چنان شخصيتي وجود دارد.

با توجه به نكات مزبور محورهاي توسعه از ديدگاه حضرت امام در 5 اصل معرفي مي شود

1. معنويت

2. استقلال (فكري و عملي)

3. مردمي بودن يا اتحاد همه مردم در امر توسعه

4. عدالت

5. تغيير وضع محرومين و مستضعفين.

سعي مي شود حتي الامكان نمونه هايي از كلام امام بدون تو ضيح زايد نقل شود. تا تصويري روشن از نظريات ايشان در موارد مذكور بدست داده باشيم:

1- معنويت:

از ديدگاه حضرت امام معنويت، اساس هر حركت و تحرك بشري است و بدون اعتقاد و ايمان، اعمال بشر اساسا ناقص و ابتر خواهد بود.

"اگر ايمان وارد قلب شود، كارها اصلاح مي شود".

"اگر جنبه ايمان مردم تقويت شد، همه امور براحتي انجام مي شود. "

"ارزشهاي معنوي ارزشهاي هميشگي است".

"من نمي توانم باور كنم كه كسي مبادي معنوي نداشته باشد و براي مردم كوشش كند. "

"همه بدبختي ها از ضعف ايمان و سستي يقين است"

"اگر ايمان به خدا و عمل براي خدا در فعاليتهاي اجتماعي و سياسي و اقتصادي و ساير شوون زندگي بشر وارد شود، پيچيده ترين مشكلات امروزي جهان به آساني حل مي شود. "

جنبه هاي عمده اين معنويت براي سازندگي و توسعه از قرار ذيل است:

الف: اتكال به خداوند

"با اتكال به خداوند عظيم است كه مي توانيم آشفتگي هاي اين مملكت را و خرابيهاي اين مملكت را بازسازي كنيم. "

ب: حفظ ارزشها:

"مسايل اقتصادي و مادي اگر لحظه اي مسئولين را از وظيفه اي كه بر عهده دارند منصرف كند خطري بزرگ و خيانتي سهمگين است. "

"آن روزي كه مجلسيان، خوي كاخ نشيني پيدا كنند. . . و از اين خوي ارزنده كوخ نشيني بيرون بروند. آن روزي است كه ما براي كشورمان بايد فاتحه بخوانيم. "

"بايد دولت جمهوري اسلامي تمامي سعي و توان خود را در اداره هرچه بهتر مردم بنمايد، ولي اين بدان معنا نيست كه آنها را از اهداف عظيم انقلاب كه ايجاد حكومت جهاني اسلام است منصرف كند. "

ج: خودسازي:

"ما بايد در هر قدمي كه براي پيروزي پيش مي رويم، هر قدمي كه براي ساختن كشورمان پيش مي رويم، چند قدمي براي ساختن خودمان، براي پيروزي بر نفس خودمان، براي پيروزي بر شيطان باطني خودمان قدم برداريم. "

د: قيام براي خدا و رضاي او

"بدون هيچ اغراض شخصيه قيام كنيم و اين كشور را از سر، و از نو بسازيم. "

ه: تكليف شرعي:

از نظر حضرت امام توسعه كشور يك تكليف الهي، يك واجب الهي است و براي انجام آن با عزم و اراده تمام بايد مشغول كار شد.

"مهم اين است كه انسان در آن وقتي كه وقت كار است تكليفش را بداند. شما مي دانيد كه اين مملكت احتياج به كار دارد، احتياج به بازسازي دارد. "

2- استقلال و آزادي:

حضرت امام به استقلال و بخصوص استقلال فكري و فرهنگي بسيار بها مي دهند. " بزرگترين فاجعه براي ملت ما اين وابستگي فكري است كه گمان مي كنند همه چيز از غرب[است] و ما در همه ابعاد فقير هستيم. "

"اين وابستگي فكري، وابستگي عقلي، وابستگي مغزي به خارج منشا اكثر بدبختي هاي ملتها و ملت ماست. "

"اگر ما از وابستگي فكري بيرون بيائيم همه وابستگي ها تمام مي شود. "

"ما مي خواهيم زندگي فقيرانه داشته باشيم ولي آزاد و مستقل باشيم. "

"آزادي يك نعمت بزرگ الهي است".

"ما مصائب را به خاطر رسيدن ملتمان به آزادي و استقلال تحمل خواهيم كرد. "

"ما ارزش حيات را به آزادي و استقلال مي دانيم. "

"قانون اسلام مسبب آزاديها و دموكراسي حقيقي است، و استقلال كشورها را نيز تامين مي كند. "

از نظر حضرت امام آزادي واقعي در اسلام است و آزادي غربي كه موجب تباهي است، نه تنها آزادي نيست بلكه نوعي ديگر از وابستگي است.

"آزادي به شكل غربي آن، كه موجب تباهي جوانان و دختران و پسران مي شود، از نظر اسلام و عقل محكوم است. "

"انحطاط و سقوط بشر، به علت سلب آزادي او و تسليم در برابر ساير انسانهاست".

محورهاي اصلي استقلال و آزادي كه در كلام حضرت امام بر آنها تاكيد شده است از اين قرار است:

الف: خودباوري (هويت و فرهنگ)

"آن چيزي كه ملتها را مي سازد فرهنگ صحيح است"

"اگر فرهنگ درست بشود يك مملكت اصلاح مي شود"

"اساسا فرهنگ هر جامعه هويت و موجوديت آن جامعه را تشكيل مي دهد، و با انحراف فرهنگ، هرچند جامعه در بعدهاي اقتصادي، سياسي، صنعتي و نظامي قدرتمند و قوي باشد ولي پوچ و پوك و ميان تهي است. "

"اتكال به نفس بعد از اعتماد به خداوند منشا خيرات است. "

"عمده اين است كه ما باور كنيم كه خودمان مي توانيم".

"ما بايد اين را بفهميم كه همه چيز هستيم و از هيچكس كم نداريم".

"ژاپن همين معنا را مبتلا بود و بعد بيدار شد و اراده كرد و شد يك مملكت صنعتي كه الان صنعت او مقابله مي كند با آمريكا"

"هندوستان بيدار شد، با اينكه از همين نژادهايي بودند كه غير غربي بودند".

"ما روي پاي خود مي ايستيم و مطمئنا پيروزيم".

ب: قناعت:

"مردم بر سر دوراهي عزت و ذلت قرار داشته و بايد تصميم بگيرد، يا رفاه و مصرف گرايي و يا تحمل سختي و استقلال".

"از ورود كالاهاي مصرف ساز و خانه برانداز جلوگيري نماييد و مردم به آنچه دارند بسازند تا خود همه چيز بسازند"

"خود را به ساده زيستن عادت دهيد و از تعلق قلب به مال و منال و جاه و مقام بپرهيزيد. "

"با زندگي اشرافي و مصرفي نمي توان ارزشهاي انساني - اسلامي را حفظ كرد".

يكي از ويژگيهاي بسيار مهم و شاخص حضرت امام اعتقاد و التزام عملي به تمام مطالبي بود كه مي فرمودند. كما اينكه، درباره ساده زيستي و قناعت ايشان خانواده و نزديكان معظم له خاطرات بسياري نقل كرده اند از جمله اينكه حضرت امام هرگز باقي مانده آب ليواني را كه نوشيده بودند دور نمي ريختند بلكه كاغذ تميزي روي آن قرار مي دادند و در دفعات بعد از آن استفاده مي كردند.

بد نيست در اينجا با توجه به اشاره اي كه حضرت امام در يكي از فرمايشات خود به ژاپن داشتند از روش ژاپني "موتاي ناي" يا "روح قناعت ژاپني" نام ببريم. دولتي كه با اتحاد و قناعت آنچنان تلاش و كار كردند تا به پايه امروز رسيدند ژاپن در شمار مهمترين توليد كنندگان كاغذ است حال آنكه مانند روسيه و كانادا منابع جنگلي وسيع ندارد. عمده توليد كاغذ آنها از بازيافتي هاست. در ژاپن تكه كاغذي دور انداخته نمي شود. براي صرفه جويي در انرژي - با توجه به كمبود انرژي در ژاپن - بجاي استفاده از وسايل گرم كننده لباس بيشتري مي پوشند و شبها دستگاههاي گرم كننده را خاموش مي كنند و بحاي آن از روانداز مناسب استفاده مي نمايند. چندي قبل در ژاپن به دنبال اختراعي بودند كه از كيسه هاي مخصوص كوچكي - بدون نياز به حرارت مركزي و نظاير آن - براي گرم كردن بدن استفاده كنند.

اسراف از جمله مسائلي است كه در اسلام، شديدا نهي شده است. در عين اينكه استفاده از مواهب دنيوي حلال منعي ندارد لاكن اسراف ضد ارزشي و شيطاني است: "ان المبذرين كانوا اخوان الشياطين".

البته در كشور ما يكي از راههاي مبارزه با اسراف - و در واقع ساده ترين آنها - گران كردن اجناس مورد مصرف است. كمتر شاهد بوده ايم كه تفكيكي ميان انواع كالا و اجناس بعمل آيد يا در كنار گران كردن آموزشهاي لازم و تلاشهاي تحقيقي براي رفع معضل كمبودها تدارك شود. آقاي مهندس موسوي، آخرين نخست وزير كشور ايران طي خاطراتي كه از فوت امام نقل كرده اند - به توجه و دقت امام خميني نسبت به اين مسايل اشاره مي كنند و اظهار مي دارند آن حضرت با گران كردن اجناس بويژه كالاهايي كه مورد مصرف افراد كم درآمد جامعه بود بشدت مخالفت مي كردند. ايشان مي گويند يكبار كه خدمت امام رسيديم و توضيح داديم كه به دلايل وضع كشور و مسايل اقتصادي بايد نان را اندكي گران كنيم، ايشان مخالفت كردند و نظرشان اين بود كه نان مصرف اصلي فقراست و نبايد گران شود. ما توضيح داديم كه درست است فقرا قدري مشكلتر مي توانند نان بدست بياورند ولي در عوض اغنيا نيز كمتر اصراف مي كنند و لااقل بدون سوبسيد پول نان خود را مي پردازند. آنگاه حضرت امام جمله بسيار زيبايي فرمودند كه عمق و لطافت آن شگفت انگيز است و جمله ايشان كار را تمام كرد. ايشان فرمودند: "اشكال ندارد، اغنيا نيز مهمان سفره فقرا باشند. "

ج: خودكفايي:

"در روايات اسلامي به كار و فعاليت در جهت بي نيازي از ديگران ارزش بسيار داده شد تحمل و زحمت و رنج براي رسيدن به غنا و بي نيازي عبادت به شمار آمده است.

امام باقر (ع) در هواي بسيار گرم نامناسب در مزرعه خويش به كار مشغول بود. و در پاسخ معترض كه كاركردن در سن پيري را بر آن حضرت خرده مي گيرد و قصد موعظه آن حضرت را دارد، مي فرمايد: من به قصد بي نيازي از تو و مردم كار مي كنم و اين عبادت است و اگر در اين حالت بميرم در حال طاعت خداوند از دنيا رفته ام".

امام خميني اعتقاد دارند: "اگر يك مملكت بخواهد مستقل باشد، اول شرط اين است كه احتياج نداشته باشد به غير".

و "شما بايد به فكر اين باشيد كه همه چيزتان را خودتان درست كنيد".

امام خميني براي خودكفايي بر كشت و زرع نيز تاكيد بخصوص دارند: "الان مي دانيد كه ما محتاج به خارجيم راجع به مواد غذايي، بايد خودمان اين را جبران بكنيم، و اين به همت كشاوزران ماست".

و "ايران مملكتي است كه كشاورزي او بايد كشاورزي غني باشد".

د: نياز به تكنولوژي:

با توجه به عقب ماندگي ديرپاي كشور از لحاظ فن آوري وصنعت نسبت به جهان امروز نياز به خارج امري بديهي مي نمايد. در اين شرايط چه بايد كرد؟ چه چيزي و چگونه بايد از خارج وارد شود يا مورد اقتباس قرار گيرد؟ حضرت امام در اين باره مي فرمايند: "احتياج ما پس از اين همه عقب ماندگي مصنوعي به صنعتهاي بزرگ كشورهاي خارجي حقيقتي است انكا رناپذير. ولي اين به آن معني نيست كه ما بايد در علوم پيشرفته به يكي از دو قطب وابسته شويم".

"در برنامه صنعتي كردن مملكت هرگز چون امروز سراغ مونتاژ نمي رويم. ما در ايران صنايع مادر ايجاد خواهيم كرد و نوسازي را به بهترين وجه انجام خواهيم داد. "

ملاحظه مي شود كه نظر ايشان "صنعتهاي بزرگ" و"صنايع مادر" است، نه هر صنعتي و هر وارداتي.

"ما نيازهاي تكنولوژي خود را از هر منبعي كه مفيدتر براي كشورمان باشد تامين خواهيم كرد. "

اين "مفيدتر براي كشور" جاي تامل دارد. البته مي توان با توجه به مجموع نظريات امام به آساني فهميد كه "مفيدتر براي كشور" كدام منبع است و از كدام كشورها مي توان ياري گرفت.

ه: هوشياري در اجراي برنامه ها:

نوسازي كشور با توجه به الگوهاي تحميلي - تبليغي غربي و اوضاع و شرايط كنوني جهان، كار ساده اي نيست. بسا كه بعد از اجراي برنامه هاي طولاني تازه متوجه شويم كه در تار و پود دام الگوهاي توسعه غرب گير افتاده ايم. آن مرد الهي اين روشن بيني هاي شگفت را داشت كه انتهاي مسيرهاي بظاهر درست لاكن در باطن انحرافي را ببيند. "بايد دو چشم ديگر هم قرض كنيم و به اطراف خودمان و ملكت خودمان نگاه كنيم تا با دست خود ما دوباره به ما تحميل نكنند".

"بايد خودمان را نگه داريم. اگر اين نشود و بعدا باز همان مسايل كم كم، با تدريج ، حوصله آنها زياد است - با تدريج همين مسايل سابق بر ما تحميل مي شود. "

دشمن بيدار و پر حوصله است. كاري جز سلطه گري در عالم ندارد. او دنبال منافع خويش است. تمامي تاريخ معاصر شاهد اين مدعاست كه غرب بويژه آمريكا در پي تسلط بر جهان است و باكي از نابودي هيچ كشور و هيچ مردمي ندارد. "مي خواهند شما را مايوس كنند آنهايي كه منافع خودشان را از دست دادند يا در خطر مي بينند مي خواهند شما را مايوس كنند. مي خواهند شما را از قدرت خودتان مايوس كنند تا سست شويد و آنها به مقاصد خودشان برسند. "

بد نيست نگاهي به يكي از شاخصه هاي توسعه دربرنامه اول بياندازيم طبق برنامه اول توسعه مي بايستي صنايع مصرفي 2/4 درصد رشد داشته باشد كه معادل 28 درصد رشد كرد و صنايع سرمايه اي مي بايد به رشد 24 درصد مقرر شده و تصويب شده برسد، كه رشد آن 9/5 درصد بود. معلوم است كه صاحبان سرمايه به سودهاي كلان حتي تا صددرصد هم راضي نيستند و دنبال صنايع مصرفي مي روند كه سودش گاه تا 200 درصد هم مي رسد. در حالي كه عرصه توليد سرمايه اي سودي معادل 5 تا 10 درصد بيشتر ندارد.

3- اتحاد همه نيروها براي سازندگي (ملت و دولت) :

يكي از رازهاي پيروزي انقلاب اسلامي اتحاد همه نيروها عليه نظام وابسته پهلوي بود. در واقع يكي از رازهاي رهبري امام خميني ايجاد روحيه اتحاد بين همه نيروها بود. امام خميني تنها رهبري است كه در قرن معاصر موفق شده است همه مردم كشور - الا بعضي افراد وابسته به رژيم پهلوي - را زير بالهاي خدايي "واعتصموا بحبل الله جميعا ولا تفرقوا" (108) جمع آورد. بدون اين اساس محكم موفقيت امكاني ندارد. "بر همه اقشار ملت ، در هر مقامي كه هستيم واجب است - واجب الهي است - كه با هم پيوسته باشيم و با هم يكدست و يكدل و يك جهت براي ساختن اين ايران خراب".

"همه با همت والا براي خدا و براي رضاي ولي امر سلام الله عليه، همه با هم ست برادري داده و اين كشوري كه خرابه شده و به دست ما دادند خودمان تعمير كنيم. "

"با اتكال به خدا و با وحدت كلمه و همت فرزندان اين آب و خاك همه با هم به بازسازي كشور مي پردازيم. "

"ما بايد از سر، يك مملكتي را از سر بسازيم و اين، نه دولت همچو كاري مي تواند بكند و نه بعض اقشار ملت، بايد همه با هم دست به هم بدهند. "

"براي ساختن ايران هم همه ملت بايد شركت كنند، كشاورز در حد كشاورزي، زارع در حد زارع بودن، اهل صنعت در حد صانع بودن وهمه اقشار ملت از دوست و غير دوست گرفته، اينها با هم همكاري بكنند و برادرانه دست به هم بدهند و اين خرابه اي كه براي ما گذاشتند، از سر بسازند و آبادش كنند. "

چگونه همه ملت مي توانند متحد باشند، آيا مي شود مردم با زمينخواران و ساختمان خواران و ثروت اندوزان و تجارت پيشه گان طماع كه هر روز حريص تر و گنده تر مي شوند متحد شوند؟

4: عدالت:

عدالت از نظر امام خميني يكي از پايه هاي اساسي بناي توسعه است.

"خروح از اعتدال و عدالت الهي و صراط مستقيم، انحراف است و اجتناب از آن وظيفه اي الهي".

"عدالت را اجرا كنيد، عدالت را براي ديگران نخواهيد[براي] خودتان هم بخواهيد. "

عدالت در اسلام آنچنان اهميت دارد كه قرآن كريم قسط و عدل را هدف ارسال رسل و كتابهاي الهي معرفي مي كند. "لقد ارسلنا رسلنا بالبينات و انزلنامعهم الكتاب و الميزان ليقوم الناس بالقسط"

لذا توسعه اي كه عدالت اجتماعي را مختل كند از نظر امام مردود است.

اهميت عدالت از نظر امام چنين است "من اميدوارم به فوز احدي الحسينين نايل شوم. يا پيشرفت مقصود در اقامه عدل و حق يا شهادت در راه آن كه راه حق است. "

5: محرومين و مستضعفين:

از نظر حضرت امام هدف اصلي توسعه بعد از حفظ اسلام و كشور اسلامي محرومين و مستضعفين هستند و اين يكي از بزرگترين تفاوتهاي الگوي توسعه از نظر امام با الگوي توسعه ملي كشورهاي ديگر است. "طريق اسلامي اين است كه مستضعفين را حمايت كنند. "

"گمان نمي كنم عبادتي بالاتر از خدمت به محرومين وجود داشته باشد. "

"به همه در كوشش براي رفاه طبقات محروم وصيت مي كنم كه خير دنيا و آخرت شماها رسيدگي به حال محرومان جامعه است".

"ما آن روزي عيد داريم كه مستمندان ما، مستضعفان ما به زندگي صحيح رفاهي و به تربيت صحيح اسلامي - انساني برسند. "

"اسلام براي مستضعفين آمده و اول نظرش به آنهاست. "

"خدا نياورد آن روزي كه سياست ما و سياست مسئولين كشور ما، پشت كرن به دفاع از محرومين و رو آوردن به حمايت از سرمايه دارها گردد. "

حضرت امام مكررا با خوي كاخ نشين مخالفت كرده اند و هدف توسعه را وصول به رضاي الهي ا ز طريق خدمت به محرومين و مستضعفين مي دانند.

"بيايد به علم بپيونديد، بيايد تمام قلبها و تمام قدمها و تمام گفتار ما براي منافع اين قشر مستضعف باشد. نگذاريد خون شهيدان هدر برود. نگذاريد اين زاغه نشينان ما باز ادامه بدهند به زاغه نشيني. نگذاريد ابر قدرتها باز به طمع بلعيدن ما بيفتند. "

منبع: حوزه

بنيامين نتانياهو تاكيد كرد كه تحريم‌هاي بين‌المللي تاكنون تاثيري بر برنامه هسته‌يي ايران نداشته است.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، خبرگزاري فرانسه گزارش داد كه بنيامين نتانياهو، نخست‌وزير رژيم صهيونيستي در ديدار با ميت رامني، كانديداي جمهوري‌خواه انتخابات رياست‌جمهوري آمريكا گفت: بايد صادق باشيم و بگويم كه تحريم و ديپلماسي تاكنون برنامه ايران را ذره‌اي به عقب نرانده است.

وي افزود: بر اين باورم كه ما براي آن‌كه فرصت تغيير اوضاع را داشته باشيم به يك تهديد نظامي جدي و معتبر نياز داريم.

سخنان وي در حالي مطرح شد كه روز يكشنبه روزنامه صهيونيستي هاآرتص در گزارشي مدعي شد تام دانيلون، مشاور امنيت ملي آمريكا اخيرا در نشستي سه ساعته در خصوص برنامه‌هاي احتمالي واشنگتن براي حمله پيشگيرانه به تاسيسات هسته‌يي ايران به نتانياهو اطلاع‌رساني كرده است.

اما يك مقام صهيونيستي كه خواست نامش فاش نشود اين گزارش را تكذيب كرده و به خبرگزاري فرانسه گفت: ما درباره اين‌كه در نشست‌هاي ديپلماتيك محرمانه درباره چه چيزي مذاكره مي‌شود، اظهارنظري نمي‌كنيم اما اين خبر مملو از اشتباهات است.

وي با ذكر اينكه "هيچ بخش اين خبر صحت ندارد" افزود: دانيلون براي صرف شام با نخست‌وزير ديدار نكرد و ديدار دوجانبه نداشتند و دانيلون هيچ طرح عملياتي احتياطي براي حمله به ايران را ارايه نكرد.

در عين حال قرار است لئون پانتا، وزير دفاع آمريكا در روزهاي آينده براي گفت‌وگوهايي در سطح عالي‌رتبه راهي تل‌‌آويو شود كه احتمالا ايران محور مذاكرات وي خواهد بود.

نتانياهو به رامني گفت كه با موضع اين جمهوري‌خواه مبني بر اينكه ايران هسته‌يي "بزرگ‌ترين خطر فرا روي جهان" است، هم‌نظر است.

اين در حالي است كه رژيم صهيونيستي خود دارنده بزرگ‌ترين زرادخانه تسليحاتي هسته‌يي در خاورميانه است.

منبع: رجانيوز

مديرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامي گفت: مسئله گراني كاغذ هيچ ارتباطي با تحريم ندارد، اين گراني مسئله ناظر به تحريم يا منبعث از تحريم و عوارض اين تحريم نيست، بلكه ناشي از احتكار و عدم كنترول بازار كاغذ در كشور است.

ميثم نيلي مديرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامي، در گفت‌وگو با  فارس درباره نامه مجمع ناشران انقلاب اسلامي كه چندي پيش از وزير صنعت، معدن و تجارت خواستار بررسي مساله «گراني كاغذ» و تشكيل شورايي در اين راستا شد، اظهار داشت: بنظر مي‌رسد بايد بررسي‌هايي براي وضعيت بازار كاغذ و وضعيت ناهنجاري كه در اين حوزه و نشر كشور به وجود آمده، داشته باشيم.

 

به گفته وي، از بهمن سال گذشته كه اين مسئله گراني كاغذ با جهش مواجه و بصورت موضوعي جدي نسبت به گذشته مطرح شد، اعضاي مجمع ناشران انقلاب اسلامي هم‌فكري و جلساتي را ميان خود و صنوف و اتحاديه‌هاي مرتبط در حوزه نشر تشكيل و هم‌فكري‌هايي را آغاز كرد.

 

* بسته پيشنهادي مجمع ناشران انقلاب

 

نيلي در ادامه سخنان خود درباره بسته پيشنهادي مجمع ناشران عنوان كرد: يكي از كارهايي كه در اين راستا صورت گرفت، اين بود كه بسته پيشنهادي را براي بهبود وضع قيمت كاغذ داشته و به مسئولين وزارت ارشاد و وزارتخانه‌هاي مرتبط با اين حوزه بخصوص وزارت صنعت معدن و تجارت ارائه كنيم تا ترتيب اثري داده شود.

 

مديرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامي، ابراز داشت: جلسات متعددي ميان مجموعه ناشران براي بررسي وضعيت كاغذ و ارتباط آن با مسئله تحريم صورت گرفت كه نتايجي هم در بر داشت؛ در طول اين مدت كه به اين موضوع پرداخته مي‌شد همزمان نامه‌نگاري‌هايي را با مجموعه فعالان اين عرصه آغاز كرديم و نامه‌اي به وزير صنعت ارسال شد.

 

وي ادامه داد: از اين رو خواستار تشكيل شورايي متشكل از خبره‌هاي حوزه كاغذ و مديران ارشد فرهنگي و مسئولين كنترل بازار در وزارت صنعت و تجارت در حوزه بازرگاني و مسئولين مديران حوزه صنعت براي تدبير افزايش توليد در كشور شديم، تا تدبير جامع و بسته كاملي را براي رفع اين مشكل كه بسيار جدي بوده و تبعات تاثيرگذاري در حوزه فرهنگ و اقتصاد از خود بجاي خواهد گذاشت اتخاذ شده و با كمك يكديگر آن را عملياتي كنيم.

 

به گفته اين مقام مسئول، متاسفانه نامه اول پيش از نمايشگاه كتاب حدود اوايل ارديبهشت به وزير صنعت ارسال شد و پس از آن نامه دومي حدد 8 روز پيش مجددا ارسال شد، اما هنوز هيچ پاسخي از جانب وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت دريافت نشده و به خود حق مي‌دهيم كه گله‌مند باشيم.

 

 

 

* مسئله گراني كاغذ هيچ ارتباطي با تحريم ندارد

 

 

 

نيلي در ادامه اضافه كرد: مسئله گراني كاغذ هيچ ارتباطي با تحريم ندارد، گراني كاغذ مسئله ناظر به تحريم يا منبعث از تحريم و عوارض اين تحريم نيست، گراني كاغذ ناشي از احتكار و عدم كنترل بازار كاغذ در كشور است.

 

مديرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامي، با تاكيد بر اين مهم كه اين موضوعات بر عهده وزارت صنعت است، تصريح كرد: اين موضوعات هر دو مسايلي هستند كه وزارت بازرگاني سابق و وزارت صنعت تجارت فعلي بايد به صورت جدي به آن بپردازد، اما متاسفانه اين همت و اهتمام آنگونه كه شايسته اين معضل است ديده نمي‌شود؛ موضوع دومي كه با وزارت صنعت تجارت مطرح و ناظر به تحليل ما است، مسئله توليد است، كشور ما قابليت توليد كاغذ بسيار بهتر از كاغذ موجود  را دارد، بايد دانست كشورمان قادر است چند برابر نياز كشور را توليد و حتي صادر كند، ايران با يك سرمايه‌گذاري نه چندان هنگفت و با اهتمام جدي دولت مي‌تواند به بزرگترين صادر كننده كاغذ مطلوب در انواع و اقسام مختلف به كشورهاي ديگر مبدل شود.

 

 

 

* ايران مي‌تواند تا 8 برابر نياز فعلي كشور ه كاغذ تحرير توليد كند

 

 

 

نيلي متذكر شد، ايران داراي ظرفيت بسيار عظيم تفاله‌هاي نيشكر است و بدون اينكه از جنگل يا فضاي سبز كشور كاسته شود مي‌تواند تا 8 برابر نياز فعلي نياز كشور را به كاغذ تحرير تامين كند (يعني تا 800 هزار تن كاغذ را مي‌تواند پاسخگو باشد)

 

وي افزود: آنچه مهم است؛ اولا: عدم اهتمام به توليد و صنايع توليد كاغذ در كشور است، كه بايد نوسازي، بروز ارتقا يافته و حجم توليدات را افزايش دهد، اين مهم نيازمند اهتمام وزارت صنعت در بخش صنعتي است و دوم كنترل و مديريت بازار و برخورد با احتكار است، چرا كه گراني ماه‌هاي اخير بيشتر ناظر بر اين مطلب است، البته اين موضوع هم باز به بخش بازرگاني وزارت صنعت باز مي‌گردد كه آن اهتمام و همت لازم در اين راستا ديده نمي‌شود.

 

وي در ادامه خواستار مواردي شد و گفت: انتظار ما و همه ناشران از معاونت فرهنگي وزارت ارشاد اين بوده و هست كه بصورت جدي‌تري اين ماجرا را دنبال كند و اين معزلي كه تاثيرات فراواني در كاهش تيراژ و تعداد عناوين امسال مي‌تواند در بر داشته باشد را با مطالبه جدي از وزارت صنعت برطرف نمايد.

 

 

 

* عدم كارآمدي و عدم اهتمام به برخورد با احتكار كاغذ مشهود است

 

مديرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامي ضمن اشاره به اين سخن كه بسته پيشنهادي ما نيز ناظر به اين مسائل بود تا شورا و جلسه‌اي در حضور وزير يا برخي معاونين وزير در وزارت صنعت و تجارت تشكيل شود، ادامه داد: خواستار تشكيل اين جلسه هستيم تا اين مسايل شفاف، دقيق و كارشناسانه بازگو شده و براي آن تدبير جمعي اتخاذ شود.

 

اين مقام مسئول ضمن تاكيد بر اين موضوع كه برخي  جريانات تلاش‌ دارند تا القا كنند موضوع و مسئله گراني كاغذ مرتبط با تحريم است، عنوان كرد: برخي درصدد القا اين موضوع هستند، اما ما به هيچ عنوان به اين امر معتقد نيستيم، آنچكه در گراني كاغذ مشهود است عدم كارآمدي در كنترل بازار و عدم اهتمام به برخورد با جريان احتكار كاغذ و واردات كاغذ است كه فكر مي‌كنيم اين مهم وظيفه مشخص و ذاتي وزارت صنعت و تجارت است.

 

 

 

* خوشبختانه برخي از اتحاديه‌ها وارد بحث قيمت‌گذاري كاغذ شده‌ و در حال كنترل جدي بازار هستند

 

اين عضو هيات مديره مجمع ناشران انقلاب اسلامي ضمن اشاره به مذاكراتي در اين راستا بيان كرد: در حال حاضر مذاكراتي آغاز شده، خوشبختانه برخي از اتحاديه‌ها وارد بحث قيمت‌گذاري كاغذ شده‌اند و در حال كنترل جدي بازار هستند، البته اين گام‌‌ها مثبت است اما بايد آگاه بود كه كار دراز مدت سرمايه‌گذاري براي توليد كاغذ در كشور بصورت جدي بايد پي‌گرفته شود.

 

نيلي با اشاره به بازديد مقام معظم رهبري از نمايشگاه بيست و پنجم كتاب تهران مطالبه ايشان از وزير ارشاد، ابراز داشت: آن چه مقام معظم رهبري در نمايشگاه كتاب امسال فرمودند، تشبيهي كه ايشان از صنايع كاغذ به صنايع فولاد كردند و وزير ارشاد را موظف به آن كردند كه جديت و اهميت اين موضوع را در هيات دولت مطرح و دنبال كند (تا دولت براي موضوع كاغذ كه براي نشر و فرهنگ يك صنعت مادر است تدبير جدي داشته باشد)، هنوز عملي نشده، از اين رو مجمع ناشران انقلاب اسلامي خود را موظف مي‌داند تا دستور و مطالبه رهبر انقلاب را از مديران و مسئولان امر پيگيري و مطالبه كند.

منبع: رجانيوز

عضو هيات رييسه كميسيون انرژي مجلس با اشاره به حكم قانون برنامه پنجم توسعه مبني بر كاهش وابستگي به درآمدهاي نفتي گفت: در همين راستا ما بايد تمام توان و ظرفيت‌مان را معطوف به منابع و زيرساخت‌هايي كنيم كه باعث افزايش توليد ملي و حمايت از سرمايه و كار ايراني مي‌شود.

موسي احمدي در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به نامگذاري سال 91 به نام توليد ملي، ‌حمايت از كار و سرمايه ايراني اظهار كرد: سال‌هاست اقتصاد منهاي نفت در نظام ما مطرح شده و اسناد بالادستي همواره بر اين موضوع تاكيد داشته‌‌اند، ضمن اينكه بر اساس چشم‌انداز 1404 ايران بايد قدرت اول منطقه در زمينه اقتصادي باشد.

وي با تاكيد بر لزوم توجه به توليد داخل براي كاهش وابستگي به نفت، افزود: يكي از اقداماتي كه بايد در اين مسير صورت گيرد، استفاده از ظرفيت‌هاي قانونگذاري و بسترسازي براي سرمايه‌گذاران است تا جرات ورود به بخش سرمايه‌گذاري را داشته باشند. ما بايد فضايي را در بحث عوارض و ماليات ايجاد كنيم تا اين انگيزه براي سرمايه‌گذاران جهت ورود به كارهاي سرمايه‌گذاري ايجاد شود.

نماينده مردم دير و كنگان در مجلس با تاكيد بر لزوم كاهش و از بين بردن اتكا و وابستگي درآمدهاي كشور به نفت، آن را نقطه‌ي آرماني براي نظام توصيف كرد و گفت: اگر بتوانيم منابع داخلي از جمله كشاورزي را رونق دهيم و به مناطقي كه به صورت سنتي كشاورزي مي‌كنند، تسهيلات و مساعدت مالي ارائه كنيم مي‌توانيم به اين هدف نزديك شويم.

احمدي در پايان خاطر نشان كرد كه با تقويت صنايع مادر مي‌توان به سمت جايگزين كردن محصولات داخلي به جاي نفت و گاز حركت كرد.

منبع: رجانيوز

رويترز به نقل از وزارت دارايي ژاپن اعلام كرد واردات نفت اين كشور از ايران در ژوئن سال جاري با افزايش قابل توجه ۶۰ درصدي نسبت به ماه قبل از آن به بيش از 170 هزار بشكه در روز رسيد.
 
 به گزارش گروه اقتصاد بين الملل فارس وزارت دارايي ژاپن اعلام كرد واردات نفت اين كشور از ايران در ماه ژوئن با رشد قابل توجه 60 درصدي نسبت به ماه قبل از آن مواجه شد.

بر اساس اين گزارش ژاپن در ماه ژوئن روزانه 170 هزار بشكه نفت از ايران وارد كرد. اين كشور در ماه مي 106 هزار بشكه در روز نفت از ايران وارد كرده بود.

تحريم هاي نفتي غرب عليه ايران از اول جولاي آغاز شد و دولت ژاپن براي فراهم آوردن امكان واردات نفت از ايران پوشش بيمه اي محموله هاي نفتي ايران را راسا برعهده گرفته است. انتظار مي رود واردات نفت اين كشور از ايران در ماه هاي آينده با افزايش بيش از پيش مواجه شود.

به گزارش رويترز در عين حال واردت نفت ژاپن از ايران در ماه ژوئن نسبت به مدت مشابه سال قبل 33.9 درصد كاهش داشته است.

خريد نفت ژاپن از ايران در شش ماهه ابتدايي سال 2012 نيز مجموعا 227 هزار و 573 بشكه در روز بوده كه 33.4 درصد كمتر از مدت مشابه سال گذشته بوده است.

ارزش واردات نفت ژاپن از ايران در شش ماهه ابتدايي امسال با 26.8 درصد كاهش به 380.1 ميليارد ين (4.83 ميليارد دلار) رسيده است.

اين گزارش حاكي است، در ماه ژوئن ارزش واردات نفت ژاپن از ايران با 31.2 درصد افت نسبت به سال گذشته، به 47.3 ميليارد ين رسيده است.

منبع: رجانيوز

گروه اقتصادي برهان/ ياسر كنعاني؛  نفت به عنوان يكي از مهم‌ترين حامل­‌هاي انرژي، ماده­‌اي حياتي در توسعه‌ي صنايع و توليد محصولات و حمل‌­و‌نقل است. به ‌علاوه، اين ماده به عنوان ماده‌ي اوليه در ساخت موادي نظير پلاستيك و ... كه ارزش افزوده‌ي بالايي دارند به كار مي‌­رود. اما استفاده از اين ماده پس از استخراج و بدون فرآورش امكان‌­پذير نيست و نيازمند تبديل به فرآورده­‌‌هايي است كه قابليت كاربرد در سيستم‌هاي موجود باشد. در ايران، پس از كشف نفت در شهر مسجد سليمان اولين پالايشگاه نفت در شهر آبادان و با ظرفيت 2500 بشكه در روز توسط انگليسي‌‌­ها ساخته شد.
 
در اوايل پيروزي انقلاب اسلامي اين عدد به حدود 600 هزار بشكه در روز رسيده بود كه تا سال 77 به حدود 6/1 ميليون بشكه در روز افزايش پيدا كرد. از آن زمان تاكنون ظرفيت پالايشي كشور رشدي نداشته است. پالايشگاه‌‌ها به عنوان اولين گلوگاه تبديل نفت در زنجيره‌‌ي ارزش افزوده از اهميت به‌سزايي در توسعه‌‌ي صنايع برخوردار هستند و طبق سياست‌‌هاي كلي نظام در بخش نفت، جايگزيني صادرات فرآورده‌‌هاي نفت، گاز و پتروشيمي به جاي صدور نفت خام و گاز طبيعي ضروري است. از اين رو ضروري است كه به موضوع توسعه‌‌ي پالايشگاه‌‌ها توجه بيشتري شود.
 
البته از سال 76 تا سال 84 بنا بر سياست­‌هاي حاكم در وزارت نفت، توسعه‌ي پالايشگاه­‌ها از دستور كار شركت نفت كنار گذاشته شد. لكن، در سال 85 در راستاي تبديل نفت در زنجيره‌ي ارزش افزوده، احداث 7 پالايشگاه جديد و 11 طرح افزايش ظرفيت و بهينه‌‌سازي پالايشگاه‌‌هاي موجود به تصويب رسيد كه برخي از آن‌‌ها در همان سال و برخي ديگر در سال 86 به مرحله‌‌ي امضاي قرارداد رسيدند.
 
با اجراي اين طرح‌­ها در مجموع مي‌­بايست ظرفيت پالايشي كشور از 6/1 ميليون بشكه در روز به 3/3 ميليون بشكه برسد. طبق هدف‌گذاري شركت ملي پالايش و پخش فرآورده‌­هاي نفتي مي‌‌­بايست اين افزايش ظرفيت تا سال 2012 ميلادي (1391 هجري) اتفاق بيفتد. اما چيزي كه هم‌­اكنون مشاهده مي‌­شود اين است كه ظرفيت پالايشي كشور حدود 7/1 ميليون بشكه در روز است و نيز پيشرفت پروژه­‌هاي پالايشي عموماً در حد مرحله‌ي مطالعات پايه و كمتر از 20 – 30 درصد است. با اين وضعيت پيش‌بيني مي‌­شود كه اين هدف­‌گذاري در زمان پيش‌‌بيني‌شده محقق نخواهد شد.
 
در واقع، پس از ابلاغ اصل 44 قانون اساسي در سال 86 سرمايه‌گذاري دولتي در بسياري از طرح­‌‌هاي توسعه‌‌­اي كه از جمله آن طرح‌­‌هاي پالايشي بودند، ممنوع شد. البته، از بين آن‌‌ها سه طرح پالايشي به خاطر نياز فوري كشور استثنا گرديد و مابقي به عهده‌‌ي بخش خصوصي قرار داده شد. اين طرح­ها عبارت هستند از طرح ساخت پالايشگاه ستاره‌‌ي خليج‌‌فارس، با ظرفيت پالايش 360 هزار بشكه ميعانات گازي در روز، طرح پالايشگاه آناهيتا با ظرفيت 150 هزار بشكه در روز و طرح پالايشگاه پارس با ظرفيت 120 هزار بشكه در روز. با اين وجود، در طول سال‌‌هاي اخير سرمايه‌­گذاري مورد نياز اين طرح­‌ها انجام نشده است.
 
آنچه كه همواره به عنوان علت كندبودن روند توسعه‌ي پالايشگاه‌­ها مطرح شده است مشكلات مربوط به تأمين مالي پروژه­‌ها و نياز به سرمايه‌گذاري در اين زمينه است. لكن، به نظر مي‌­رسد موضوع تأمين ­مالي پروژه‌­ها خود ريشه‌ي ديگري دارد كه در ادامه سعي مي‌­شود به اين ريشه پرداخته شود. در واقع، سؤال اصلي اين است كه منابع مالي مورد نياز شركت ملي پالايش و پخش فرآوده­‌هاي نفتي از كدام محل تأمين مي­شود؟
 
اين سؤال از آن جهت اهميت دارد كه براي توسعه‌ي پالايشگاه‌­ها لازم است انگيزه‌ي توسعه در ميان سرمايه‌­گذاران وجود داشته باشد؛ درنتيجه، محل تأمين منابع مالي مشخص‌­كننده‌ي سازوكار موجود براي تخصيص بودجه‌ي پروژه‌­ها مي­‌باشد. با مراجعه به اساسنامه‌ي شركت ملي نفت ايران كه در سال 1356 تصويب شده است ملاحظه مي‌شود كه احداث پالايشگاه‌ها و تمام امور مربوط به آن از وظايف شركت ملي نفت در قالب شركت ملي پالايش بوده است.
 
مسئله‌ي مهم اين است كه تفاوت قيمت جهاني نفت و قيمت دستوري تعيين­‌‌شده در داخل كشور (34 دلار در سال 1390) موجب مي­‌شود كه درآمد شركت ملي نفت از فروش نفت به داخل تأثير منفي بپذيرد. به عبارت ديگر، هر ميزان كه نفت تحويلي به پالايشگاه‌‌هاي داخلي سهم بيشتري پيدا كند درآمد شركت ملي نفت كاهش مي­‌‌يابد.
 
پس از انقلاب و با تأسيس وزارت نفت عملاً اين شركت­‌ها تحت نظارت وزارت نفت درآ‌مدند و در ظاهر از هم‌­ديگر جدا شدند. به لحاظ ساختاري شركت ملي پالايش در كنار شركت ملي نفت قرار مي‌­گيرد. اما به نوعي هم اكنون نيز شركت ملي پالايش يك زير سيستم براي شركت ملي نفت به حساب مي‌­آيد و اتفاقاً همين عامل يكي از علل عدم توسعه‌ي پالايشگاه­‌ها است. توضيح آنكه قانون (به عنوان مثال قانون بودجه سالانه) مناسبات مالي ميان شركت‌­‌ها را تعيين كرده است كه نشان‌­‌دهنده‌‌ي جايگاه شركت ملي نفت و شركت‌­‌هاي تابعه‌‌ي آن، از جمله شركت ملي پالايش و پخش مي‌­باشد!
 
طبق قانون بودجه درآمد شركت نفت از محل فروش نفت تأمين مي‌‌­شود؛ به اين صورت كه پس از كسر هزينه­‌هايي مانند اقساط قراردادهاي بيع متقابل،  5/14% از درآمد حاصل از فروش و صادرات نفت متعلق به شركت ملي نفت مي‌­باشد كه اين سهم بدون در نظر‌گرفتن تفاوتي در فروش داخلي و خارجي اين شركت محاسبه مي‌­شود. تفاوتي كه در عمل به وجود مي‌­آيد اين است كه قيمت نفت تحويلي به خريداران خارجي از روي قيمت جهاني محاسبه مي­‌شود كه در زمان حاضر بيش از 100 دلار است، اما قيمت نفت تحويلي به شركت ملي پالايش و پخش دستوري تعيين مي­‌شود كه در سال 1390برابر 34 دلار بوده است.
 
از طرف ديگر، شركت ملي پالايش و پخش نفت تحويلي خود را به قيمت 95% فوب (قيمت صادراتي) به شركت­‌هاي پالايشي داخلي تحويل مي‌­دهد. بنابراين، شركت ملي پالايش، نفتي به قيمت 34 دلار تحويل مي‌‌­گيرد و به قيمت حدوداً 95 دلار تحويل پالايشگاه­‌ها مي‌­دهد و 61 دلار در هر بشكه نزد آن مي‌­ماند كه در مورد يارانه­‌ها و سرمايه­‌گذاري­‌ها هزينه مي‌­شد (تا قبل از اجراي طرح هدفمند­‌سازي يارانه‌­ها اين­‌گونه بوده است و بعد از اجراي اين طرح اين مقدار درآمد به خزانه واريز مي­‌شود). اين مسئله وابستگي درآمدي شركت ملي پالايش را به شركت ملي نفت به خوبي نشان مي‌­دهد.
 
مسئله‌ي مهم اين است كه تفاوت قيمت جهاني نفت و قيمت دستوري تعيين‌­شده در داخل كشور (34 دلار در سال 1390) موجب مي‌­شود كه درآمد شركت ملي نفت از فروش نفت به داخل تأثير منفي بپذيرد. به عبارت ديگر، هر ميزان كه نفت تحويلي به پالايشگاه‌هاي داخلي سهم بيشتري پيدا كند درآمد شركت ملي نفت كاهش مي­‌يابد و اين موضوع مطلوب شركت ملي نفت نمي­‌باشد، چرا كه براي سرمايه­‌گذاري‌‌­ها و هزينه‌­هاي ديگري كه دارد مشكلاتي بوجود خواهد آمد.
 
به عنوان مثال معاون برنامه­‌ريزي تلفيقي شركت ملي نفت اخيراً اظهار نظر كرده است كه بر اساس قانون بايد نفت را با قيمت جهاني به پالايشگاه‌‌ها بدهند، اما قانون بودجه قيمت‌‌هاي كمتري را براي نفت تحويلي به پالايشگاه‌‌ها در نظر گرفته است. البته در ادامه اشاره مي‌­كند كه عملاً به اين شكل يارانه به فرآورده‌‌هاي نفتي اختصاص مي‌‌يابد. اين اظهار نظر نشان‌دهنده‌ي همين موضوع است كه شركت ملي نفت علاقه‌اي به فروش نفت به پالايشگاه­‌‌هاي داخلي به دليل وجود قيمت­‌هاي دستوري ندارند.
 
بنابراين در سازوكار فعلي، مديران شركت ملي نفت علاقه­اي به ساخت پالايشگاه جديد نخواهند داشت، چرا كه ساخت پالايشگاه به معناي فروش بيشتر نفت به داخل كشور است كه موجبات ضرر اين شركت را فراهم مي­‌نمايد. در جهت حل اين مشكل نياز است كه وابستگي شركت ملي پالايش به شركت ملي نفت از طريق تأمين مالي از راه‌هاي ديگر كمتر شود يا اينكه سهم شركت ملي نفت از درآمد حاصل از فروش به داخل كشور افزايش يابد تا معادل سهم آن شركت از صادرات نفت گردد.
 
بدين‌ترتيب مي‌­توان انگيزه‌ي شركت ملي نفت را در مورد ساخت پالايشگاه­‌‌ها و افزايش ظرفيت پالايشي كشور افزايش داد. حتي اين موضوع قابل بحث و تدقيق است كه تغيير نسبت درآمد شركت نفت از محل فروش نفت به داخل و خارج از كشور را مي‌­توان به گونه‌­اي تغيير داد كه در صورت افزايش ظرفيت پالايشي درآمد شركت ملي نفت نه تنها كاهشي نداشته باشد بلكه در طي اين فرايند درآمد آن افزايش بيايد. تغيير سازوكار تخصيص درآمد شركت ملي نفت مي‌­تواند انگيزه‌ي اين شركت را در تحويل نفت به داخل افزايش دهد اما عدم ورود بخش خصوصي به اين حوزه در اين مدت خود سؤال ديگري است.
 
آيا بخش خصوصي انگيزه‌­اي براي حضور در اين حوزه از خود نشان نداده است يا شرايط حضور بخش خصوصي و سازوكار سرمايه‌گذاري اين بخش به خوبي فراهم نشده است؟ به نظر مي­رسد عاملي كه موجب شده است تا بخش خصوصي به خوبي در اين حوزه وارد نشود نبود سازوكار مناسب است به‌طوري‌كه امنيت سرمايه‌­گذاري بخش خصوصي در ساخت پالايشگاه­‌ها از سطح مناسبي برخوردار نيست. ضمناً حجم تأمين مالي مورد نياز ساخت پالايشگاه بزرگ­‌تر از توان حجم سرمايه­‌گذاري بخش خصوصي است و نياز به حمايت­‌هاي دولتي در اين زمينه وجود دارد.

منبع:رجانيوز

بسيج دانشجويي پرديس دانشكده‌هاي فني دانشگاه تهران با انتشار نامه سرگشاده اي به وزير نفت، پيشنهاد داد با وجود تلاش غرب براي ايجاد محدوديت در فروش نفت ايران، اين وزارت خانه نفت خام را به صورت ريالي و به مشتريان داخلي بفروش برساند تا بر اين اساس بخش خصوصي وارد بازار فروش نفت به خارج شده و از سوي ديگر ارزآوري قابل توجهي نصيب كشور شود.

متن اين نامه پيشنهادي كه نسخه اي از آن در اختيار رجانيوز قرار گرفته است به اين شرح است:

 

 "من بارها گفته‌ام؛ از آن روزى بايد ترسيد كه جوان ما، دانشجوى ما در دانشگاه انگيزه‌ى طرح مسئله، طرح سؤال، طرح درخواست نداشته باشد. جوان بايد مطالبه كند، بايد احساس كند كه اين مطالبه سودمند است، ثمربخش است؛ و تشويق بشود بر اين مطالبه ... پيگيرى كردن، مطالعه كردن، درباره‌ى مسأله انديشيدن، آن را پخته كردن، راه كارِ اجرايى را براى آن جستجو كردن، براى طرحش با مراكز دست‌اندركار و مجرى تلاش كردن و فعاليت كردن و بالاخره خود وارد ميدان كار شدن، اينها جزء وظايف و تكاليف جوان ماست"

بيانات مقام معظم رهبري در ديدار بادانشجويان نخبه - 17/7/86
 
حضور وزير محترم نفت
 
جناب آقاي رستم قاسمي
 
سلام عليكم؛
همانطور كه بر همگان واضح است دشمنان قسم خورده ي مردم ايران در طول سي و سه سال عمر انقلاب اسلامي از هيچ تلاشي براي ضربه زدن به نظام جمهوري اسلامي و ناكارآمد نشان دادن آن فروگذار نكرده اند. تحريم نفتي ايران از آخرين حربه هاي جبهه ي استكبار است كه  به منظور افزايش فشار اقتصادي بر كشور صورت مي گيرد.  لذا «مركز مطالعات راهبردي انرژي» زير نظر بسيج دانشجويي پرديس دانشكده هاي فني دانشگاه تهران، در راستاي رسالت خود مبني بر رصد فضاي كشور و بررسي مشكلات آن، پيشنهادي را در قالب سوال به منظور بي اثر كردن تحريم¬هاي نفتي عليه ايران به صورت زير خدمت جنابعالي و مجموعه ي وزارت نفت مطرح مي كند:
 
در شرايط فعلي تحريم كه برخي از كشورها از خريد نفت ايران امتناع مي¬كنند، آيا وزارت نفت آمادگي دارد  سهم فروشي به اين كشورها را به صورت ريالي به مشتريان داخلي بفروشد؟ در اين حالت خريداران داخلي با پرداخت مبلغ 1,226,000 ريال  (با فرض قيمت 100 دلاري براي هر بشكه و قيمت دلار دولتي 12260 ريال) به حساب اعلامي توسط وزارتخانه،  نفت را تحويل مي گيرند. با اين اقدام دولت مي تواتد ضمن مشاركت دادن مردم و بخش خصوصي در بدنه¬ي اقتصاد كشور و تبديل تهديدها به فرصت، معاملات نفتي را نيز شفاف كند و از سوءاستفاده برخي فرصت طلبان پيشگيري نمايد.
 
اميد است پاسخ به اين سؤال زمينه اي شود براي طرح پيشنهادات عملياتي مركز مطالعات راهبردي انرژي بسيج دانشجويي در اين حوزه تخصصي. پيشاپيش از حسن توجه جنابعالي كمال تشكر را داريم.
 
و من ا... التوفيق
بسيج دانشجويي پرديس دانشكده‌هاي فني دانشگاه تهران
 
منبع: رجانيوز

رئيس سازمان غذا و دارو از ورود نخستين عرضه داروي شيمي‌درماني و تكنولوژي نانو از توليدات داخلي از امروز چهارشنبه ۲۴ ارديبهشت به بازار دارويي كشور خبر داد.

به گزارش  فارس؛ شيباني در حاشيه نخستين همايش سراسري مديريت و اقتصاد دارو اظهار داشت: نخستين توزيع داروي شيمي‌درماني توليد داخل با تكنولوژي نانو كه براي بيماران مبتلا به سرطان گوارش است از امروز وارد بازار دارويي كشور شد.

وي با اشاره به ارزش و جلوگيري از خروج 5 ميليون دلار كه در گذشته براي واردات اين داروي شيمي‌درماني بود افزود: در گذشته به دو شكل اين دارو به كشور وارد مي‌شد كه يك شكل آن يك ميليون و 200 هزار تومان هر ريال آن هزينه داشت و نوع شكل ديگرش 700 هزار تومان هزينه‌بر بود ولي با توليد داخل يك پنجم هزينه‌هاي آن كاهش مي‌يابد.

شيباني ادامه داد: در حال حاضر 97 درصد داروهاي كشور توليد داخل است و فقط 3 درصد مربوط به واردات دارو به ايران به حساب مي‌آيد.

 

رئيس سازمان غذا و دارو با رد كردن هر گونه كمبود در زمينه داروهاي شيمي‌درماني تصريح كرد: ما در زمينه داروهاي شيمي‌درماني با وجود تحريم‌ها دچار بحران نيستيم.

منبع : رجانيوز

رييس ستاد توسعه فناوري هوافضا از پيشرفت گسترده ايران در بومي سازي تكنولوژي رادار در بخش‌هاي خصوصي، دولتي و دانشگاهي خبر داد.

به گزارش ايسنا، مهندس سيدمهدي فرحي با اشاره به رادار شناسايي رونمايي شده با حمايت ستاد توسعه فناوري هوافضا كه در بخش خصوصي طراحي و ساخته شده است، گفت: به طور كلي رادار يك مولفه اساسي هوافضاست كه در عرصه‌هاي مختلف اين فناوري همانند امور فرودگاهي كاربرد دارد و از آن مي‌توان بعنوان چشم هوافضا نام برد.
 
وي افزود: تكنولوژي رادار يكي از حلقه‌هاي مفقوده هوافضاي كشور بود و ما سال‌هاي متوالي چه پيش از انقلاب و چه پس از آن تا همين چند سال گذشته در اين زمينه پيشرفت آن چناني نداشتيم و به لطف خداوند و به همت متخصصان كشور هم در بخش خصوصي و هم دولتي و دانشگاهي، امروز مي‌توانيم ادعا كنيم كه در اين عرصه حرفهايي براي گفتن داريم و گام بسيار بلندي را در اين زمينه برداشته‌ايم.
 
فرحي تصريح كرد: پژوهشگران كشور با حمايت ستاد توسعه فناوري هوافضا، موفق به طراحي و ساخت رادار شناسايي شدند كه به فرودگاه‌هاي كشور در ايجاد يك شبكه ارتباطي قوي و سريع در مواقع عادي يا بحران كمك مي‌كند.
 
وي افزود: مراحل طراحي، ساخت و راه‌اندازي اين رادار شناسايي توسط متخصصان شركت دانش بنيان داخلي و با حمايت ستاد توسعه فناوري هوافضا انجام شده است.
 
رييس ستاد توسعه فناوري هوافضا با بيان اينكه طرح رادار شناسايي با هدف بومي سازي و قطع وابستگي كشور در تمامي زمينه‌هاي مرتبط انجام شده است و توليد آن امنيت بالا و امكان تبادل اطلاعات بالا را به دنبال خواهد داشت، ادامه داد: اين محصول به صنايع فرودگاهي كشور براي ايجاد يك شبكه ارتباط قوي و سريع هنگام بحران كمك مي‌كند و با توجه به تحريم‌هاي موجود، بسياري از كشورهاي در حال توسعه از داشتن چنين محصولات و سامانه‌ها محرومند، اين در حالي است كه متخصصان داخلي اين محصول را با استفاده از توانمندي‌هاي بومي، طراحي و توليد كرده‌اند.
منبع: رجانيوز