خبرگزاري فارس: رئيس مركز تجارت جهاني ايران از نبود حمايتهاي كافي و عدم پيگيري مشكلات بخش خصوصي و همچنين به بازي نگرفتن فعالان اقتصادي در تصميم گيريهاي مهم انتقاد كرد.
به گزارش خبرگزاري فارس، محمدرضا سبزعليپور در دومين نشست جهاني شدن و موانع پيش رو در جمع تعدادي از مديران بخش خصوصي گفت: واقعيت انكار ناپذيري كه در جهان امروز پيش روي ما ميباشد اين است كه بخش اعظم و مهمي از فعاليتهاي هر كشوري بر دوش بخش خصوصي آن كشور ميباشد و غالباً بدون وجود اين بخش، مطمئناً چرخ كشورها پنچر و لنگ ميزند، زيرا سياستمداران براي كشور داري خود به پولهاي كلان نياز دارند و با خزانه خالي از پول هيچ كاري را نميتوانند به پيش ببرند.
وي افزود: اكثر بخشهاي دخيل در اداره امور هر كشوري مصرف كننده پول هستند اما تنها بخشي كه مولد پول ميباشد بخش خصوصي و فعالان اقتصادي آن كشور است، پس بخش خصوصي يعني پول و ثروت كه ميبايست آنرا در پنبه نگهداري كرد تا خدشه اي بر آن وارد نشده و منبع درآمد آن كشور لطمه نبيند. اما در كشورهايي كه داراي ذخاير نفتي و زير زميني بوده و درآمد دولت وابسته به فروش نفت و خام فروشي ميباشد ارزش زيادي براي بخش خصوصي و فعالان اقتصادي قائل نيستند البته در اين كشورها نيز توجه دولتمردان به اين بخش شدت و ضعف دارد كه در ايران كم توجهي به بخش خصوصي شدت دارد و خود به معضل بزرگي مبدل شده است.
عليپور در ادامه اظهار داشت: متاسفانه مشكل اساسي ما اين است كه هنوز تعريف درستي از بخش خصوصي در كشور وجود ندارد و به همين دليل، قبل از انجام هر بحث و اقدامي بايد بخش خصوصي را بدرستي تعريف و تفسير كنيم تا از سوي همه سطوح مورد پذيرش باشد. البته طي بيش از سي سالي كه از پيروزي انقلاب ميگذرد تعاريف متعددي از اين بخش توسط دولت و دستگاههاي ديگر منتشر شده است كه غالباً تفاوت فاحشي با هم دارند.
وي افزود: در تعريفي جديدي از بخش خصوصي، چند روز قبل آقاي فرزين اظهار داشت، جهت حفظ ثروت نفت براي نسلهاي آينده وظيفه داريم تا در تمام پروژه هاي سودآور اقتصادي داخلي با بخش خصوصي همكاري كرده و تأمين مالي اين پروژه ها را برعهده بگيريم، وي افزود كه در تعاريف عمومي، به شركتي بخش دولتي گفته ميشود كه 50 درصد سهام آن متعلق به دولت باشد اما جديداً در صندوق اين رقم به20 درصد كاهش يافته، چنانچه در پروژهاي مديريت دولت بيش از 20 درصد باشد صندوق توسعه ملي، تأمين مالي آن را برعهده نميگيرد. پس بايد حداكثر 20 درصد اعضاء هيأت مديره اين شركتها دولتي باشند تا بتوانند از منابع مالي بهره مند شوند.
وي تصريح نمود: بدون در نظر گرفتن تعاريف ارائه شده در گذشته و حال، بايد اعلام كنم كه بخش خصوصي نيازمند رهبري توانمند براي خود ميباشد تا ضمن رفع مشكلات و موانع پيش رو، راهگشا و هموار كننده فعاليتهاي آن بخش نيز باشد. در همين راستا دولت ثابت كرده است كه رهبر خوبي براي بخش خصوصي نميباشد چون در فعاليتهاي اقتصادي، خود رقيب بزرگي براي بخش خصوصي ميباشد پس هيچ رقيبي نميتواند رهبر و راهگشاي رقيب باشد پس دور دولت را در اين زمينه بايد خط كشيد.
عليپور افزود: غالب نهادها و تشكلها غير دولتي نيز اين مأموريت را بخوبي انجام نداده و عملكردشان موجب سلب اعتماد بخش خصوصي از آنان شده است كه خود جاي تأمل و بازنگري مجدد دارد. همه ادعا دارند كه كارهاي فراواني در جهت رفع مشكلات فعالان اقتصادي انجام داده اند اما در عمل چيزي بچشم نميخورد. شكي نيست كه ايجاد يك بخش خصوصي قوي ميتواند به بهبود وضعيت رقابت در بازار كمك كند، بعلاوه ورود سرمايه هاي بخش خصوصي اثر بسيار مهمي بر شكوفايي اقتصاد خواهد گذاشت. اما متأسفانه با انفعال نسبي اين بخش روبرو هستيم. قطعاً نقش ضعيف اين بخش در اقتصاد و فقدان نهادهاي مدني و صنفي مؤثر و قدرتمند جهت تأمين منافع بخش خصوصي و رفع موانع كسب و كار در بروز اين انفعال بي تاثير نيست.
به گفته وي، همين روند موجب شده است تا بخش خصوصي به شير بي يال و دمي مبدل شود كه فقط نام شير را يدك ميكشد اما دريغ از اينكه شيري پلاستيكي است كه داخل آنرا با باد پر كرده اند و با فرو رفتن سوزني بر بدنش، باد آن خالي ميشود. مع الوصف خصوصي سازي در معناي محدود خود عبارت است از واگذاري شركتهاي دولتي و عمومي به بخش خصوصي و يا شريك كردن آنها در اين دارايي ها. درصورتيكه اين اقدام بايد زمينه ساز ثروتمند شدن شهروندان ايراني وفراهم كننده شرايطي براي بخش خصوصي واقعي در فضايي سالم، رقابتي و پرسود در عرصه اقتصاد جهاني باشد.آيا چنين اراده اي در دولت وجود دارد كه باوجود تلاش براي كوچك كردن تصديگري خود در اقتصاد، بخش خصوصي را كه خود مانع رشد آن شده است را بعنوان جايگزين و بازيگر اول در عرصه اقتصادي، حمايت و تقويت كند؟
رئيس مركز تجارت جهاني ايران در خاتمه با تأكيد بر فرمايشات اخير رهبر معظم انقلاب و10 توصيه مهم اقتصادي به دولت در جهت حركت بسمت اقتصاد مقاومتي گفت: اجراي موارد تذكر داده شده معظم اله به دولت محترم از جمله:(1- حل مشكلات معيشتي مردم با تلاش جدي براي كاهش تورم و كنترل نقدينگي و هدايت آن به سمت توليد2- توانمندسازي بخش خصوصي3- دنبال كردن اجراي اصل 44 با دقت و وسواس هرچه تمام تر4- حفظ روحيه تلاش و پركاري در دولتمردان5- استفاده از همه ظرفيتهاي بخش دولتي و غير دولتي6- مبارزه با مفاسد اقتصادي براي افزايش سرمايه گذاري7- حمايت از توليد ملي با تاكيد ويژه بر رسيدگي به مشكلات كارخانهها و فعال سازي واحدهاي متوسط و كوچك با مديريت منابع ارزي8- مبارزه با اسراف و حفظ روحيه صرفه جويي با تاكيد بر ممنوعيت مصرف كالاهاي خارجي در دستگاههاي دولتي9- اهتمام ويژه دولت براي تحقق وعدههاي داده شده10- و در نهايت توجه به شركتهاي متكي به اقتصاد دانش بنيان و حل مشكلات آنها) در جهت بازگشت اعتماد بخش خصوصي بسيار مهم بوده و ميتواند زمينه ساز حضور فعالان اقتصادي ايران در عرصه جهاني آنهم در اوج تحريمها شود.
وي گفت: البته يكي از موانعي كه دست فعالان اقتصادي را جهت حضور در بازارهاي جهاني بسته است ممنوع الخروج بودن جمع كثيري از اين عزيزان ميباشد كه غالباً بدليل بدهيهاي مالي حق خروج از كشور را ندارند كه تجربه ثابت كرده است ابزار ممنوع الخروج كردن و بستن دست و پاي فعالان خصوصي هيچگاه مشكل گشا نبوده و نخواهد بود، از همين رو از دولت محترم تقاضا دارم دستور فرمايند تا تدبيري در جهت رفع اين مشكل نيز انديشده شود.
منبع: خبرگزاري فارس
خبرگزاري فارس: مشاورز وزير جهاد كشاورزي گفت: به مناسبت هفته دولت 3 هزار و 625 پروژه توليدي و زيربنايي بخش كشاورزي با اعتباري بالغ بر6300 ميليارد ريال در اقصي نقاط كشور به بهرهبرداري ميرسد
سيدجواد حسيني كوهي خيلي در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس با بيان اين خبر اظهار داشت: با بهرهبرداري از اين تعداد پروژه براي 22 هزار و 607 نفر اشتغال مستقيم و براي 73 هزار و 571 نفر اشتغال غيرمستقيم فراهم شده است،همچنين 140هزارو675 خانوار از مزاياي اين پروژه ها بهره مند ميشوند.
مشاورز وزير جهاد كشاورزي افزود: پروژههاي افتتاحي در زمينه آب و خاك با 2 هزار و 670 پروژه، توليدات دامي با 382 پروژه، توليدات گياهي با 141 پروژه، منابع طبيعي با 140 پروژه، شيلات با 99 پروژه، صنايع كشاورزي با 81 پروژه، امور عشايري با 60 پروژه، ترويج و تحقيقات با 27 پروژه، تعاون روستايي با 16 پروژه و 9 پروژه در ساير بخشها است.
مشاور وزير جهادكشاورزي خاطرنشان كرد: بيشترين پروژههاي افتتاحي مربوط به استانهاي خراسان رضوي با 390 پروژه، اصفهان با 264 پروژه و آذربايجان غربي با 225 پروژه و كمترين پروژه افتتاحي مربوط به استان اردبيل با 22 پروژه است.
منبع: خبرگزاري فارس
خبرگزاري فارس: مديرعامل پايانههاي نفتي گفت: احداث 3 مخزن ۱۵۰هزار بشكهاي ذخيره نفت در پايانه نفتي شمال و احداث مخازن زيرزميني ذخيره نفت در دستور كار قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از روابط عمومي شركت پايانههاي نفتي ايران، سيد پيروز موسوي مديرعامل شركت پايانههاي نفتي ايران در مراسم افتتاح پس از تعميرات مخازن يك ميليون بشكهاي شماره 34 و پانصد هزار بشكهاي شماره 18 ارگ اظهار داشت: افزايش ظرفيت سازي راهبرد اساسي شركت پايانهها و تعميرات اساسي مخازن، خطوط لوله و اسكلهها براي حفظ شرايط پايدار و پشتيباني از عمليات توليد و صادرات نفت طبق برنامه دنبال مي شود.
وي افزود: در سال توليد ملي شركت پايانههاي نفتي ايران به عنوان تكميل كننده زنجيره توليد كشور كارهاي تعميراتي گوي شناور، خط لوله 52 اينچ نفت صادراتي و همچنين خط لوله 48 اينچ اسكله تي را براي اولين بار به همت همكاران خود و با توجه به ظرفيتهاي منطقه به پايان رسانده است.
موسوي تصريح كرد: اين شركت احداث مخازن زيرزميني، توپكراني خطوط لوله هاي اصلي صادراتي و تخليه خطوط لوله گويهاي شناور، احداث دو خط جديد زيردريايي و ساخت بازوهاي بارگيري در جنوب را در دستور كار قرار داده است.
مدير عامل شركت پايانههاي نفتي ايران اظهار اميدواري كرد: در آينده نزديك احداث 3 مخزن ۱۵۰هزار بشكهاي ذخيره نفت در شمال آغاز و حوضچه فرا گير خزر را به عنوان پشتيبان عمليات توليد نفت و سوآپ را نيز به پايان ميرساند.
وي توضيح داد: بعضي از اين پروژهها تكنولوژي خارجي دارد كه تلاش شده با دانش فني و داخلي كشور از طريق مراكز علمي و پژوهشي بومي سازي شود.
موسوي با تاكيد به نقش منابع انساني، خاطر نشان كرد: عامل مهم موفقيت اين شركت در ركوردار ساعات كاري و فعاليت بدون حادثه، كمترين آلودگي و نفت ريزي، احراز مقام اول HSE ، دريافت جايزه ملي بهره وري و تعالي سازماني و اخذ گواهينامه سبز با تلاش نيروي انساني متخصص و متعهد اين شركت به دست آمده است.
منبع: خبرگزاري فارس
در حالي كه رهبر معظم انقلاب سال جاري را به عنوان «توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني» نامگذاري كرده اند، متاسفانه شركت پتروشيمي با عدم عرضه برخي محصولات خود به توليد كنندگان داخلي عملا برخي از اين شركت ها را با تعطيلي مواجه كرده است.
دنياي اقتصاد نوشت: روز گذشته و در رينگ پتروشيمي سودكاستيك براي دومين هفته متوالي عرضه نشد. عدم عرضه اين كالا طي دو هفته اخير نرخ آن را 100 تومان در بازار داخل افزايش داده است. به طوري كه بار تحويلي آن به مرز 430 تومان رسيده است، حال آنكه پيش از اين دو هفته نرخ آن 330 تومان در هر كيلو بود.
خبرگزاري فارس: رئيس اتاق بازرگاني تهران ضمن تبيين فرمايشات مقام معظم رهبري در ديدار هيات دولت اظهار داشت: يكي از مشكلات عمده كشور حداقل بودن قدرت جذب اقتصادي است كه بايد به صورت پروژه ملي مورد توجه همه بخشها قرار گيرد.
يحيي آل اسحاق در گفتوگوي تفصيلي با خبرنگار اقتصادي فارس در خصوص فرمايشات مقام معظم رهبري در جلسه اخير با دولتمردان اظهار داشت: در جلسهاي كه مقام معظم رهبري به مناسب هفته دولت با كابينه داشتند ضمن تشكر از اقدامات دولت تاكيد فرواني بر انسجام، وحدت و هماهنگي بين همه اركان دولت داشتند و فرمودند بايد نقاط ضعف به طور جدي مورد ملاحظه قرار گيرد.
وي با بيان اينكه بيش از نيمي از توصيههاي رهبري درباره مسائل اقتصادي بود، گفت: حضرت آقا به 17، 18 مورد اقتصادي اشاره كردند كه ميتوان از آن جمله به تعريف اقتصاد مقاومتي با نگاه سلبي و ايجابي، اهتمام به مشكل معيشتي مردم، استفاده از بخشهاي دولتي و غيردولتي در خارج از مجموعه دولت، حمايت از توليد ملي، حمايت از صنايع كوچك و متوسط، تمركز بر كارهاي اساسي و كلان اقتصاد، ضرورت مديريت نقدينگي در كشور، توجه به مسائل ارزي، توانمند كردن بخش خصوصي، پيگيري اصل 44، بررسي مشكلات واحدهاي توليدي، ضرورت انسجام ملي، مبارزه با فساد اقتصادي، مبارزه با اسراف اقتصادي، استفاده واحدهاي دولتي از كالاهاي توليد داخل و تقويت شركتهاي دانش بنيان اشاره كرد.
رئيس اتاق بازرگاني تهران گفت: اگر دولت بتواند تهديدات خارجي را پيشبيني و براي آن برنامهريزي بكند اقتدار دولت بيشتر ميشود.
وي افزود: تعريف اقتصاد مقاومتي از جنبه سلبي و ايجابي آن از نكات بسيار مهم فرمايشات رهبري بود بطوريكه دشمن حوزه اقتصاد را به عنوان عاملي براي تهديد جمهوري اسلامي ايران انتخاب كرده است و هژمون نظام سلطه در حوزه اقتصاد ديده شده است آنچه امروز به عنوان يك حوزه جديد مورد استفاده قرار ميگيرد استفاده از حوزه اقتصادي در همه بخشها است. لذا بحث اقتصاد مقاومتي كه حضرت آقا مطرح كردهاند به عنوان يك بحث ميانرشتهاي بين رشته مطالعات اقتصادي و مطالعات دفاعي نيازمند تحقيق و بررسي است.
آل اسحاق گفت: يكي ديگر از مواردي كه دشمن بر روي آن تأكيد ميكند بحث معيشت مردم و قرار دادن مردم در مقابل حكومت است بطوريكه دشمن با محدود كردن و منجمد كردن منابع اقتصادي فشار را بر مردم و واحدهاي توليدي ميآوردند تا در مقابل حاكميت بايستند بنابراين در بحث اقتصاد مقاومتي توجه به اين نكته بسيار مهم است كه نظام سلطه بحث تهديد اقتصادي را انتخاب كرده است .
به گفته وي، در بررسي موضوع يك شاخه اين است كه چگونه بايد با اين تهديد مقابله كنيم و بحث ديگر شناسايي سناريوهاي دشمن و نقاط آسيب و ضعف و قوت اقتصاد است يعني ما بايد آفند دشمن را شناسايي و پدافند مناسب براي آن انتخاب كنيم يعني بايد شناخت مناسبي از خودمان داشته باشيم و براي تهديدات دشمن برنامهريزي مناسب وجود داشته باشد لذا لازم است تا متخصصين دفاعي و اقتصادي كشور در يك كار مشترك برنامهريزي و مطالعه در اين باره را داشته باشند بايد چگونگي مقابله و دفاع اقتصاد در مقابل نظام سلطه مشخص شود چگونگي نقل و انتقال ارز، چگونگي حمل و نقل بينالملل، چگونگي استفاده از كلان اقتصاد و چگونگي ارتقا سطح معيشت مردم كه به عنوان نقطه هدف دشمن انتخاب شده است.
وي با تاكيد بر اينكه بحث اقتصاد مقاومتي يكي از بحثهاي جديدي است كه در هم آميختگي بين علم اقتصاد و علوم دفاعي را در بر دارد گفت: امروز در دنيا به اين بحث توجه ويژهاي ميشود كه ميتوان به جنگ ارزي بين چين و آمريكا و جنگ ارزي بين آمريكا و اروپا اشاره كرد.
آل اسحاق گفت: در بخش ايجابي اقتصاد مقاومتي بايد توجه داشته باشيم كه ما اهدافي را براي اقتصاد خودمان در نظر گرفتهايم شاخصهايي وجود دارد كه بايد به آنها برسيم اگر به رشد 8 درصدي در اقتصاد نرسيم نميتوانيم به اول شدن در منطقه نايل شويم اقتصاد ما بايد دانش محور و همراه با فناوريهاي نوين باشد در بحث ايجابي بايد چگونگي بحث بازدارندگي از رشد و پيشرفت كشور مورد مطالعه قرار گيرد. حضرت آقا در چگونگي مقابله با تهديدات دشمن به شناخت دقيق سناريوهاي دشمن و طراحي مناسب براي جلوگيري از تهديدها و پيشرفتهاي اقتصادي كشور اشاره كردند.
آل اسحاق با اشاره به بحث معيشت مردم گفت: يكي از اهداف دشمن اين است كه مردم را در مقابل حكومت قرار دهند معيشت مردم براي مردم حساسيت ويژهاي دارد در واقع دشمن از طريق منابع معيشتي مثل واردات و همچنين از طريق افزايش نقدينگي و تورم و كاهش قدرت خريد مردم وارد شده است لذا براي مقابله با چنين اهدافي كه وجود دارد بايد همدلي بين همه اركان كشور يعني بين وزارتخانههاي دولتي، بين توليدكنندگان و حتي بين مصرفكنندگان وجود داشته باشد و بايد تدابير لازم در خصوص ذخيرهسازي، توليد داخلي، واردات به موقع، ساماندهي نظام توزيع، توجيه مردم در اسراف صورت گيرد.
رئيس اتاق تهران افزود: همچنين رسانهها هم همانطور كه در رهنمودهاي رهبري به آن اشاره شده بود بايد از ايجاد فضاي نااميدي و بزرگنمايي اجتناب كنند و واقعگرايي را پيش گيرند و واقعيتهاي جامعه را در گزارشهاي محرمانه به مسئولين انتقال دهند. در بحث تأمين معيشت مردم هيچ كمبودي وجود ندارد بطوريكه دولت منابع 24 ميليارد دلاري را براي تأمين مواد اوليه و مايحتاج مردم در نظر گرفته است پس حتي به لحاظ ارزي هم مشكلي وجود ندارد و فقط بايد تدبير و هماهنگي وجود داشته باشد.
آلاسحاق گفت: مقام معظم رهبري تأكيد كردند تا در يك سال آخر دولت دهم دولت به دنبال كارهاي اساسي و كلان كشور باشند اگر اولويتهاي اساسي و كلان كشور به دست فراموشي سپرده شود لطمات جبران ناپذيري به اقتصاد وارد خواهد شد كه آثار آن در چند سال آينده مشخص ميشود.
رئيس اتاق بازرگاني تهران گفت: توانمند كردن بخش خصوصي از اركان اقتصاد مقاومتي است و در اجراي اصل 44 بايد دقت و وسواس وجود داشته باشد.
وي افزود: حضرت آقا مشكلات واحدهاي توليدي را نقدينگي، بدهي، تأمين مواد اوليه، بازار، بروكراسي و مشكلات توزيع اشاره كردند و به واحدهاي كوچك و متوسط توجه ويژهاي داشتند چرا كه بيشتر واحدهاي توليدي ما به لحاظ تعداد واحدها كوچك هستند كه كمتر از 50 نفر در آن اشتغال دارند امروز واحدهاي كوچك ما نيازمند توجه جدي به آنها است.
وي افزود: به لحاظ ارزي و منابع مالي هيچگونه مشكلي در كشور وجود ندارد چرا كه به تعبير سازمانهاي بينالمللي منابع ارزي كشور بالغ بر 100 ميليارد دلار و به تعبير منابع داخلي بالغ بر 150 ميليارد دلار است اما واقعيتي كه وجود دارد اين است كه قدرت مانور در منابع ارزي كشور كاهش پيدا كرده است والا از نظر منابع هيچ مشكلي نداريم و در اين شرايط است كه بايد در نوسانات قيمت نفت مديريت و برنامهريزي مناسب صورت گيرد مديريت شناور ارز يك بحث ضروري در مديريت ارزي است و بايد فارغ از جريانات سياسي به آن توجه كرد.
آل اسحاق با اشاره به ترويج فرهنگ مبارزه با اسراف اظهار داشت دولت بايد راهكاري را داشته باشد تا در همه بخشها استفاده از توليدات داخلي اولويت داشته باشد در اين زمينه دولت بايد پيشقدم شود و در اين باره همه مردم و همه اركان كشور توجه داشته باشند كه در ازاي هر خريد خارجي يك بيكاري در كشور ايجاد ميشود و توليدكنندگان هم بايد توجه كنند كه كيفيت محصولات به حدي باشد تا مصرف كنندگان قدرت انتخاب داشته باشند.
رئيس اتاق بازرگاني تهران اظهار داشت: يكي از تأكيدات بسيار مهم حضرت آقا مربوط به تقويت شركتهاي دانشبنيان و دانشمحور بود چرا كه اين شركتها آتيه اقتصاد را رقم ميزنند كه عدم توجه به اين شركتها باعث عقبافتادگي تاريخي در اقتصاد ميشود. اگر اين شركتها تقويت نشوند شاهد آن خواهيم بود كه كشورهاي غربي تكنولوژيهاي قديمي خود را به ما بفروشند لذا بايد اقتصاد ما دانش محور، متصل به IT، سايبر و متاثر از فناوريهاي نوين باشد.
رئيس اتاق بازرگاني تهران گفت: يكي از نكاتي كه مقام معظم رهبري به آن اشاره كردند بررسي دقيق نقاط ضعف اقتصاد است كه يكي از مهمترين موارد آن اين است كه اقتصاد ما ظرفيت جذب اقتصادي كمي دارد يعني عدم توانايي جذب منابع در همه اركان اقتصاد قابل ملاحظه است.
وي افزود: در چند سال گذشته سرمايهگذاري فراواني صورت گرفته است تا توان نيروي انساني ارتقا پيدا كند حتي در توسعه نيروي انساني مقام اول را در منطقه كسب كردهايم و متجاوز از 5 ميليون فارغالتحصيل دانشگاهي تربيت كردهايم اما اين رويكرد ما نتيجه بهينه نداشته است و حتي مشكلاتي نظير بيكاري فارغالتحصيلان و حتي مهاجرت نخبگان را در بر داشته است.
آل اسحاق گفت: در چند سال اخير بالغ بر 500 ميليارد دلار به اقتصاد تزريق شده است اما چون متناسب با ظرفيت جذب نبوده است متأسفانه دلارها به ريال تبديل شده است و نقدينگي 60 هزار ميلياردي تبديل به نقدينگي 350 هزار ميلياردي شده است و تورم را در كشور افزايش داده است.
وي افزود: سياستهاي كلان كشور واردات كشور را جهت داده است بطوريكه 60 تا 70 درصد واردات كشور كالاهاي واسطهاي و سرمايهاي است و حجم عظيمي از ماشينآلات وارد كشور شده است اما شاهد توليد قابل توجهي در كشور نيستيم.
الاسحاق گفت: ما دومين ذخاير نفت و گاز را در دنيا داريم و از زمان دارسي تاكنون فعاليتهاي نفتي انجام ميدهيم و سالانه 50 ميليارد دلار فرصت سرمايهگذاري در كشور وجود دارد اما نتوانستهايم از اين فرصت سرمايهاي به درستي استفاده كنيم و همواره محتاج شركتهاي نفتي مثل شل بودهايم چرا چون كشور ما ظرفيت جذب ندارد. كشور چين در 10 سال گذشته وارد صنعت نفت شده است اما در بسياري از صنايع نفتي جلوتر از ما است و ما از زمان دارسي تاكنون نتوانستهايم مشكلات خودمان را حل كنيم.
آلاسحاق گفت: هر ايراني كه در سفره نشسته است 100 از سفره برداشته و 30 به سفره برگردانده است يعني 70 درصد جاي خالي اقتصاد را با درآمدهاي نفتي پر كردهايم و در آن 30 درصد هم به جاي آنكه مردم توليد كننده باشند بيشتر در بخش خدمات هستند و كارمند امور اداري هستند و در نفس توليد ظرفيت جذب حداقلي داريم.
وي افزود: اقتصاد ما نتوانسته است جذبي داشته باشد كه باعث افزايش ارزش افزوده شود ظرفيت خالي در اقتصاد يعني عقبافتادگي اقتصادي در حاليكه در حوزه ژئوپليتيك در حوزه جغرافياي سياسي و فرهنگي ما بالاترين قدرت را در منطقه داريم و هاب منطقه هستيم با 15 كشور همسايهايم اما از اين نقطه قوت استفاده نميكنيم جمهوري اسلامي ايران دروازه طلايي شرق و غرب و جنوب و شمال است و در اصطلاح اقتصادي و نظامي به ايران هارتلند كره زمين گفته ميشود يعني اگر خاورميانه مركز رشد اقتصادي جهان باشد ايران در هارتلند كره زمين قرار دارد اما حتي در هارتلند كره زمين بودن به جاي آنكه نقطه قوت ما باشد تبديل به تهديد شده است.
رئيس اتاق بازرگاني تهران گفت: امروز عراق به منطقهاي تبديل شده است كه تا 20 سال ديگر ميتوان در آن سرمايهگذاري كرد به لحاظ منابع نفتي، به لحاظ بازاربه لحاظ ساخت نيروگاهها و در همه بخشها قابليت كار و سرمايهگذاري دارد و همه رقباي ما از اين فرصت استفاده ميكنند اما نميتوانيم از اين فرصت عظيم براي سرمايهگذاري استفاده كنيم اينها نمونههايي است كه عليرغم پتانسيلها و بالقوههايي كه وجود دارد و عليرغم اميدها و آرزوهايي كه داريم اما ظرفيت جذب اقتصادي اجازه نميدهد تا در آن شركت كنيم.
به گفته وي، جمعيت 70 ميليوني ايران حداقل حضور را در اقتصاد خودشان دارند بالغ بر 70 درصد اقتصاد كشور در دست مردم و ابتكار آنها و خلاقيت آنها و ريسكپذيري آنها نيست تنها 20 تا 30 درصد اقتصاد ما مردمي و آن هم بيشتر در بخش خدمات اقتصادي است لذا توانمند كردن بخش خصوصي فقط مربوط به مسائل مالي نيست بايد در همه بخشها بخش خصوصي توانمند شود مردم بايد موتور محركه اقتصاد باشند عليرغم منابع عظيمي كه وجود دارد قدرت اقتصادي ما قدرت كار نيست.
وي افزود: 400 ميليارد دلار توليد ناخالص داخلي ناشي از فروش منابع است نه متأثر از كار مردمي در حاليكه توليد ناخالص داخلي كره و مالزي بر اساس ارزش افزوده كار است 60 درصد از توليد ناخالص داخلي ما مربوط به فروش منابع است و متأثر از ارزش افزوده كار نيست و در واقع ظرفيت كم جذب كم اقتصادي ما علتالعلل تمام اين عقبافتادگيهاست.
آلاسحاق گفت: بايد ظرفيت اقتصادي كشور به گونهاي باشد تا توان جذب داشته باشد و به همين دليل است كه حضرت آقا در فرمايشات روز گذشته خود اعلام كردند كه بايد مشكلات اقتصادي ريشهيابي شود در ريشهيابي مشكلات از دو بعد ميتوان بررسي كرد يكي مسائل خارجي و ديگري مسائل داخلي. مسائل خارجي مربوط به سلطه خارجيها در همه حوزههاي اقتصادي و پيگيري اهداف خودشان بوده است و هيچگاه اجازه ندادهاند اقتصاد ما رشد داشته باشد و حتي در حوزه نفتي ما را سوخت رسان عالم كردهاند و حتي اجازه ندادهاند كه در معادن و كشاورزي هم پيشرفت بكنيم و امروز هم تهديدات جدي را شروع كردهاند اما بايد توجه داشته باشيم كه بعضي از مسائل خارجي تهديد است و بعضي ديگر مربوط به تدابير داخلي است يعني در مسائل خارجي ما كمترين تدابير داخلي را داشتيم و حداقل تدابير متناسب با دنيا را اخذ كردهايم و حتي سازماندهي تدبير مناسب هم وجود نداشته است يعني وزارت امور خارجه در تصميمگيريها رويكرد مناسب نداشته است.
رئيس اتاق بازرگاني گفت: در مسائل داخلي كار پيچيدهتر و عميقتر است كه در يك بعد ميتوان به خصوصيات فردي و جامعهشناسايي ايرانيان اشاره كرد بطوريكه در يك پژوهش دانشگاهي 33 مورد خصوصيات فردي ايرانيها در مورد باورها، رفتارها و عادات آنها مورد توجه قرار گرفتهاست كه يكي از آنها اين است كه هنوز اقتصاد در محيط فردي و خانوادههاي ايراني جزء اولويتهاي اول نيست ذهنيت ايراني ذهنيت مناسب اقتصادي نيست ايرانيها در تصميمگيريهاشان هزينه فايده نميكنند و بيشتر حوزههاي ديگر مطرح بوده است. ايرانيها بيشتر به من خودشان فكر كردهاند نه به من و جامعه.
رئيس اتاق بازرگاني تهران گفت: در نظام تصميمگيري و نظام حكوتي ما اقتصاد فدايي حوزه سياسي بوده است تدابير اقتصادي ما متناسب با اقتصاد كشور نبوده است ما هميشه كوتاه مدت فكر كردهايم و برنامهريزيهاي كشور تابع درآمدهاي نفتي بوده است اقتصاد ما حاصل از كار مردم نبوده است.
وي افزود: اقتصاد ما قدرت جذب كاري ندارد و ما نفت را ميفروشيم تا به كالا و غذا تبديل كنيم. مشكل ديگر ما حوزه سياست بوده است اقتصاد هيچگاه محور اصلي تصميمگيريها قرار نگرفته است در حاليكه بايد توجه داشته باشيم اين اقتدار اقتصادي است كه ميتواند اقتدار سياسي ايجاد كند اگر قرار است در حوزه سياست مقتدر باشيم بايد اقتصاد قوي داشته باشيم سياسيون ما بايد شم اقتصادي داشته باشند.
رئيس اتاق بازرگاني تهران گفت: در خصوص مباحث مديريتي اگرچه ايرانيها ضريب هوشي بالايي دارند و سابقه سه هزار ساله مديريتي در ايران وجود دارد و ما تازه به دوران رسيده نيستيم اما متأسفانه در 300 سال اخير يعني در دوره قاجار به اين طرف نظاماتي در حاكميت كشور اتفاق افتاده است و ما دچار غربزدگي و وادادگي شدهايم و حتي از غرب هم توليد و صنعت را نگرفتهايم بلكه به دنبال چيزهاي ديگر بودهايم و مديريت ما منفعل و واداده شده است هر چند بعد از انقلاب تكيه بر توانمنديها تا حدي جبران شده است.
وي با اشاره به اهميت دانشمحور بودن اقتصاد گفت: امروز دانشمحور بودن در اقتصاد اصل است و چگونگي روابط اقتصادي در حوزه جهاني و منطقهاي مهم است اقتصاد امروز دنيا به همديگر وصل است و در اين شرايط است كه ما بايد يكي از اين سه راه را انتخاب كنيم هضم در اقتصاد جهاني، حذف از اقتصاد جهاني و تعامل با اقتصاد جهاني هضم كه ممكن نيست چون اگر ممكن بود كه انقلابي رخ نميداد، حذف هم ممكن نيست و ما نميتوانيم ديوار بلند دور خودمان بكشيم مگر بدون بازارهاي جهاني بدون حمل و نقل بينالمللي رشد اقتصادي امكانپذير است؟ پس ما چارهاي جز تعامل اقتصادي با دنيا با حفظ عزت و منافع ملي نداريم اگر ميخواهيم الگو باشيم بايد توجه به عمده اقتصاد داشته باشيم.
آل اسحاق تاكيد كرد: ما در منابع ذاتي اقتصاد بالاتر از متوسط جهاني هستيم و منابع ما قابل قياس با كره و مالزي و تركيه نيست بايد قدرت ظرفيت جذب اقتصادي را بالا ببريم ظرفيت جذب اقتصادي يكي از چالشهاي تاريخي اقتصاد كشور است ما نيازمند كار مطالعاتي در اين زمينه هستيم بايد متخصصين علوم مختلف اقتصادي، سياسي، فرهنگي و اجتماعي اين بحث را ارتقا دهند و راهگشاي ارتقا كشور باشند و به همين دليل است كه حضرت آقا بررسي نقاط ضعف كشور را مورد تأكيد قرار ميدهند.
وي در پايان گفت: لازم است تا بحث ظرفيت جذب اقتصادي به عنوان يك پروژه ملي بين تمام اركان نظام تعريف و مورد بررسي قرار گيرد و در اين ميان اتاق بازرگاني تهران كه امكانات مناسبي هم دارد پيشقدم ميشود و از همه پيشنهادها استقبال ميكند لذا از همه دستاندركاران و نخبگان تقاضا داريم تا به اين پروژه توجه كنند.
منبع: خبرگزاري فارس
خبرگزاري فارس: معاون برنامه ريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت از سرمايه گذاري 30 ميليارد دلاري در صنعت نفت طي سال گذشته خبر داد و گفت: لايحه سرمايه گذاري 25 درصد درآمد نفتي در صنعت نفت مراحل آخر تدوين را طي مي كند.
محسن خجسته مهر در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس با اشاره به وضعيت سرمايه گذاري در صنعت نفت در يك سال گذشته گفت: صنعت نفت در سال گذشته نيز با تحريم هاي جدي مواجه بود كه مشكلات سرمايه گذاري خارجي را افزايش داد.
معاون برنامه ريزي و نظارت بر منابع هيدرو كربوري وزير نفت ادامه داد: علي رغم وجود اين مشكلات در سال گذشته توانستيم حدود 30 ميليارد دلار جذب سرمايه براي صنعت نفت داشته باشيم.
وي در ادامه با اشاره به حجم سرمايه گذاري در صنعت نفت طي 6 ماه گذشته تصريح كرد: طي سال جاري بايد 50 ميليارد دلار سرمايه گذاري در صنعت نفت انجام دهيم تا بتوانيم به اهداف برنامه پنجم دست يابيم زيرا در طول برنامه موظف به سرمايه گذاري 250 ميليارد دلاري هستيم.
خجسته مهر خاطرنشان كرد: هم اكنون هيچ آمار دقيق و مشخصي از حجم سرمايه گذاري در نيمه اول سال جاري نداريم اما به نظر مي رسد روند جذب سرمايه نسبت به سال گذشته بهتر باشد.
معاون وزير نفت خاطرنشان كرد: همانطور كه مي دانيد يك لايحه براي جذب سرمايه در صنعت نفت در حال تدوين است كه در صورت موافقت مجلس مي تواند 25 درصد از درآمد حاصل از فروش نفت در صنعت نفت سرمايه گذاري شود.
وي اظهار كرد: هم اكنون نحوه سرمايه گذاري و جزئيات اين لايحه در حال تدوين است كه به نظر مي رسد هر چه زودتر با موافقت دولت و كميسيون انرژي به صحن علني مجلس براي تصويب خواهد رفت
منبع: خبرگزاري فارس
خبرگزاري فارس: معاون اعتبارات و تسهيلات صندوق مهرامام رضا (ع) گفت: 4 هزار و 500 ميليارد ريال اعتبار از محل منابع قرض الحسنه بانكها براي طرحهاي منشاغل خانگي اين صندوق به استانها ابلاغ شده است.
مهدي حسيننژاد در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي باشگاه خبري فارس «توانا» با اشاره به تصويب و ابلاغ منابع قرض الحسنه بانكها از سوي شوراي عالي اشتغال جهت طرحهاي مشاغل خانگي اظهار داشت: براساس تصميم شوراي عالي اشتغال طي ماههاي اخير مقرر شد كه 4 هزار و 500 ميليارد ريال از منابع قرض الحسنه بانكها به طرحهاي مشاغل خانگي ارائه شده از سوي صندوق مهر امام رضا(ع) اختصاص يابد.
وي ادامه داد: در حال حاضر اين منابع به تفكيك براي استانهاي كشور مشخص شده است.
معاون اعتبارات و تسهيلات صندوق مهر امام رضا با بيان اينكه 6 بانك منابع قرض الحسنه به مشاغل خانگي اختصاص دادند، گفت: بانك صادرات، تجارت، ملت، كشاورزي، رفاه كارگران، پست بانك و بانك ملي از جمله اين بانكها هستند.
حسين نژاد با اشاره به اينكه استانهاي خراسان رضوي، فارس، يزد و خوزستان بيشترين منابع را به خود اختصاص دادند، تصريح كرد: همچنين كمترين منابع به استانهاي سمنان، قم و بوشهر اختصاص دارد.
وي تاكيد كرد: در ميان بانكهاي عامل بيشترين منابع اختصاص يافته مربوط به بانك كشاورزي با اعتباري بالغ بر 1500 ميليارد ريال و نيز كمترين اعتبار از سوي بانك ملي در نظر گرفته شده است.
معاون اعتبارات و تسهيلات صندوق مهر امام رضا كل اعتبارات اختصاص يافته از سوي بانك مركزي براي مشاغل خانگي و خود اشتغالي را نزديك به 2 هزار 200 ميليارد تومان دانست و افزود: در حال حاضر اعتبارات به استانها براي تامين منابع طرحهاي مشاغل خانگي در حال بررسي، ابلاغ شده است.
به گزارش فارس، در حالي 2 هزار و 200 ميليارد تومان از سوي بانك مركزي به مشاغل خانگي و خوداشتغالي اختصاص يافته است كه بانكهاي عامل از ابلاغ اعتبارات متعهد شده به شعبات استاني براي توسعه و ايجاد اشتغال تاكنون خودداري كردند.
همچنين براساس گزارشهاي بانك مركزي، سالانه 14 تا 16 هزار ميليارد تومان منابع قرض الحسنه بانكهاي است كه نزديك به 7 تا 8 هزار ميليارد تومان آن به تسهيلات ازدواج اختصاص مييابد و سهم خود اشتغالي و مشاغل خانگي نيز نزديك به 2 هزار ميليارد تومان است.
منبع: خبرگزاري فارس
مديران شركت هاي خصوصي توليدكننده فولاد در ديدار با معاون وزير صنعت ضمن تاكيد بر ايجاد توافق براي متعادل شدن بازار فولاد خاطر نشان كردند كه براي ناكامي تحريم ها ، خود را كنار دولت مي بينند.
به گزارش فارس به نقل از روابط عمومي سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران ، مديران شركت هاي خصوصي توليدكننده فولاد كه در دومين جلسه مشترك، ميزبان رييس هيات عامل اين سازمان بودند درعين حال اظهار داشتند ؛ خواهان به كار گيري روش هايي براي ايجاد تعادل قيمت ها محصولات فولادي هستند.
در اين ديدار رييس هيات عامل اين سازمان به برنامه هاي تنظيم بازار و نيز واگذاري طرح هاي استاني فولاد اشاره كرد و گفت: شرايط براي واگذاري طرح هاي استاني فولاد به بخش خصوصي آماده است.
فريدون احمدي تشكيل كنسرسيوم براي در اختيار گرفتن طرح هاي استاني را پيشنهاد داد و افزود: با حضور شركت هاي خصوصي در اين پروژه ها ، بخشي از نياز مالي آن ها نيز با استفاده از منابع صندوق توسعه ملي پوشش داده خواهد شد.
معاون وزير صنعت معدن و تجارت همچنين خواهان همكاري و همفكري بخش خصوصي براي تنظيم بازار فولاد شد.
در همين حال احمد خوروش مدير عامل فولاد كوير نيز با برشمردن توانايي هاي بخش خصوصي گفت: اكنون بخش خصوصي خود را در كنار دولت مي بيند تا كشورمان از چالش هاي ناشي از تحريم عبور كند.
مدير عامل شركت فولاد بافق نيز با بيان اينكه خواهان ايجاد آرامش در بازار هستيم تاكيد كرد: در شرايط حاضر تمامي توليدكنندگان آماده همكاري با دولت براي تنظيم بازار هستند.
محسن ابويي مهريزي با اشاره به اينكه بخش خصوصي از افزايش بي ضابطه قيمت واهمه دارد و آن را به زيان توليد مي داند تصريح كرد: همفكري دولت و بخش خصوصي آرامش را براي مصرف كنندگان در پي خواهد داشت .وي خاطر نشان كرد: با ادامه چنين جلساتي مي توان گفت كه نظر بخش خصوصي نيز در تصميم گيري هاي بازار فولاد موثر است.
همچنين عرفانيان رييس هيات مديره فولاد غرب آسيا، با واگذاري مسووليت به بخش خصوصي ، بازار در شرايط مناسب تري به تعادل مي رسد به دليل اينكه در آن وضعيت توليدكنندگان نيز خود را در برابر بازار مسوول مي دانند.
جهانبخش شكري مديرعامل جهان فولاد غرب نيز همراه با تعدادي از مديران شركت هاي توليدكننده فولاد پيشنهاد كرد كه بخشي از ظرفيت توليد كارخانه هاي بزرگ فولادي را به توليد بيلت اختصاص و بدين ترتيب نياز فعلي به اين نوع شمش را پوشش دهند.
از سوي ديگر حاج شفيعي مدير عامل فولاد ويان از علاقمندي بخش خصوصي براي در اختيار گرفتن طرح هاي استاني فولاد سخن گفت و اظهار داشت: اعطاي تسهيلات از سوي دولت ،مسير اجراي اين پروژه ها را هموارتر مي كند.
منبع: خبرگزاري فارس
يك توليد كننده بزرگ در صنايع بستهبندي و چاپ دو دليل مشكل برخي توليدكنندگان براي بستهبندي مناسب محصولات خود و عرضه در بازارهاي جهاني را مطرح كرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادي فارس در نشست خبري كه با حضور جان ويليام نيتينگ مديركل مجمع كسب و كار اتحاديه اروپا و محمدعلي مديرعامل شركت مجتمع بستهبندي و چاپ ايحاگستر شمال به مناسبت دريافت جايزه جهاني كيفيت محصول و مديريت برگزار شد؛ حقي در پاسخ به خبرنگار فارس كه پرسيد چرا با وجود تكنولوژي بستهبندي روز دنيا در كشور محصولاتي چون زعفران از فقدان بستهبندي مناسب براي صادرات مينالند، گفت: ما در طراحي و بستهبندي گلوگاههايي داريم. گاهي براي يك بستهبندي نياز به طراحي و قالبهايي است كه هزينه آن به اندازه و يا حتي بيشتر از هزينه توليد است و اگر مشتري چنين هزينههايي را نپذيرد، ما نميتوانيم كار را انجام دهيم.
وي همچنين از عدم انصاف برخي مشتريان ايراني سفارش كار سخن گفت كه بعضا حاضرند بستهبندي مورد نياز كالاهايشان را از تركيه با قيمت بالاتر وارد كنند،اما ان قيمت را براي توليد به توليد كننده داخلي نپردازند.
حقي در اين نشست خبري يادآور شد: كارخانجات ايحاگستر شمال با 180 ميليارد تومان سرمايه و در مساحت 25 هزار متر مربع راهاندازي شده است، هماكنون 160 اشتغال مستقيم دارد كه با اجراي طرحهاي توسعه كارخانجات اشتغال شركت به 245 نفر افزايش خواهد يافت.
جان نتينگ نيز در اين نشست خبري در پاسخ به اينكه ملاكهاي مجمع كسب و كار اروپا براي اعطاي جايزه خود به شركتها چيست، تصريح كرد: خوشحال ميشوم درباره ملاكها از دو جنبه پاسخ دهم ولي مهم وضعيتي است كه دريافت اين جايزه براي آينده شركت و محصول به وجود خواهد آورد.
وي درباره ماهيت و اهداف مجمع كسب و كار اروپا توضيح داد، مجمع از 12 سال پيش راهاندازي و هدف آن همكاري شركتهاي اروپاي شرقي و غربي با تمركز بر كشورهاي مشتركالمنافع براي ارتقا سطح كار بود.
وي ادامه داد: در گام بعد تصميم گرفتيم شركتهاي موفق را چه در زمينههاي علمي و چه صنعتي پيدا كنيم اما مدت زماني طول نكشيد كه پي برديم تنها تعامل با اين شركتها كافي نيست.
نتينگ افزود: بنابراين ما در كنار سمپوزيوم، اعطاي جايزه را در راستاي به رسميت شناخته شدن شركتهاي برتر تعريف كرديم.
وي ادامه داد: در ابتداي كار براي شناسايي بسيار وابسته به واحدهاي تحقيقمان بوديم ولي خيلي سريع شهرت مجمع فراتر از اروپا رفت و كمكم شركتهايي از آفريقا و آسيا داشتيم.
وي ادامه داد: بنابراين وابستگي ما به دادههايي كه از اعضايمان ميگرفتيم بيشتر شد و ما اطلاعات را از تأمين كنندگان و رقباي شركتها دريافت و نظرات رقبا را جويا ميشديم.
نتينگ افزود: در واقع سعي ميكرديم مثل هر تحقيق سه ضلع كار را داشته و مثلث را كامل كنيم. بر اين اساس توسط 20 عضو ايحا گستر معرفي شد.
وي گفت: از سوي ايحا گستر درخواست و اطلاعاتي براي دريافت اين جايزه مطرح شد و در حال حاضر كانديداي ديگري در ايران نداريم.
منبع: خبرگزاري فارس
يك اقتصاددان توجه به مزيت نسبي و مطلق اقتصاد، موقعيت ژئوپلتيك ايران، صنايع دانايي محور، فناوريهاي نوين، اصلاح بروكراسي اداري، خصوصي سازي و تنوع بخشي محصولات را 7 پله نردبان ترقي اقتصاد مقاومتي دانست.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، علي نقي قائمي نيك دانشجوي دكتري اقتصاد يادداشتي با عنوان اقتصاد مقاومتي براي انتشار در اختيار خبرگزاري قرار داده است كه به شرح زير است:
به واسطه تاكيدات مقام معظم رهبري بر نقش محوري اقتصاد ، امروزه تمامي آحاد جامعه بر اين امر واقف هستند كه بزرگي و اعتلاي جمهوري اسلامي ايران و نقش شكوهمند آن بايد با ارتقاء وضعيت اقتصادي جامعهاي كه خود را الگوي بسياري از مردم جهان ميداند، همراه باشد. نامگذاري چندين سال متوالي با مفاهيم اقتصادي بيانگر موضوع فوق است.
مفهوم " اقتصاد مقاومتي" كه در فرمايشات اخير ايشان در ماه مبارك رمضان بيان شد، در همين راستا قابل بررسي و تامل است. بر خلاف آنچه ظاهراً از آن برداشت مي شود، مفهوم اقتصاد مقاومتي مانند مفهوم استراتژي "جايگزيني واردات" و اتكا به توليد داخلي به هر قيمت و بستن درهاي كشور به روي كشورهاي خارجي نيست .
چنانكه در بيانات ايشان تصريح شده : " ما بايد اقتصاد مقاومتي واقعي در كشور به وجود بياوريم. امروز كارآفريني معنايش اين است. ... همه مسئولان و دلسوزان كشور خود را موظف بدانند به ايجاد كار، توليد، به كار آفريني، به پر رونق كردن روز افزون اين كارگاه عظيم ".
از اين ادبيات قطعاً معناي دفاع و حركت از سر استيصال برداشت نمي شود. در دنياي امروز كه قدرت هاي نو ظهور دنيا بانگاه به استراتژي " توسعه صادرات " و نقش آفريني بهينه در بازار بينالمللي كار حركت ميكنند ، قطعا كشوري كه مدعي پيشرو بودن در عرصه منطقهاي و جهاني را دارد، بايد به فكر حضور جدي در بازارهاي جهاني و نقش عمده در اين عرصه باشد.
باتوجه به سابقه انقلابي و فرهنگي ايران، صدور انقلاب از ابتدا يكي از مهمترين دغدغههاي رهبران و آحاد ملت بوده است.
معروف است كه بعد از جنگ جهاني دوم شعر آلمانيها اين بود كه «هر خودروي بنز در خارج از خاك آلمان مانند سربازي در راه اعتلا و بزرگي اين كشور مبارزه ميكند». لذا مقاومت اقتصادي بايد به معناي پايهگذاري و ساختن اقتصادي پرتوان و تاثير گذار در منطقه و جهان تعبير شود.
اين اقتصاد بايد استراتژيهاي دشمنان و رقبا را به خوبي بشناسد و به جاي مبارزه صرف، به صورتي كاملاً فعال در مواجهه با آنها تلاش كند.
پس هر نسخهاي براي اقتصاد كشور ارائه مي شود، بايد در راه اعتلا و نه صرف دفاع و انفعال در برابر قدرت هاي برتر جهاني باشد. براي رسيدن به اقتصاد مقاومتي بايد ساختار فرسوده اقتصاد اصلاح، اولويتها و مزيتهاي نسبي و مطلق شناسايي و حركت به سمت اقتصاد بهينه فراهم شود.
در ادبيات ديني ما اگر پيامبر اكرم(ص) امر به استقامت شد، نيز به همين معناست.
در ادبيات فارسي نيز تعابير مختلفي بيانگر اين موضوع است. از آن جمله اين شعر زيبا كه ميگويد :" رو قوي شو، چو راحت جهان طلبي/كه در نظام طبيعت ضعيف پامال است".
استفاده از علوم اقتصادي به ويژه اقتصاد كلان و بين الملل ميتواند مفيد باشد، ولي بايد توجه داشت اين علوم بايد صرفا به عنوان ابزارهايي براي بهبود و اعتلا مورد توجه قرار گيرند و با استفاده از شرايط خاص كشور از آنها بهره برد.
اگر در غرب توجه عمده اقتصاد دانان براي مواجهه با ركود يا تورم، اصلاح طرف تقاضا و افزايش تقاضا براي جبران توليد مازاد است، در كشور ما مشكل عمده طرف عرضه است.
اگر در بسياري از الگوهاي اقتصادي، وجود تورم جهت كاهش بيكاري يا افزايش توليد توصيه ميشود: در اين كشور علت عمده بيكاري و يا ورشكسته شدن توليد كنندگان نرخ دو رقمي تورم است.
اگر حضور در تقسيم كار بينالمللي توصيه مي شود، شرايط سياسي و امنيتي براي كشور ما محدوديت هايي را ايجاد مي كند، لذا بايد توجه داشت كه در چه شرايطي از چه مدلهاي اقتصادي بايد بهره برد.
با عنايت به موضوع فوق به نظر مي رسد، براي مقاوم سازي اقتصاد و قدرت بخشيدن به اقتصاد برخي راهكارها از جمله موارد زير مفيد خواهد بود:
1- توجه به مزيت هاي نسبي و مطلق
يكي از اصول اوليه اقتصاد بين الملل توجه به زمينههايي است كه كشور در آنها داراي مزيت نسبي يا مطلق نسبت به ساير افراد است.
در ابتدا ضمن شناسايي اين مزيتها بايد طي يك اقدام انقلابي حمايت از صنايع ناكارامد و داراي عدم مزيت قطع شده و در عوض از آنچه داراي مزيت هستيم، حمايت شود.
در نگاه اول به نظر ميرسد، كشور در زمينه صنايعي مانند نفت، گاز و پتروشيمي، صنعت ساختمان ، صنعت ترانزيت و معادن داراي مزيت باشد.
2- توجه به موقعيت ژئوپلتيك ايران
ايران داراي موقعيت فوق العاده ژئوپلتيك در منطقه و جهان است. همسايگي اين كشور با كشورهايي كه عمدتا از لحاظ اقتصادي در موقعيت بازسازي كشور خود هستند، فضاي مناسبي را براي استفاده از خدمات فني و مهندسي در اين كشورها فراهم آورده است.
از سوي ديگر با عنايت به قدرت و توانايي ويژه و موقعيت خاص جغرافيايي، ايران ميتواند سهم عمدهاي از ظرفيت مبادلات پولي، كالايي و تجاري و ترانزيتي منطقه را بر عهده گيرد.
اين سهم هم اكنون متاسفانه در اختيار برخي كشورهاي جنوبي يا شمالي قرار گرفته است.
3- استفاده از اقتصاد اطلاعات و صنايع دانايي محور
امروزه در مباحث اقتصاد كلان و خرد مبحثي به نام "اقتصاد اطلاعات" مطرح ميشود.
با گسترش روز افزون علم ارتباطات امروزه غول هاي اقتصادي دنيا با كمترين سرمايهگذاري توانستهاند به سود آورترين شركتهاي دنيا تبديل شوند.
سرعت گردش مالي و نيز نوآوري در اين صنعت به گونهاي است كه متوسط عمر تكنولوژي را به شدت كاهش داده است.
از سوي ديگر با توجه به رسالت انقلابي اين كشور نياز گسترده به اين صنعت ميتواند، به عنوان يكي از بهترين ابزارهاي صدور انديشههاي ناب انقلاب مورد استفاده قرار گيرد.
وجود خيل عظيم تحصيل كردگان جوان در حوزه و دانشگاه و نيز غناي فرهنگي و اطلاعات بالاي جوانان ايراني به همراه توانايي هاي تكنيكي آنها پشتوانه اين حركت عظيم خواهد بود.
4- توجه به فناوريهاي نوين
يكي از ابزارهاي اصلي در عقب ماندگي كشورهاي در حال توسعه، عنايت آنها به صنايع ناكارآمد، توليد مواد خام اوليه و صنايع دستي است.
در اقتصاد بين الملل اصطلاح "رابطه مبادله" نشان دهنده نسبت تهاتري ميان كالاهاي توليدي دو كشور كه با هم مبادله ميشوند، است.
آمارها نشان مي دهد كه اين رابطه پيوسته به ضرر كشورهاي توليد كننده مواد خام و يا صنايع ناكارآمد است. لذا براي پيشرو بودن بايد سراغ تكنولوژيهاي نوين و صنايع كارآمد بود. توجه ويژه به صنايعي مانند انرژي هستهاي، نانوتكنولوژي قدم هاي مثبتي است كه در اين خصوص برداشته شده است.
5- بهبود بهرهوري و اصلاح بروكراسي اداري، پولي و مالي
پس از اجراي قانون هدفمندي يارانهها انتظار ميرفت كه توليد كنندگان با حداكثر تلاش در بهبود بهرهوري بكوشند.
شايد در دنياي رقابتي فعلي بدون توجه به بهرهوري امكان بقاي بيشتر صنايع و توليد كنندگان داخلي وجود نداشته باشد.
برخي آمارها نشان دهنده بهره وري بسيار پايين صنايع كشور نسبت به صنايع مشابه در جهان است.
زمان بسيار زياد انجام پروژه ها، تعداد فوق العاده طرح هاي نيمه تمام، كارايي پايين صنايع، كيفيت پايين توليدات، هزينه تمام شده بالا و بسياري موارد مشابه از جمله اموري است كه مقاومت بدنه اقتصادي كشور را به شدت كاهش داده است.
البته يكي از مهمترين عوامل عدم بهرهوري، بروكراسي ادراي ، سياست هاي پولي و مالي و مشكلات سياسي است كه بايد در راستاي جهاد اقتصادي مورد بازنگري جدي قرار گيرد.
6- خصوصي سازي و مردمي سازي
مهمترين عامل در پيشبرد اهداف انقلاب استفاده از بسيج عمومي مردم و حركت عامه مردم در راستاي اهداف انقلاب اسلامي و كشور بوده است.
در صحنه اقتصاد در ابتداي انقلاب بيشتر صنايع و نهادها ، دولتي شد، سال هاي بعد از جنگ تحميلي نيز به واسطه مسائل خاص دوران جنگ اين روند تشديد شد.
سال هاي بعد از جنگ به ويژه با ابلاغ تفسير جديد از اصل 44 قانون اساسي، حركت اقتصاد به سمت خصوصي سازي آغاز شد، اما متاسفانه اين حركت بيش از آنكه منجر به حركت بخش خصوصي شود، باعث تقويت بخشهايي كه به عنوان شبه دولت شناخته مي شوند، شد.
اين بخش ها نه داراي نظارت و پاسخگويي دولتي هستند و نه توان و چالاكي بخش خصوصي را دارند.
در عرصه رقابتي نيز با انحصارات خاصي كه دارند، توان رقابت را از ساير بخش ها سلب مينمايند. لذا بايد در حركت به سمت خصوصي سازي واقعي يا مردمي سازي اقتصاد تلاش بيشتري نمود.
7- تنوع بخشي به محصولات، صادرات و شناسايي رقبا
در حال حاضر كه برخي محصولات خاص در تحريم بيگانگان قراردارد. لزوم توجه به متنوع سازي محصولات به ويژه صاردات بيش از پيش ملموس است.
اقتصادي ميتواند مقاوم باشد كه اتكا به يك يا چند محصول خاص آن هم از نوع خام و اوليه نداشته باشد.
توليد به قصد صادرات، بازاريابي بين المللي و حضور در كشورهاي متعدد يكي از ابزارهاي موفقيت كشورها و حتي شركت هاي بزرگ بين المللي به شمار ميرود.
منبع: خبرگزاري فارس
خبرگزاري فارس: حل مشكلات معيشتي مردم، توانمندسازي بخش خصوصي، اجراي اصل 44، حفظ روحيه پركاري، مبارزه با فساد، حمايت از توليد ملي، استفاده از ظرفيت بخش غيردولتي، مبارزه با اسراف، تحقق وعدهها و حمايت از شركت هاي دانش بنيان، 10 توصيه مهم رهبر عظيمالشأن انقلاب اسلامي به دولت است.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، حضرت آيتاللهالعظمي خامنهاي رهبر انقلاب اسلامي، صبح روز پنجشنبه در ديدار رئيس جمهور و اعضاي هيأت دولت ضمن برشمردن برخي نقاط قوت دولت، «اقتصاد مقاومتي» را تنها راه ادامه روند پيشرفت كشور دانستند و تأكيد كردند: استفاده از همه ظرفيت هاي بخش هاي دولتي و غيردولتي، اهتمام جدي به حل مشكلات معيشتي مردم، مبارزه با مفاسد اقتصادي، حمايت از توليد ملي و مبارزه با اسراف از لوازم اقتصاد مقاومتي است.
حل مشكلات معيشتي مردم با تلاش جدي براي كاهش تورم و كنترل نقدينگي و هدايت آن به سمت توليد، توانمندسازي بخش خصوصي، دنبال كردن اجراي اصل 44 با دقت و وسواس هرچه تمام تر، حفظ روحيه تلاش و پركاري در دولتمردان، استفاده از همه ظرفيتهاي بخش دولتي و غير دولتي، مبارزه با مفاسد اقتصادي براي افزايش سرمايه گذاري، حمايت از توليد ملي با تاكيد ويژه بر رسيدگي به مشكلات كارخانهها و فعال سازي واحدهاي متوسط و كوچك با مديريت منابع ارزي، مبارزه با اسراف و حفظ روحيه صرفه جويي با تاكيد بر ممنوعيت مصرف كالاهاي خارجي در دستگاههاي دولتي، اهتمام ويژه دولت براي تحقق وعدههاي داده شده و در نهايت توجه به شركتهاي متكي به اقتصاد دانش بنيان و حل مشكلات آنها، 10 توصيه مهم اقتصادي رهبر معظم انقلاب به هيات دولت در اين ديدار بود كه ايشان همه اين موارد را در چارچوب اقتصاد مقاومتي كه شاه كليد حل مشكلات اقتصادي كشور است، بيان فرمودند.
به گزارش فارس، بخشهاي اقتصادي فرمايشات رهبر معظم انقلاب اسلامي در ديدار رئيس جمهور و اعضاي هيأت دولت به شرح زير است:
حضرت آيت اللهالعظمي خامنه اي در اين ديدار كه در آغاز هفته دولت انجام شد، هفته دولت را فرصتي براي تشكر از خدمات قوه مجريه و مسئولان و كاركنان دستگاه ها خواندند و افزودند: اين هفته علاوه بر فرصت ارائه گزارش و آشنا كردن مردم با حقايق و فعاليت هاي دولت، فرصتي براي ارزيابي دروني و بررسي نقاط قوت و ضعف قوه مجريه است.
حضرت آيت الله خامنه اي با اشاره به عبور سريع فرصت هاي خدمت، رئيس جمهور و همكارانش را به مغتنم شمردن يك سال باقي مانده از عمر دولت دهم توصيه و خاطرنشان كردند: در همين يك سال نيز مي شود كارهاي بسيار مهم و بزرگي انجام داد.
ايشان، سال آخر فعاليت دولت دهم را از لحاظ شيرازه بندي كارها نيز مهم دانستند و به هيأت وزيران تأكيد كردند: شما به پركاري مشهور هستيد؛ همين ويژگي را با جديت و تا لحظات آخر فرصت خدمت به مردم و كشور، حفظ كنيد.
رهبر انقلاب روند كلي حركت كشور را با وجود برخي مشكلات و نقاط ضعف، رو به جلو ارزيابي كردند و افزودند: حتي مراكز رصد جهاني نيز به روند پيشرفت هاي ايران اذعان دارند اما برخي در اين زمينه دچار توهم ناشي از ارزيابي غلط هستند.
معظمله، تمركز در كارهاي قوه مجريه را بويژه در مسائل كلان و اساسي، ضروري خواندند و افزودند: تمركز در اينگونه مسائل در درجه اول به خود هيأت دولت برمي گردد و بايد همه اعضاي دولت خود را در تصميمات اتخاذشده شريك و مسئول بدانند و با هماهنگي كامل حركت كنند.
استفاده از همه توان كشور و بهره گيري از ظرفيت هاي فكري و انساني در داخل و خارج توسط دولت توصيه ديگري بود كه رهبر انقلاب در اين ديدار بيان فرمودند.
حضرت آيتالله خامنهاي با اشاره به اينكه نقاط ضعف را نيز بايد بررسي و برطرف كرد، در تشريح برخي نقاط قوت دولت افزودند: كارهاي وسيع عمراني در مناطق مختلف كشور، پيشرفت چشمگير در زمينه علم و فناوري، ارتقاي جايگاه ايران در عرصه سياست خارجي و مسائل بين المللي، برجسته شدن ارزش هاي انقلاب در گفتار و رفتار دولت از جمله ساده زيستي و دوري از تجمل، استكبار ستيزي و افتخار به انقلابي گري و تلاش براي ارتباط گسترده با مردم از جمله نقاط قوت دولت است كه منشأ بركات و آثار مثبتي بوده است.
ايشان تلاش فوق العاده را از ديگر ويژگي هاي دولت دهم دانستند و توصيه كردند اين تلاش را با كيفيت كاري خوب، همراه كنيد و براي تحقق وعده هاي داده شده اهتمام ويژه به خرج دهيد.
حضرت آيت الله خامنه اي در بخش ديگري از فرمايشاتشان با اشاره به برخي مشكلات موجود افزودند: عمده اين مشكلات به مسائل معيشتي قشرهاي متوسط و ضعيف مربوط مي شود كه بايد براي برطرف كردن آنها، جداً همت و برنامه ريزي كرد.
ايشان در ريشه يابي مشكلات موجود خاطرنشان كردند: بخشي از مسائل ناشي از تورم است البته ما كمبود كالا در كشور نداريم اما گراني و كاهش قدرت خريد مردم، بايد علاج شود كه در اين زمينه همه بخش هاي ستادي و عملياتي مسئولند.
رهبر انقلاب با اشاره به اينكه صاحبنظران داخل و خارج دولت، افزايش نقدينگي را يكي از ريشه هاي مشكلات فعلي مي دانند تأكيد كردند: بايد با همفكري و تكيه بر علم و تجربه، راهي براي كنترل نقدينگي بيابيد و نقدينگي افزايش يافته را به سمت مراكز توليد هدايت كنيد.
ايشان توانمند كردن بخش خصوصي را يكي از اركان اقتصاد مقاومتي خواندند و تأكيد كردند: لازم است سياست هاي اصل 44 با دقت و وسواس هرچه تمامتر دنبال شود.
رهبر انقلاب در ارائه تعريفي از اقتصاد مقاومتي افزودند: در اين اقتصاد، هم روند پيشرفت كشور حفظ مي شود و هم آسيبپذيري نظام اقتصادي در مقابل ترفندهاي دشمنان كاهش مي يابد.
ايشان استفاده از همه ظرفيت هاي مادي و انساني دولتي و غيردولتي را از لوازم اقتصاد مقاومتي دانستند و افزودند: بايد به مردم واقعاً بها دهيد.
حضرت آيت الله خامنه اي مبارزه با مفاسد اقتصادي را باعث افزايش سرمايه گذاري، استقبال سرمايه داران سالم و رونق بيشتر اقتصادي دانستند و افزودند: بايد با چشماني تيزبين، ريزبين و دوربين مراقب فساد اقتصاد بود و با آن مبارزه كرد كه در اين زمينه همكاري متقابل دولت و دستگاه قضايي ضروري است.
حمايت از توليد، رسيدگي به واحدها و كارخانه هايي كه دچار مشكل شده اند، فعال سازي واحدهاي متوسط و كوچك، مديريت منابع ارزي و حمايت همه جانبه از توليد ملي، ديگر توصيه مؤكد رهبر انقلاب به هيأت دولت بود.
ايشان مبارزه با اسراف را نيز در اقتصاد مقاومتي، مهم برشمردند و افزودند: در اين زمينه، هم دستگاه هاي فرهنگ ساز بويژه رسانه ملي و هم دستگاه هاي اجرايي مسئولند.
حضرت آيت الله خامنه اي با ابراز خرسندي از توجه دولت به ضرورت صرفه جويي در دستگاه ها افزودند: مسئله استفاده از توليد ملي را نيز بطور جدي در دستور كار دستگاه ها قرار دهيد و مصرف اجناس و كالاهاي خارجي را در دستگاه ها ممنوع اعلام كنيد.
توجه به شركت هاي متكي بر اقتصاد دانش بنيان و حل مشكلات آنها از ديگر نكاتي بود كه رهبر انقلاب به دولت دهم توصيه كردند.
حضرت آيت الله خامنه اي بار ديگر مسئله وحدت و انسجام ملي را بسيار مهم خواندند و با دعوت جدي از مسئولان براي همگرايي افزودند: حوزه هاي مسئوليت ها مشخص است و هر سه قوه بايد با هماهنگي و تعامل عمل كنند.
ايشان، مسئوليت رسانه ها، افراد صاحب تريبون و پايگاه هاي اينترنتي را نيز در زمينه تقويت وحدت ملي مهم دانستند.
منبع: خبرگزاري فارس
خبرگزاري فارس: رئيس كميسيون برنامه و بودجه مجلس گفت: ايران كشوري فرهيخته با سرمايههاي گسترده و بازار گسترده توليد و مصرف است و رها كردن چنين بازاري با ابزار تحريم به نفع اروپا نخواهد بود.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، غلامرضا مصباحي مقدم صبح امروز در گردهمايي كه به منظور اهدا جايزه جهاني كيفيت به يكي از بزرگترين كارخانجات بستهبندي و چاپ كشور برگزار شده بود اظهار داشت: ما در شرايطي قرار داريم كه شعار سالمان حمايت از توليد ملي، كار و سرمايه ايراني است اين شعار را مقام معظم رهبري مطرح كردهاند آن هم در شرايطي كه ما در تحريمهاي بيمنطق و بيدليل قرار داريم.
وي انگيزه خود از حضور در اين واحد توليدي را حمايت از توليد ملي، كار و سرمايه ايراني عنوان كرد و گفت: كساني كه بيمنطق و بدون دليل تحريمهايي به ما تحميل ميكنند بايد به بشريت پاسخگو باشند.
نماينده تهران افزود: نخبگان ايران هماكنون در داخل كشور و در اروپا و آمريكا مطرح هستند اين بلوغ و نخبگي ميتواند در اختيار جهان قرار گيرد اما رويكرد دشمني با ايران باعث شده عداوت بيدليلي با كشور شكل بگيرد.
مصباحي اضافه كرد: قبل از انقلاب كه شاه مقدرات ايران را با آمريكا گره زده بود پروژه هستهاي بوشهر توسط آلمانيها كليد زده شد اما در آن زمان هيچ كس نگفت كه بايد متوقف شود و انرژي اتمي نبايد به ايران داده شود.
رئيس كميسيون برنامه و بودجه اضافه كرد: اما پس از انقلاب اعلام شد پروژه هستهاي ايران بايد متوقف شود.
وي با بيان اينكه بنا به تاييد مسئولان آژانس انرژي هستهاي در ايران هيچ نشاني از انحراف به سمت توليد سلاح هستهاي وجود ندارد تأكيد كرد: ما ميخواهيم در قلمروتوليد انرژي، دانش پزشكي و غيره از اين فناوري استفاده كنيم.
مصباحي مقدم ادامه داد: ما راه مقاومت را مبتني بر توليد دانش بنيان در پيش گرفتهايم اكنون 120 بنگاه دانش بنيان در كشور فعاليت دارند و ميرود تا به 20 هزار واحد گسترش پيدا كند.
وي ادامه داد: ما با رشد 11 برابري علمي در جهان مواجهيم و تحريمها سبب ميشود علميتر كار كنيم.
اين استاد اقتصاد دانشگاه خاطرنشان كرد: ما در آينده نزديك مركز مراجعه ملتها و كشورهاي اطراف خود براي تأمين دارو، فناوريهاي نو و پزشكي خواهيم بود.
مصباحي گفت: تصور ميكنم اگر اتحاديه اروپا بخواهد تحريمها را ادامه بدهد ما ضرر نكردهايم سليقه مصرف ايراني اگر عوض شود شايد هرگز ديگر برنگردد.
وي اين را هشداري به دولتهاي اروپايي دانست و تأكيد كرد: ما از در دوستي درآمدهايم و اگر دولتهاي اروپايي هم اينگونه رفتار كنند منافع دو سويه حفظ خواهد شد.
مصباحي مقدم خطاب به جان نتينگ مديركل مجمع كسب و كار اروپا كه براي اهدا جايزه جهاني كيفيت در مجمع صنايع بستهبندي و چاپ ايحا شمال و اين گردهمايي حضور داشت گفت: به همكاران خود بگوييد ايران كشوري فرهيخته با سرمايههاي گسترده و بازار گسترده توليد و مصرف است و رها كردن چنين بازاري به نفع آنان نخواهد بود.
در اين گردهمايي همچنين سيد محمد موسوي رئيس خانه صنعتكاران ايران نيز خطاب به جان نتينگ گفت: از شما ميخواهم در مبادلات صنعتي و اقتصادي با ما همكاري و همراهي جدي داشته باشيد.
همچنين حجتالاسلام رهبر نماينده مجلس در اين گردهمايي گفت: مردمي كه توليد نكنند و مصرف كننده باشند به جايي نميرسند ما سالهاي سال توليدكننده نبوديم اما با تلاشها و تأكيدهايي كه شد در اين مسير قرار گرفتيم.
وي از بيبرنامگي واردات كه توليد ملي را تهديد ميكند انتقاد كرد و گفت: بعضا مشاهده ميشود توليدكنندهاي 20 ميليارد تومان از بانك وام گرفته و اكنون بدهي او 80 ميليارد تومان شده است. صنعتگر سرمايه خود را در راه توليد و اشتغال ميگذارد و نيازمند حمايتهاي جدي است.
حجتالاسلام رهبر ادامه داد: حمايت از توليد ملي آن است كه محصول در داخل كشور مصرف شود سرمايه ايراني نبايد به امارات برود و آنجا را رونق بخشد بلكه با كار ايراني در كشور بكار گرفته شود.
اين نماينده مجلس افزود: هر چه دشمنان فشار بياورند پيشرفت مديران و دانشمندان ما بيشتر خواهد بود و براي حل مشكلات بايد حداكثر توان را بكار گرفت.
حسن تأميني نماينده رشت در مجلس نيز اظهار داشت: حق شهر رشت و استان گيلان با اين همه مواهب الهي اين هجمه بيكاري، آلودگي رودخانهها، ترافيك و ساير معضلات نيست.
وي با اشاره به مشكلات كشاورزان و برنجكاران گيلان افزود: كشاورز ما در شرايط بدي به سر ميبرد و اين ديگر ربطي به تحريم ندارد.
وي در خصوص تحريمهاي خارجي نيز اظهار داشت: ما گردنههاي سختي را پشت سر گذاشتهايم و اين را هم پيشت سر خواهيم گذاشت.
منبع: خبرگزاري فارس
با استفاده از نرمافزار جديد سامانه هوشمند سوخت
خبرگزاري فارس: با بكارگيري نرمافزار جديد سامانه هوشمند سوخت، سهميه ۳۰ ليتري بنزين، هديه دولت به مناسبت عيد سعيد فطر، ۳ يا ۴ روز ديگر به كارتهاي سوخت واريز ميشود.
گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس از شركت پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي حاكي است، با توجه به برنامهريزي قبلي سامانه هوشمند سوخت كه امكان تغيير سهميهها را بعد از آغاز ماه جديد نميدهد، تصميم گرفته شد براي اجراي تصميم دولت نرمافزار جديدي نگاشته شود.
بر اين اساس نگارش اين نرمافزار آغاز شده تا به دستور رئيس جمهور درباره اختصاص 30 ليتر سهميه سوخت به عنوان عيدي روز فطر عمل شود.
با توجه به اينكه هم نگارش نرمافزار جديد و هم اجراي آن در سامانه هوشمند سوخت به زمان نياز دارد، مسئولان شركت پالايش پخش فرآوردههاي نفتي اميدوارند ظرف 3 يا 4 روز آينده سهميه عيدانه 30 ليتري بنزين به كارتهاي هوشمند سوخت واريز شود.
براساس اين گزارش با آغاز دور جديد سفرهاي تابستاني پس از پايان ماه مبارك رمضان هيئت دولت تصميم گرفت 30 ليتر سهميه اضافه بنزين را به عنوان هديه عيد فطر به سهميه 60 ليتري خودروهاي شخصي در شهريورماه اضافه كند.
پس از اعلام معاون رئيس جمهور مبني بر افزايش 30 ليتري سهميه بنزين خودروهاي سواري به عنوان هديه دولت به مناسبت عيد سعيد فطر ، دستاندركاران دستگاههاي ذيربط خبر دادند كه در حال حاضر امكان واريز اضافه بر سهميه بنزين با توجه به نرمافزار فعلي سامانه هوشمند سوخت، وجود ندارد.
منبع: خبرگزاري فارس
خبرگزاري فارس: كشاورزي در بسياري از كشورهاي در حال توسعه بخش غالب اقتصاد ملي است و 45 تا 90 درصد توليد و 60 تا 96 درصد اشتغال جامعه را تشكيل ميدهد، در كشور ما نيز كشاورزي ظرفيتهاي فراواني دارد كه بايد به آنها پرداخت.
بررسي روند تحول اقتصادي در كشورهاي مختلف نشان دهنده نقش و اهميت بخش كشاورزي در توسعه پايدار اين كشورها است. بخش كشاورزي كه در گذشته عمدهترين فعاليتهاي اقتصادي محسوب ميشد، با شكل گيري و رشد نظام سرمايهداري در اروپا ، بهگونهاي تكامل يافت كه در حال حاضر با فعاليتهاي صنعتي در كشورهاي پيشرفته درآميخته و نقش مهمي در جريان تمركز سرمايه دارد.
نظريههاي توسعه اي سالهاي 50-1960 تاكيد ويژه اي بر استفاده از ظرفيتهاي بخش كشاورزي در ايجاد جامعه پيچيده صنعتي داشت، همچنين نظريهپردازان كلاسيك توسعه پايدار نقش بسيار مهم و تعيين كنندهاي براي كشاورزي در فرآيند توسعه اقتصادي قائلند.
تعيين ارزش كشاورزي براي يك كشور تقريبا غيرممكن به نظر مي آيد، زيرا از يك طرف موادغذايي لازم براي قوت انسانها را فراهم مي آورد و از طرفي در اغلب كشورها هنوز هم بزرگترين سهم در اشتغال را دارد. در اين نوشتار از اين منظر به نقش و جايگاه كشاورزي در توسعه پايدار كشورها ميپردازيم.
*كشاورزي در كشورهاي رو به توسعه
كشاورزي در بسياري از كشورهاي در حال توسعه بخش غالب در اقتصاد ملي است. اين بخش 45 تا 90 درصد توليد و 60 تا 96 درصد اشتغال جامعه را تشكيل ميدهد، لذا رشد و توسعه اين كشورها ارتباط نزديكي با توسعه كلي بخش كشاورزي دارد.
كشاورزي اين قابليت را دارد تا در پويايي توسعه پايدار يك كشور نقش بسيار مهمي ايفا نمايد. اين بخش در روند توسعه پايدار به دليل توليد بخش مهمي از درآمد ملي و در برداشتن قسمت عمدهاي از نيروي كار و سرمايه موجود در اقتصاد، نقش اساسي در جريان رشد و توسعه دارد. توليد بيشتر در بخش كشاورزي علاوه بر صرفه جويي ارزي ، توسعه ساير بخشهاي اقتصادي را در پي خواهد داشت.
*توسعه پايدار:
توسعه پايدار يا Sustainable Development در حقيقت ايجاد تعادل ميان توسعه و محيط زيست است. در سال 1980 براي نخستين بار نام توسعه پايدار در گزارش سازمان جهاني حفاظت از منابع طبيعي (IUCN) آمد.
اين سازمان در گزارش خود با نام استراتژي حفظ منابع طبيعي اين واژه را براي توصيف وضعيتي به كار برد كه توسعه نه تنها براي طبيعت مضر نيست، بلكه به ياري آن هم ميآيد.
پايداري ميتواند چهار جنبه داشته باشد: پايداري در منابع طبيعي، پايداري سياسي، پايداري اجتماعي و پايداري اقتصادي.
در حقيقت توسعه پايدار تنها بر جنبه زيست محيطي تمركز ندارد بلكه به جنبههاي اجتماعي و اقتصادي آن هم توجه ميكند. توسعه پايدار محل تلاقي جامعه، اقتصاد و محيط زيست است.هرچند اين روزها بسياري از دولتمردان و فعالان زيست محيطي به دنبال رسيدن به توسعه پايدار هستند، اما برخي فعالان زيست محيطي اين گزينه را براي حفظ محيط زيست كافي نميدانند.
آنها معتقدند با توجه به روند استفاده از منابع تمام شونده و از بين بردن منابع در جهان واژه "توسعه پايدار" مناسب نيست و بايد از لفظ جايگزيني چون "پايداري توسعه" استفاده كرد تا اين مفهوم در ذهن تداعي نشود كه قرار است منابع جديدي توليد شود.
*اهداف كشاورزي پايدار :
يك برنامه كشاورزي پايدار موفق در بر گيرنده اهدافي مانند، فراهم كردن امنيت غذايي همراه با افزايش كمي و كيفي آن ضمن در نظر گرفتن نيازهاي نسلهاي بعدي، حفاظت از منابع آب،خاك و منابع طبيعي؛حفاظت از منابع انرﮊي در داخل و خارج از مزرعه ؛حفظ و بهبود سود آوري كشاورزان ؛حفظ نيروي حيات جامعه روستايي ؛حفظ تنوع زيستي و قابليت پذيرش از سوي جامعه است.
هدف كشاورزي پايدار عبارت است از افزايش تنوع فعاليتها در مزرعه ، همراه با افزايش پيوندها و فر آيندهاي ميان آنها.
در كشاورزي پايدار محصولات فرعي يا ضايعات حاصل از يك جزء يا فعاليت،نهاده اي مي شوند براي جزئي ديگر . از آنجا كه فرايندهاي طبيعي به طور فزاينده اي ، جايگزين نهاده هاي بيروني مي شوند، تاثير نهادهاي بيروني بر محيط زيست كاهش مي يابد.
هدف كشاورزي پايدار را حفظ سطوح ضروري توليد به منظور بر آورده كردن جمعيت در حال رشد جهان بدون تخريب محيط زيست مي دانند كه به مفهوم نگراني براي ايجاد در آمد، ترويج سياستهاي مناسب و حفظ منابع طبيعي مي باشد .
اهداف كشاورزي پايدار در قالب پنج اصل كلي، همسو كردن فعاليتهاي كشاورزي با فرايندهاي اكولوژيكي، بكارگيري فناوريها مناسب و اتخاذ يك مديريت صحيح و معقول در روند توليدات كشاورزي، عدم بكارگيري نهاده ها و مواد شيميايي كه براي محيط زيست و سلامت بشر و حيوانات خطرناك هستند، افزايش توليد محصولات كشاورزي با بهره گيري از پتانسيل بيولوژيكي و ژنتيكي گونه هاي مختلف و استفاده صحيح از منابع و حفظ و احياي منابع تجديد شونده و غير قابل تجديد است.
در توسعه پايدار كشاورزي ، مؤلفه ها ، شاخص ها و اهداف منجر به افزايش ارزش محصولات كشاورزي بويژه محصولات كشورهاي فقير، كاهش آثار زيست محيطي در بخش كشاورزي ميشود.
*نقش كشاورزي پايدار در امنيت غذايي و رشد اقتصادي و ارتباط آن با توسعه پايدار:
كشاورزي پايدار از اركان مهم دسترسي به امنيت غذايي و حفظ آن با تكيه بر حفظ پايداري محيط زيست و سلامت آن است. در اين سيستم حداقل نهاده ها و سموم شيميايي در جهت بدست آوردن عملكرد مطلوب بكار ميرود. به نحوي كه كمترين تاثير سوء به محيط زيست وارد آيد و مهمتر از آن ميزان توليد در گذر زمان نقصان نيابد و در نهايت امنيت غذايي تامين شود.
مادامي كه كشاورزي سودآور بوده و مقدار هزينهها و ميزان توليد در گذر زمان متناسب باشد علاوه بر توليد كمي و كيفي مطلوبتر محصولات، رضايتمندي قشر توليد كننده هم تامين شده و همراه با ارائه و ايجاد زير ساختهاي اقتصادي، فرهنگي، بهداشتي و اجتماعي در روستاها، فرايند توسعه همهجانبه اين مناطق محقق ميشود، تا علاوه بر تامين رفاه و رضايتمندي اين قشر از جامعه از مهاجرت بيرويه به سمت شهرها جلوگيري شده و سنگر مهم توليد و تامين استقلال كشورها نيز حفظ شود.
*چه بايد كرد؟
از آنجا كه توليد در بخش كشاورزي در پنج بستر زمين، نيروي كار، سرمايه، مديريت و نهاده روي مي دهد در اولين گام بايد در حفظ زمين هاي كشاورزي بعنوان ميراث مشترك همه نسلها همت گمارد و اين امانت را سالم به نسلهاي بعد هديه كرد و آنرا از تهديداتي نظير تغيير كاربري اراضي كشاورزي به مناطق مسكوني و صنعتي، فرايند بيابان زايي، كاهش كيفيت و حاصلخيزي خاك، تصرف عرصه ها و بوته كني و چراي مفرط در اثر بهره برداري هاي رقابتي دامداران از مراتع ،در امان داشت.
همچنين با بكارگيري روشهاي نوين كشاورزي با مصرف نهادههاي طبيعي و غير شيميايي و در نتيجه توليد محصولات سالمتر با خواص كمي وكيفي مطلوبتر و ارتقائ سطح استاندارد فراوردههاي غذايي علاوه بر مصرف داخلي سهمي را در صادرات به ساير كشورها در بازارهاي جهاني بدست آورد.
بنابراين با افزايش درآمد ناشي از فعاليتهاي توليدي در اين بخش علاوه بر ايجاد و حفظ اشتغال پايدار و استفاده بهينه از اين منابع تجديدپذير؛ دسترسي به غذا را براي آحاد جامعه و حفظ امنيت غذايي و ارتقاي سطح زندگي ساكنين مناطق محروم همراه با حمايتهاي دولتي در احداث و گسترش امكانات فرهنگي، بهداشتي، اجتماعي و اقتصادي و صنايع تبديلي مرتبط با محصولات توليدي فراهم آورد.
كاهش وابستگي روستاها به شهرهاي همجوار با توسعه امكانات اقتصادي، خدماتي و رفاهي، تاثير بسزايي در تثبيت جمعيت روستاها و ايجاد انگيزه توليد و به تبع آن ايجاد اشتغال و ثروت و پايداري آن داشته و با ايجاد تعاوني ها و تشكلهاي وابسته به اين بخش فرايند توليد و عرضه محصولات را سامان داد تا از پي آن رضايتمندي كشاورزان و خريداران را با حذف واسطه ها و تعيين قيمت عادلانه فراهم آورد.
كشاورزي پايدار يك فرايند بيولوژيكي است و سعي در تقليد كردن از خصوصيات كليدي يك اكوسيستم طبيعي دارد ولي عملكرد حداكثر از اهداف آن است .
كشاورزي پايدار باعث پيچيدگي اكوسيستم زراعي مي شود ، كارايي چرخش عناصر غذايي در اين نوع كشاورزي افزايش مي يابد و از خورشيد به عنوان منبع اصلي انرژي براي به حركت درآوردن سيستم ،بهره برداري مطلوب مي شود.از اين منظر و با روند سياستهاي اجرايي دولت و حمايت بخش هاي خصوصي رسيدن به توسعه پايدار، افزايش بهرهوري منابع، كاهش هزينه توليد و كاهش تورم، كاهش اختلاف طبقاتي، افزايش درآمد و سطح زندگي كشاورزان و روستاييان، حفظ منابع آب و خاك و پوشش گياهي، توسعه صادرات، بهبود و توسعه صنايع غذايي، رقابت پذيري اقتصادي توليد با كشورهاي خارج، پايداري امنيت غذايي و گسترش عدالت اجتماعي به ظهور خواهد رسيد.
افشين اسماعيلي فر، عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي
منبع: خبرگزاري فارس
خبرگزاري فارس: بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران طي بخشنامه اي به بانكهاي دولتي، غيردولتي، شركت دولتي پست بانك و مؤسسه اعتباري توسعه «اساسنامه صندوق ضمانت سپردهها» را ابلاغ كرد.
به گزارش باشگاه خبري فارس «توانا» به نقل از روابط عمومي بانك مركزي، در اين بخشنامه آمده است :صندوق ضمانت سپردهها نهاد جديدي در بازار پولي كشور است كه در راستاي حفاظت از منافع سپردهگذاران و افزايش سطح اعتماد عمومي به نظام بانكي كشور، سپردههاي مردم را كه نزد بانكها و مؤسسات اعتباري عضو اين صندوق توديع شده است، تحت پوشش ضمانت خود قرار ميدهد.
از اين رو، در صورتي كه هر يك از بانكها و مؤسسات اعتباري عضو در معرض ورشكستگي قرار گيرند، صندوق ضمانت سپردهها با استفاده از منابع حاصل از حق عضويتهايي كه قبلاً از بانكها و مؤسسات اعتباري دريافت داشته است، رأساً اقدام به بازپرداخت وجوه سپردهگذاران مينمايد.
در همين رابطه، بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران در راستاي طراحي و ايجاد نظام ضمانت سپردهها در ايران و همچنين در اجراي بند (د) ماده (95) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران، «اساسنامه صندوق ضمانت سپردهها» را با بهرهگيري از تجارب ساير كشورها و استانداردهاي ارايه شده توسط كميته نظارت بانكي بال تدوين نموده است.
شايان ذكر است «اساسنامه صندوق ضمانت سپردهها» پس از برگزاري جلسات مشترك و هماهنگي با معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري، نهايتاً در جلسه مورخ 10/12/1390 هيأت وزيران به تصويب رسيد و طي نامه شماره 102595/ت47632ﻫ مورخ 22/5/1391 به بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران ارسال گرديده است.
اين بخشنامه مي افزايد: در اجراي بند (ج) ماده (95) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران، پيشنويس تصويبنامه مورد نياز براي تعيين ميزان حق عضويت بانكها و مؤسسات اعتباري در صندوق ضمانت سپردهها نيز در اين بانك تهيه و جهت تصويب به هيأت وزيران ارسال گرديده است كه پس از نهايي شدن، مراتب جهت اجرا به شبكه بانكي كشور ابلاغ خواهد شد.
منبع: خبرگزاري فارس
خبرگزاري فارس:مدير كل اداره فنيوحرفهاي استان تهران گفت: ترويج فرهنگ مهارت آموزي در جوانان و توسعه و تجهيز مراكز آموزشي و تخصصي براي ايجاد اشتغال مولد و پايدار از اولويت هاي كاري است.
به گزارش باشگاه خبري فارس «توانا»، حميد رضا خانپور در جلسه شوراي اداري سال 1391 اظهار داشت: اهداف سازماني را با تعامل و همكاري جمع صميمي كاركنان استان بر اساس معيارها، راهبردها و سياست هاي جديد سازمان دنبال خواهيم كرد.
مدير كل اداره فنيوحرفهاي استان تهران با اشاره به قول مساعد رييس سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور در خصوص افزايش واگذاري اعتبارات نسبت به گذشته به استان افزود: با توجه به برنامه ريزي هاي به عمل آمده و اعتبارات در نظر گرفته شده، بازسازي، نوسازي، تجهيز مراكز و كارگاه ها، ساماندهي نيروي انساني، اتمام پروژه هاي نيمه تمام، تبديل برخي مراكز به مراكز آموزش عالي، ايجاد چارت سازماني براي شهرستان ها و مراكز فاقد چارت، آموزش و ارتقاء سطح تحصيلي كاركنان، شناسايي نخبگان، ترويج فرهنگ مهارت آموزي با تعامل با دستگاه هاي ديگر نظير فرمانداري ها حل مشكلات و مسائل رفاهي كاركنان اجرايي و عملياتي مي شود.
خانپور توجه ويژه معاونين و رؤساي مراكز را به ماده 21 قانون برنامه پنجم توسعه و مصوبات و دستورالعمل هاي جديد در راستاي توسعه سازمان آموزش فني و حرفه اي را در پيشبرد سياست ها و اهداف جديد نظام ملي مهارت و فناوري مهم و ضروري خواند و افزود: با انگيزه و تلاش اهداف بلند مدت و كوتاه مدت براي استان تعريف خواهد شد و با كار كارشناسي و پذيرش انتقادات سازنده و راهكارهاي رفع آن گام موثري در جهت حل مسايل و مشكلات و موانع رشد استان برخواهيم داشت.
مدير كل اداره فنيوحرفهاي استان تهران با تأكيد بر بسيج تمامي مراكز استان جهت آماده سازي كارآموزان جهت شركت در سيزدهمين دوره مسابقات ملي مهارت كشور اظهار داشت: با تلاش و جديت 27 نفر منتخب سيزدهمين مسابقات ملي مهارت مرحله استاني در زمان باقيمانده به رتبه نخست و كسب مدال در بين استان هاي ديگر صعود خواهيم كرد.
منبع: خبرگزاري فارس