معاون مالي و اقتصادي سايپا ضمن تشريح آخرين جزييات از تخصيص وام هزار ميليارد توماني بانك ها به اين شركت، از چشم انداز سودآوري هاي "خساپا" در سال مالي جاري رونمايي كرد.
حسن اميري هنزكي با اشاره به ابلاغيه كارگروه حمايت از توليد به بانك مركزي براي تخصيص تسهيلات هزار ميليارد توماني از سوي بانك هاي عامل، اظهار كرد: در حال حاضر نامه مذكور به دست سايپا رسيده و پيگيري ها براي نحوه تعامل و چگونگي ارايه اين تسهيلات با بانك هاي عامل آغاز شده است.
وي با بيان اينكه تخصيص وام هزار ميليارد توماني به معناي كمك بلاعوض يا تسهيلات ارزان قيمت نيست، تصريح كرد: اين منابع به گروه سايپا اجازه مي دهد تا خارج از حدود و سقف هاي اعتباري سابق، بتواند از تسهيلات به شكل مناسبي بهره مند شود كه نحوه استفاده از اين ظرفيت به توافق هاي صورت گرفته با بانك هاي عامل بستگي خواهد داشت.
با تسهيلات هزار ميليارد توماني چه مي كنيد؟
هدف از تخصيص تسهيلات هزار ميليارد توماني به خودروسازان پرسشي بود كه وي در پاسخ گفت: رشد طولي و عرضي خودروسازان و افزايش تيراژ توليد در سال هاي گذشته باعث شد تا روند افزايش سرمايه آنها متوقف و با تضعيف نقدينگي در گردش مواجه شوند كه به هر ترتيب مصوبه جديد كارگروه حمايت از توليد اجازه خواهد داد تا خودروسازها خارج از سقف هاي قبلي بتوانند از اين منابع بهره مند شوند.
اين مقام مسئول راجع به كم و كيف ابلاغيه كارگروه حمايت از توليد خاطر نشان كرد: صحبت درباره نحوه باز پرداخت اقساط تسهيلات يا نرخ بهره دريافتي بانك ها به نحوه تعامل با بانك هاي عامل بستگي داشته كه تا اين لحظه نامشخص است.
در مجموع مصوبه كارگروه توليد بر تخصيص 60 درصد از اين تسهيلات به قطعه سازان تابعه شركت يا شركت هاي مستقل خصوصي تأكيد داشته كه مي تواند فشار هاي ناشي از نقدينگي مورد نياز آنها را تسهيل نمايد.
خيال قطعه ساز راحت مي شود
اميري در ادامه افزود: قطعه سازان به لحاظ تنگ تر شدن حلقه تحريم ها و محدود شدن استفاده از اعتبارات اسنادي كوتاه مدت و مدت دار (يوزانس و ريفانيانس)، به شدت نياز به نقدينگي براي تأمين برخي قطعات وارداتي را افزايش داد چرا كه اين شركت ها مجبور بودند بجاي اختصاص 20 درصد از سرمايه در گردش خود، به دليل مشكل شدن نقل و انتقالات وجوه بانكي، با 100 درصد از اين منابع با طرف هاي تجاري رو به رو شوند كه در نهايت نياز به تأمين نقدينگي را بيش از پيش بالا مي برد.
به هر ترتيب قطعه سازان از شركاي خودروسازاني همچون سايپا محسوب شده و با توجه به اينكه بخش عمده قطعات خودرو از سوي قطعه سازان داخلي تأمين مي شود، بهبود ساختار مالي و تقويت اين بخش به ارتقاء شرايط خودروسازان خواهد انجاميد.
قيمت محصولات سايپا افزايش مي يابد
معاون مالي و اقتصادي گروه خودروسازي سايپا از ارايه درخواست به سازمان حمايت از مصرف كنندگان و توليد كنندگان براي افزايش قيمت محصولات اين شركت خبر داد و گفت: با توجه به افزايش قيمت نهادهاي توليدي، پيشتر با ارسال مدارك و صورت هاي مالي شركت به سازمان حمايت، بازنگري در تعيين نرخ محصولات را خواستار شده كه بسته به نوع قيمت تمام شده توليد، آندسته از خودروهايي كه ارزبري بيشتري را به خود اختصاص دهند با افزايش نرخ بيشتر و محصولاتي كه با نوسان نرخ نهادهاي توليد همچون مس، آلومينيوم، ورق فولادي و غيره سروكار دارند در قيمت هاي بهينه تري تغيير خواهند يافت.
رابطه قطعات با تحريم ها
اميري با بيان اينكه عمده قطعات و كالاهاي خريداري شده سايپا با پرداخت ريالي تسويه مي شوند، يادآور شد: تأمين قطعات منفصله (CKD) در گروه سايپا حجم چنداني را به خود اختصاص نداده و اين در حالي است كه ورود و خروج قطعات اتومبيل به كشور مشمول تحريم ها قرار نگرفته اند.
با اين حال تأثيرپذيري از تحريم نقل و انتقال منابع بانكي، باعث شده تا در مواجهه با طرف هاي تجاري و تأمين قطعات گاهي اوقات افزايش هزينه ها تحميل شود اما اينكه چه تأثيري بر سودآوري و يا توليد برجاي مي گذارد بايد گفت تا به امروز مشكل حادي از اين بابت براي سايپا وجود نداشته است.
سايپا عمده مواد اوليه خود را از طريق قطعه سازان داخلي تأمين و تعداد محدودي از قطعات و كالاهاي نيمه ساخته را از همين طريق وارد مي كند.
سايپا و سرعت گير ارز
به باور وي تفاوت كمي و كيفي هر قطعه وارداتي، نحوه تخصيص ارز دولتي يا آزاد را متفاوت كرده و اينكه ارايه ارز ترجيحي تا كجا مشمول شركت مي شود بايد ديد در كدام يك از الويت هاي آن گنجانده مي شود.
همه كالاها تأمين شد
اين مقام مسئول با بيان اينكه گروه سايپا براي تأمين برخي كالاها اقدام به تكميل موجودي خود حتي تا پايان سه ماهه چهارم امسال نموده، افزود: سايپا در برخي قطعات مورد نياز خود همچون ورق، مجبور به سفارش گذاري در برنامه پيمانكاران بوده اما در برخي قطعات بايد همسو با خط توليد تأمين شوند كه بخش عمده اي از آنرا قطعات كوچك تشكيل مي دهند.
از اينرو تأمين و دپوي قطعات اساسي و سفارش گذاري ها صورت گرفته است.
هنر خودروسازان در حاشيه سود
وي هزينه هاي ارزي سايپا در تأمين مواد اوليه را بر مبناي ميانگيني ميان نرخ ارز آزاد و دولتي اعلام كرد و افزود: در حال حاضر خط توليد سايپا با پنج هزار قطعه مختلف رو به رو است كه معلوم نيست كدام يك با ارز ترجيحي و كدام با ارز دولتي بايد تأمين شوند. اينكه ارز به نرخ مرجع به خودروسازان تخصيص نمي يابد هيچ شكي نيست اما نحوه استفاده بهينه از مصارف ارزي و تغيير در حاشيه سودآوري ها به هنر آنها باز مي گردد.
ديگر تعيين قيمت به دست سازمان حمايت نيست
اميري در دست گيري تعيين قيمت برخي خودروها از سوي سايپا را عنوان كرد و افزود: با تعيين سقف قيمتي كه سازمان حمايت سال گذشته براي خودروسازان ايجاد كرد، مقرر شد مديريت قيمت آندسته از خودروهايي كه نرخ آنها از سقف مذكور فراتر رود از سوي خودروسازان صورت گيرد كه در اين زمينه گروه سايپا براي محصولاتي همچون تيانا، زامياد و در مجموع عمده خودروهاي سنگين و لوكس خود را با اين روش تعيين قيمت مي كند.
علت كاهش توليد چه بود؟
وي در ادامه دليل كاهش توليد خودروسازان را ناشي از فروش هاي اعتباري و تضعيف نقدينگي اعلام كرد و گفت: در سال هاي گذشته با هزينه هاي گزافي كه از بابت تسهيلات و اعتبارات بانكي ايجاد مي شد از سوي خودروسازان دنبال گرديد كه در نهايت با افزون شدن نياز به نقدينگي و كاهش حجم فروش هاي اعتباري، روند توليد با كاهش مواجه شده است.
از سويي ديگر نياز خودروساز و قطعه ساز به منابع مالي براي پوشش ريسك خود در نقل و انتقالات بانكي و از همه مهم تر بلاتكليف بودن موضوع پايه ارزي مصارف ارزي در دو ماه پاياني سال گذشته، باعث شد تا قطعه سازان پيشاپيش صنايع ديگر، با مشكل تأمين نقدينگي و كاهش توليد مواجه شوند.
بعد از تابستان كمبودها جبران مي شود
معاون مالي و اقتصادي سايپا با اشاره به عملكرد سه ماهه اول امسال سايپا، گفت: خودروسازان داخلي همواره به دليل تعطيلات تقويمي و فصلي در نيمه اول سال از عملكرد مطلوبي برخوردار نبوده و در واقع از شش ماهه دوم سال با افزايش توليد و فروش رو به رو مي شوند.
با اين همه تلاش شده كاهش حجم فعلي توليد را با تزريق بخشي از تسهيلات بانكي تا پايان مرداد ماه جاري به شركت هاي تابعه كه تاكنون اخذ شده و تداوم آن در ماه هاي آتي، افت ظرفيت توليدي در نيمه دوم سال جبران و دوباره به ارقام سال گذشته باز گردد.
البته با توجه به از دست دادن بخشي از توليد در سه ماهه اول سال تلاش شده با فروش برخي سرمايه گذاري هاي گروه از جمله بلوك بانك پارسيان و شناسايي درآمد آن در شركت هاي تابعه، اطمينان خاطر سرمايه گذاران مبني بر توانايي براي تحقق پيش بيني سود برآوردي در بودجه فراهم شود.
گزينه اي جديد براي اجراي جدي برنامه افزايش سرمايه
وي از برنامه افزايش سرمايه سايپا نيز سخن گفت و افزود: گرچه سال هاي بسياري براي تحقق اين برنامه تلاش شده اما به دليل شموليت اصل چهل و چهار قانون اساسي و جاي گيري در فهرست واگذاري ها، اين امر محقق نگرديده است.
با اين همه رايزني ها براي استفاده از برخي مدل ها ادامه داشته تا اينكه بتوان از اختيارات وزير اقتصاد در شرايط خاص بهره مند شد.
طرح توجيهي افزايش سرمايه شركت كه رقم مناسبي را در بر مي گيرد اكنون آماده بوده اما همسو با آن تأمين مالي منابع كوتاه مدت و بلند مدت پيگيري مي شود.
در اين راستا براي انجام پروژه ها انتشار اوراق مشاركت و صكوك و براي تأمين سرمايه در گردش شركت اوراق مرابحه برنامه ريزي شده است.
فروش دارايي هاي مازاد
همچنين برنامه فروش دارايي هاي مازاد و غير استراتژيك سايت اصلي شركت در دستوركار كميته سرمايه گذاري شركت قرار گرفته كه با توجه به اعداد و ارقام تعيين شده از سوي هيأت مديره، هر ماه پيگيري مي شود.
اوراق مشاركت و صكوك اجاره سايپا منتشر مي شوند
اميري در خصوص انتشار اوراق مشاركت سايپا گفت: اوراق مشاركت سايپا كاشان به ارزش 150 ميليارد تومان با تعهد پذيره نويسي از سوي بانك پارسيان وعرضه از سوي شركت لوتوس پارسيان براي مدت چهار سال و با نرخ سود 20 درصد بزودي منتشر و پس از آن صكوك اجاره سايپا به ارزش 250 ميليارد تومان با تعهد پذيره نويسي شركت تأمين سرمايه ملت و نرخ سود 20 درصد هر سه ماه يكبار براي اجاره يكسري ساختمان ها در فرابورس عرضه خواهند شد.
در عين حال انتشار اوراق مرابحه در دست پيگيري است كه همسو با فروش دارايي هاي غير مولد در دستوركار قرار گرفته است.
سايپا كاشان نبايد ارزان فروشي شود
اين مقام مسئول درباره علت تعويق عرضه سهام سايپا كاشان نيز سخن گفت و افزود: با وجود نهايي شدن تمامي امور اين عرضه، به دليل مناسب نبودن شرايط حاكم بر بورس و براي جلوگيري از ارزان فروشي اين ثروت ملي، زمان عرضه به تعويق افتاده كه بسته به شرايط بورس در زمان بهتري واگذار خواهد شد.
از سوريه نگران نيستيم
صحبت درباره روند صادرات محصولات سايپا نكته ديگري بود كه وي اظهار كرد: بخشي از سهام كارخانه سايپا در كشور سوريه متعلق به شركت بوده كه با وجود شرايط حاكم بر اين كشور تا به حال هر آنچه از كالاهاي توليدي كه به اين مجتمع فرستاده شده ، بطور كامل وجوه آن پرداخت و منتقل شده است.
در حال حاضر نيز تنها 500 دستگاه موجودي كالا در اين مجتمع وجود دارد كه وجوه آنها دريافت نشده كه نگراني خاصي ندارد.
حتي در شرايط بحراني فعلي سطح توليد در سوريه حفظ و بخش اعظمي از آنها به فروش رسيده است.
بهترين بازارهاي صادراتي سايپا
در عراق اما بهترين بازار هدف براي سايپا فراهم شده بطوريكه طي سه ماه اخير در مقايسه با مدت مشابه سال قبل، حدود 100 درصد افزايش فروش محصول محقق شده است.
در مصر نيز به دليل همساني شرايط اقتصادي، جغرافيايي و درآمد سرانه با ايران، بازارهاي خوبي فراهم شده كه رو به گسترش مي باشد.
همچنين در اكراين، روند صادرات تيبا كليد خورده و در عين حال آنكه صادرات به كشورهاي تونس، الجزاير سودان در دستوركار قرار دارد.
تولد 2 خودروي جديد
با توجه به استراتژي پنج ساله اي كه تعريف شده توليد پلتفرم ها و خودروهاي تجاري جديد برنامه ريزي شده كه پيش از آن توليد خودروي وانت 151 و هاچ بك تيبا (211) در ظرف امسال و سال آينده به بازار ارايه خواهند شد.
به گروه بهمن بدهي نداريم
وي درباره واگذاري بلوك بانك پارسيان و رابطه تسويه بدهي هاي سايپا با گروه بهمن عنوان كرد: معامله بلوكي سايپا از سوي گروه بهمن با كنسرسيومي متشكل از چند شركت در سال هاي گذشته صورت گرفته و در اين ميان سايپا هيچ بدهي به گروه بهمن ندارد.
جالب آنكه واگذاري بلوك بانك پارسيان يكسال قبل در هيأت مديره سايپا سياست گذاري شده كه بخشي از منافع آن مربوط به سايپا و بخشي ديگر به سرمايه گذاري سايپا ارتباط دارد.
چرا ايدرو و رنا از سود مجمع صرفه نظر كردند؟
وي در برابر اين پرسش كه صرفه نظر ايدرو و سرمايه گذاري رنا از بابت دريافت سود تقسيمي مجمع تا چه حد به نبود نقدينگي در سايپا مربوط مي شود، پاسخ داد: مصوبه مجمع لازم الاجرا بوده و براساس آن سهامداران مي توانند سود تقسيمي خود را بدون هيچ اجباري مطالبه كنند.
اما وقتي سهامدار عمده دغدغه ها و مشكلات حاكم بر صنعت را مي بينند و با نگاهي مثبت به اصطلاح نوعي حمايت از سهام را با صرفه نظر از دريافت سود تقسيمي بوجود مي آورد، نكته اي مثبت براي سرمايه گذاراني است كه مي توانند به ثبات و افق روشن شركت در بلند مدت حساب كنند.
در بحث حمايت از سهام سايپا چنانچه حاشيه سازي ها در مسير حركت "خساپا" قرار نگيرد يكي از سياست هاي است كه بطور حتم از سوي هيأت مديره دنبال و اعمال مي شود.
گفته مي شود خودروسازان رايزني هاي گسترده اي با بانك هاي عامل براي تخصيص وام هزار ميليارد توماني با نرخ بهره 7 درصدي آغاز كرده اند.
منبع: رجانيوز